Naprednjaci sa demokratama



Novi raspored snaga: predsednik Mladenović (desno), SNS ima časne namere: Danijela Popović

Skupštinom će ubuduće, umesto Miljana Stojanovića iz SPS, predsedavati Danijela Popović iz DS, dok je dosadašnjeg DSS zamenika predsednika opštine Zorana Stojanovića zamenio demokrata Sladjan Vučković . Zamenjena su i četiri člana Opštinskog veća iz URS i DSS



 



Novi raspored snaga: predsednik Mladenović (desno)Opština Vladičin Han je na poslednjoj sednici Skupštine u subotu, posle niza turbulentnih političkih dešavanja, dobila novu koaliciju na vlasti. Sada je čine SNS sa 6, DS sa 12, LDP sa 3 i NOPO sa 1 odbornikom, što u zbiru daje komotnu većinu od 22 odbornika od ukupno 35 koliko broji lokalni parlament. Posle Trgovišta, ovo je jedina opština u Pčinjskom okrugu u kojoj su zajedno u vlasti naprednjaci i emokrate a iz igre su ispali SPS, DSS i URS.

KO JE NA DOBITKU

Posle naznaka da u sada već bivšoj koaliciji nema dobre klime, desio se iznenadjujući prevrat. Nova većina je usvojila dopune dnevnog reda koje su se ticale prvog čoveka Skupštine i zamenika predsednika opštine. Skupštinom će ubuduće, umesto Miljana Stojanovića iz SPS-a predsedavati Danijela Popović DS, dok je dosadašnjeg zamenika predsednika opštine Zorana Stojanovića DSS na toj funkciji zamenio Sladjan Vučković DS. Zamenjena su i četiri člana Opštinskog veća i to kandidati URS-a i DSS-a.

Skupštinom je najpre predsedavao Miljan Stojanović kada je, posle usvajanja dopuna dnevnog reda dao pauzu posle koje je, kako on tvrdi, usledio nastavak koji nije legalan jer je sednicom predsedavao Dragan Dimčevski (SNS) koji na to nije imao pravo.

– Ja sam samo dao pauzu, nisam prekinuo sednicu Skupštine. Do početka sednice nije bilo najave o promeni koalicije i ne znamo ni danas da li je to lični dogovor izmedju predsednika opštine i predsednice odbora DS ili je to deo neke šire strategije na nivou države. Razlog za moju smenu nije ono što stoji u obrazloženju, jednostavno ovde je reč o prekomponovanju vladajuće koalicije pri čemu je došlo do grubog kršenja koalicionog sporazuma izmedju SPS, SNS, URS, DSS i NOPO i uspostavljanja nove koalicije SNS-DS-LDP – kaže Stojanović.

Nastavku sednice nisu prisustvovali odbornici SPS i URS a iz redova DSS je jedino ostao zamenik predsednika opštine Zoran Stojanović, čija je smena bila jedna od tačaka dnevnog reda.

SNS ima časne namere: Danijela PopovićUsledila je oštra polemika u kojoj su uglavnom učestvovali predsednik opštine Mladenović i njegov danas bivši zamenik Stojanović. On je kritikovao razloge koji su stajali u obrazloženju za njegovu ali i smenu predsednika Skupštine.

– Vama koji ste sada vlast će jedino biti bolje i jedino ćete vi biti na dobitku, svima, a pre svega gradjanima Hana će biti samo gore – poručio je Stojanović bivšim partnerima.

U izjavi za Vranjske on iznosi niz optužbi na račun predsednika opštine, prozivajući ga za partijska zapošljavanja, nenamensko trošenje novca iz budžeta i samovolju u vršenju vlasti. 

– Kada predsednik opštine, bez obzira na to što je iz SNS, samovoljno i bez konsultacije sa koalicionim partnerima donosi bitne odluke, pritom pričajući  neistinitu priču o uštedi, istovremeno u radnji kod svog rodjenog brata potroši oko milion dinara opštinskih para za devet meseci na ime održavanja opštinskih vozila koja su i dalje neispravna, preko telefonske sednice Opštinskog veća uzme posmrtne troškove za svog oca, napravi već dugo planiranu koaliciju sa DS-om, a da pritom nije ostvario kontakt ni sa jednim investitorom – onda on nije naš problem, on je problem SNS – kaže Zoran Stojanović.

SVE OD SEBE

Predsednik opštine Nenad Mladenović, na drugoj strani, demantuje jednu po jednu optužbu koje je ovaj izneo. Njegovo izlaganje za skupštinskom govornicom se, pored demantija, svelo na citiranje jednog od saradnika koji je za Stojanovića rekao: „Trpeli smo te godinu dana“

– Svakodnevno dajem sve od sebe kako bismo ostvarili što više dobrih kontakata sa ljudima koji mogu da pomognu Hanu. Poslednjih mesec dana sam političkim igrankama koje su bile uperene protiv mene bio ometen u tome i nisam još uvek uspeo da u delo sprovedem promene koje bi za cilj imale uštede na svim poljima. Neću stati. Kao predsednik opštine se obavezujem da ću zajedno sa svojim saradnicima detaljno ispitati ko je šta, koliko i kako radio u proteklih godinu dana i javno ću pred građanima izaći sa svim podacima do kojih budem došao. Dok sam ja radio ozbiljne i krupne stvari, neki su me ometali u tome i radili na mojoj smeni. Koalicija tako ne funkcioniše, to nije dobro ni za nju a ni za gradjan – istakao je predsednik Mladenović.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar