I mi uvodimo „otvoreni dan“



Kad ovaj broj Vranjskih bude u prodaji, po prvi put u Vranju Viši sud će otvoriti vrata građanima zainteresovanim za obilazak i razgledanje ove zgrade, sve u znaku obeležavanja Evropskog dana civilne pravde.



Kada će vrata suda i zvanično biti otvorena?

– Ovog četvrtka, od 9 do 12 časova se svi zainteresovani za obilazak zgrade suda i upoznavanje sa zaposlenima mogu javiti portirnici. Zvanično obeležavanje Evropskog dana civilne pravde je zapravo u petak, ali smo prebukirani tada, te smo našli adekvatnu alternativu. Biće tu i ljudi iz Udruženja paraplegičara, za čije potrebe je zgrada jedna od prvih koja je dobila rampe i biće mi drago da ugostimo sve. Pozivi su upućeni i srednjim školama u Vranju i okolini, a najviše bi ovo koristilo učenicima pravnih smerova.



Koji je cilj ove akcije?

– Primarni je svakako povećanje poverenja građana u sudstvo omogućavanjem neposrednog upoznavanja sa radom suda sa jedne strane i njihovim pravima i obavezama u ostvarivanju sudske zaštite sa druge strane. Građani će imati priliku da vide unutrašnjost zgrade završene 1977. godine a i dalje jako lepo izgleda i očuvana je, da vide gde mi to radimo, kako se kreće predmet, kako izgledaju prostorije suda, kako sve funkcioniše kada imate po nekoliko suđenja dnevno. Želimo da budemo otvoreni za svaku saradnju, jer mi i radimo upravo zbog građana. Na sam pomen suda nekome se javlja neprijatnost, ali ovo je druga strana medalje, želimo da pokažemo građanima da sud nije bauk.

Otkud ideja za ovako nešto?

– Obeležavanje Evropskog dana civilne pravde iniciralo je Evropsko veće na temelju preporuka evropskih ministara pravde, te se on obeležava u evropskim zemljama od 5. juna 2003. odine. Što se otvorenog dana tiče, njega je upravo povodom Evropskog dana civilne pravde, u čijem znaku je cela sedmica, preporučio svim sudovima Visoki savet sudstva jer je strateški cilj Saveta transparentno i dostupno sudstvo.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar