Šansa za mlade sa biznis idejom



Sa ciljem pospešivanja samozapošljavanja mladih na teritoriji Vranja, Vranjske Banje i Bujanovca Ministarstvo privrede, Grad Vranje i Omladinski savez u saradnji sa Udruženjem građana Riloud pokrenili su projekat Preduzetništvo za mlad region. U naredna dva meseca biće obučeno 66 zainteresovanih osoba sa idejama, koji će besplatno pohađati tri obuke u sedam oblasti.



Šta je cilj projekta?

– Usmeravanjem uspešnih mladih ljudi na preduzetništvo, otvoriće se mogućnost za njihovo zapošljavanje kao i zapošljavanje drugih šireg stanovništva ukoliko im projekti budu uspešni. Od velikog je značaja da se uspešnim mladim ljudima pruži „alat“ za implementaciju ideja, kao i da se šira ciljna grupa motiviše da razmišlja u pravcu preduzetništva. Pored velike nezaposlenosti, u regionu je česta pojava da sam uspeh mladih ne garantuje njihovo zapošljavanje. Ukoliko se mladima pruže potrebna znanja i veštine, moći će da preuzmu inicijativu za sopstveni poslovni uspeh.



Kakve treninge će pohađati mladi preduzetnici?

-. Trening „Započni posao“ biće održan za dve grupe od po 10 polaznika i imaće četiri modula: sticanje samopouzdanja, osnove menadžmenta, nenasilno rešavanje konflikata i usvajanje komunikacionih veština, osnove menadžmenta i izrada biznis planova. Trening „Internet preduzetništvo“, na šta ja stavljam akcenat zbog mogućnosti dobre naplate i izlaska na svetsko tržište, biće održan za dve grupe od po osam polaznika i imaće tri modula: dizajn, veb-dizajn i internet preduzetništvo.

Ko se sve i kako može prijaviti za učešće?

– Ciljna grupa su mladi uzrasta od 14 do 30 godina sa teritorije grada Vranja i opština Vranjska Banja i Bujanovac, koji imaju ideje i žele da ih uz našu pomoć sprovedu u delo. Mi ćemo u narednom periodu držati informativne prezentacije u svim srednjim školama i visokoškolskim ustanovama, te će zainteresovani tom prilikom moći da se prijave na obuke koje će biti održane u Vranju od 15. oktobra do 15. novembra i od 15. novembra do 15. decembra. Za učesnike iz Vranjske Banje i Bujanovca, biće obezbeđena sredstva za prevoz. Ukoliko se prijavi veći broj zainteresovanih, obavićemo selekciju na osnovu kvaliteta njihove ideje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar