Ravnanje Bunuševca



Slobodna zona mora da se spoji sa Koridorom 10: Ivan Stojković

Kako Komisija za sprovođenje nabavke sa Majom Jović na čelu nije izabrala ni jednog od osam ponuđača, prešlo se na slobodnu pogodbu, ali samo sa ljudima koji su već učestvovali na konkursu. Jedna firma se žalila ne na tu, nego na naknadnu dokumentaciju koja joj je prosleđena za slobodnu pogodbu. Stvar je još u rukama beogradske Komisije za zaštitu prava ponuđača i čitav posao stoji



 



Slobodna zona mora da se spoji sa Koridorom 10: Ivan StojkovićIzgradnja fabrike italijanskog investitora „Geoks“ kasni u startu nekoliko meseci, a kasniće sve više kako vreme prolazi, sudeći prema situaciji na terenu. Iako je ugovorom o dolasku ovog italijanskog proizvođača obuće u Vranje predviđeno da izgradnja fabrike u Industrijskoj zoni u Bunuševcu počne sredinom avgusta 2013. godine, do danas se sa tim pitanjem nije krenulo ni sa mrtve tačke, ne računajući more papirologije u kome se, očigledno, guši čitava ideja. Grad Vranje sa svoje strane učinio je, izgeda, sve što se dalo učiniti, čak je i država odvojila potrebne pare, „Geoks“ je krenuo sa radom, ali na terenu za sada nema nikakvih promena. Početak radova u novoj fabrici, sa oko 1.200 novih radnika u Vranju u 2015. godini za sada izgleda kao nedostižan san, koji sam Bog odozgo i nekakav nagli preokret mogu učiniti stvarnim. More problema prati čitav ovaj posao, i potpuno je neizvesno, i u najoptimističkijim verziijama, kako će se čitava stvar završiti.

SLOBODNA POGODBA

Čitava priča oko „Geoksa“ prilično je jasna, ali i tako tipično srpska. Neko je, a za verovati je da je to bila Vlada Mirka Cvetkovića, dovela ovog velikog italijanskog investitora u Vranje. Kako grad nema nikakvo zemljište da ponudi bilo kome za bilo šta, krenulo se u konverziju, pa su njive preko puta Bunuševca, poznatije kao „Vojni poligon“ kupljene od Vojske Srbije, a plaćene petospratnicom u Oglednoj stanici, poznatijom kao Lamela 5. Pare za tu priču, zidanje i ostale troškove, dala je Vlada. I tako je Vranje dobilo stotinak hektara upotrebljivog placa, od čega je „Geoks“ dobio, praktično u svojinu, oko 23 hektara. Grad je formirao i JP „Slobodna zona“, da se stara o svim poslovima vezanim za tu priču. Dotle je sve u redu, ali odatle počinje srpska priča o natezanju. Ta zemlja je neuslovna, dakle mora da se sredi – ovde da se skine brdo, ovde da se popuni dolina i slično, da se ne priča o prilaznim putevima, struji i kanalizaciji… Cifra, računa se, suma sumarum oko 2,5 miliona evra. E i tu se država otvorila, pa je sa svoje strane odvojila 100 miliona dinara, u to vreme manje – više oko milion evra, e da bi se samo izravnjala zemlja oko Bunuševca.  U međuvremenu je grad preneo vlasništvo nad zemljištem „Geoksu“, i raspisao javnu nabavku za sređivanje zemljišta vrednu sto miliona dinara, ukupno sa PDV. I tu je čitava priča potpuno stala, jer je javna nabavka oborena.

– Sve se radi po planu detaljne regulacije napravljenim još pre „Geoksa“. Ogroman je to posao, i ko zna da li će 100 miliona biti dovoljno. Javna nabavka je obustavljena jer je svih osam ponuda bilo preko projektovanih sto miliona. Nismo mogli na to da pristanemo, jer nema novca odakle bi se taj dodatni trošak platio. Sada je svih osam firmi koje su učestvovale u nabavci pozvano na slobodnu pogodbu, kojoj će se pristupiti čim otklonimo aktuelne proceduralne prepreke – objašnjava direktor Slobodne zone Ivan Stojković.  

E sad, kakvi su to aktuelni problemi? Kako Komisija za sprovođenje nabavke sa Majom Jović na čelu nije izabrala ni jednog od osam ponuđača, prešlo se na slobodnu pogodbu, ali samo sa ljudima koji su već učestvovali na konkursu. Prema Stojkovićevim rečima, jedna firma se žalila ne na odluku Komisije, nego na naknadnu dokumentaciju koja joj je prosleđena za slobodnu pogodbu. Stvar je još u rukama beogradske Komisije za zaštitu prava ponuđača, i čitav posao stoji. Firma kojoj nije bilo pravo što nije prošla tender je PZP Zaječar, ali oni ne žele mnogo da se mešaju u vranjske stvari.

– Mi smo firma koju su kupili partneri iz Austrije, i bez odobrenja od njih niko ne može da vam da informacije vezane za naš rad – kaže ljubazan ženski glas iz PZP Zaječar.

KO SE LjUTI

Da, austrijska firma koja je kupila taj PZP zove se „Strabag“, i biće da je veoma ozbiljna – na njihovom sajtu do detalja ima podataka o poslovanju, gde se može videti, recimo, da su  u 2012. imali čistu dobit  od oko sto miliona evra.  Ali eto, nekome ovde nisu odgovarali. Ideja je bila da se napravi konzorcijum lokalnih firmi koje bi mogle da odrade čitav posao oko Bunuševca, ali se ovdašnje  gazde nisu složile među sobom. Čuje se da je i „5D“ iz Panevlja ljuta što nije dobila taj posao, ali za to nema zvanične potvrde.

U ovom svetlu, kako će se stvari dalje odvijati?

– Ako oni, PZP Zaječar, povuku žalbu ili ako ona bude odbijena, trebaće nekoliko dana da se izabere najpovoljija opcija i da se krene sa radovima. Ali, oni mogu ponovo da se žale, što znači novo odlaganje. Nama treba 45 dana da okončamo zemljane radove na Bunuševcu, i mi teoretski možemo da ih završimo u ovoj godini. Ako ne, ne zna se šta će dalje da bude – kaže Stojković.

Ovde ima još jedan problemćić – posebnim ugovorom Vlada je odvojila pare za ravnjanje Bunuševca, ali su one iz budžeta za 2013. godinu, kada se moraju potrošiti. Ako se u tome ne uspe, odoše one na drugu stranu, što bi za sve bio katastrofičan scenario.

Ali, gradonačelnik Zoran Antić  tvrdi da to toga neće doći, jer se pare nalaze na posebnom računu, i odatle će biti trošene sad, ili posle na proleće, svejedno. Ono, i treba tako – zar da čitav posao vredan onolike novce propadne zbog nezadovoljstva jedne ili druge firme na tenderu? Priča se još i da svako ima svog favorita za taj ogroman posao, i da je to osnovni razlog zašto se on ne obavlja na vreme. No, nadležni se kunu da to nije i neće biti tako.

– Dali smo reč da će čitav posao biti krajnje transparentan i pošten. Običnim rečnikom, neće i ne sme biti nikakve muljaže, podmetanja i nameštanja – jasan je Antić.

E sad, te pare za ravnanje je obezbedio URS, preko Mlađana Dinkića. Dragan Janjić, pomoćnik gradonačelnika preko koga je išao taj posao, kaže da je njegovo biilo da se obezbede pare, a da dalji tok nije u njegovoj nadležnosti. Pa, imaju li „eksperti“ nekog svog da odradi ovaj veliki posao?

– Nemamo mi nikakvog favorita, te priče nemaju veze sa životom. Mi smo svoje odradili pre početka projekta, i mislimo da taj posao još može da se odradi – jasan je i Janjić.

Naravno, ravnanje Bunuševca samo je delić probema. Iza toga, Grad mora da napravi unutrašnje puteve kroz Slobodnu zonu, da dovede vodu, struju i kanalizacijuž i, što je najvažnije, da napravi direktnu vezu sa Koridorom 10. Za sada, država za te namene ne želi da odvaja pare, pa je čak zastala i eksproprijacija zemljišta za buduću zaobilaznicu, ustvari prečicu od autoputa do Slobodne zone.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar