AZURNA OBALA



U trenutku dok čitate ovaj tekst, Dragan Ilić direktor Gimnazije sa još osmoro kolega profesora promenadira Azurnom obalom. Verovatno je pravo uživanje naći se na toj destinaciji sredinom oktobra, dok kod nas sve miriše na zimu. Ilić i grupa profesora prave društvo gimnazijalcima na maturskoj ekskurziji – njih devetoro na 94 đaka u dva autobusa.

Ukupno sedam dana sa šest noćenja na bazi polupansiona, po tri dana Nica i Lido u Italiji. Za 39.800 dinara u deset rata, pobednik na tenderu, lokalni turoperater Lasen turs obezbedio je takozvane gratise za profesore. Zbog toga je, cenimo, u nekim odeljenjima uskraćena mogućnost da uz popust (ako ne već besplatno) otputuju neki učenici čiji su roditelji lošeg imovnog stanja. Vaš novinar bio je svedok kada je jedan otac maturanta bio na rubu nervnog sloma prošle srede, dva dana pred polazak na put, pošto je jedva uspeo da sakupi novac za prvu ratu i skromni džeparac za ćerku.



Sad, ako je neko pomislio da će hronično loše plaćenim profesorima ići zazubice u italijanskom i francuskom rafinmanu, grdno se prevario. Svaki roditelj bio je dužan da, u duhu dobre prakse, osim onih 39.800, iskešira još 35 evra za profesorske dnevnice! Računica je, dakle, prosta: 94 đaka puta 35 evra jednako je 3.290 ili po 365 evra za svakog od profesora. Kada bismo još uprostili – svaki profesor dobiće od svojih đaka provod za Dž i dnevnice za sedam dana skoro u visini svoje mesečne plate! Malo li je na ovu krizu i skupoću? Em sve plaćeno, em po 50 evra dnevno za trošak, uz osnovanu sumnju da će neki prosvetni radnik pokušati da skromno pregura Azurnu obalu i kući vrati bar polovinu dnevnice.

Na ekskurziju, logično, sa svojim odeljenjem ide razredni starešina, ali nismo uspeli da saznamo po kojim su kriterijumima izabrani ostali profesori. Priča se svašta, ali to nije provereno pa ne ide da se meće u novine. Pustite zato mašti na volju.



U drugim školama nije tako. Maturanti Ekonomske škole su za oko 30.000 sedam dana proveli u jednom popularnom turskom letovalištu, a svako je za profesorske dnevnice izdvojio po 20 evra iznad cene aranžmana. U susednom Leskovcu, na primer, roditelji zbog cene nisu dozvolili da im deca idu u Grčku, pa se ispostavilo da je Ohrid odličan kompromis – 180 evra za sedam dana plus po 32 evra za dnevnice, što je takođe bezobrazluk.

Vranjske su pokušale da kod nekog gimnazijskog organa dođu do podatka ko je odredio 35 evra po đaku za dnevnicu, ali smo dobili samo nezvaničan odgovor od jednog člana Saveta roditelja koji je rekao kako se „ne seća da se o tome raspravljalo, ali se niko nije bunio“!!!

Ekskurzija je prema zakonima deo nastavnog procesa i ne treba sumnjati da će gimnazijalci od svojih nastavnika imati šta da nauče o Azurnoj obali. Za te pare imaju pravo da ih tamo drže kao ličnu poslugu, samo kad ih ne bi smarali.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar