Koraci spori, ali sigurni



Vranjanci sa gradonačelnikom Kavale

Grad Vranje organizovao je prošlog petka, baš na dan otvaranja šestodnevnog sajma, političko-privredno – medijsku delegaciju od dvadesetak članova da posetiocima predstavi svoje potencijale i dostignuća



 



Vranjanci sa gradonačelnikom Kavale– Kako li je tek ovde kad nema krize – komentariše vranjska ekspedicija šetajući Kavalom na plus 28 Celzijuca u ponedeljak, pre povratka kući.

I zaista, Kavala, sa 75.000 stanovnika peti po veličini grčki grad, 24 sata dnevno živi, diše i pulsira. Danju odjekuje žamor iz prepunih kafea i taverni, noću u dijafragmi osećate ritmove iz noćnih klubova i mešavinu smeha i buke motora. Kavala je, dakle, idealno mesto da nekome nešto prodate i kupite, pa nije slučajno što su se na sajmu !!!!!EXPO!!! Kavala, 21. po redu,da parafraziramo pesmu, mogli naći i sablje, i pištolji i arapski at! Naravno, radi se o suvenirima u obliku ovih oružja, konja, onih pravih nije bilo, ali zato jeste svega drugog: kotlova za grejanje, nameštaja, hrane, automobila i motocikala… A, među svim onim šarenilom, na lepo aranžiranom štandu i proizvodi vranjskih privrednika – rakije, vina, obuće, kataloga nameštaja…

GLAVNI GOST

Grad Vranje organizovao je prošlog petka, baš na dan otvaranja šestodnevnog sajma, političko-privredno – medijsku delegaciju od dvadesetak članova na čelu sa Nebojšom Zupančićem, gradskim većnikom za preduzetništvo i turizam, da posetiocima predstavi svoje potencijale i dostignuća. I, da znate, priličan broj ne samo običnih prolaznika, već i privrednika iz pre svega, Grčke i Turske, veoma sa zainteresovao za izloženu robu !!!!made in Vranje!!!!, pa su na licu mesta sklopljeni i neki poslovi i dogovori.

Ipak, glavni gost na vranjskom štandu bio je u nedelju prepodne Kostantinos Simitas, gradonačelnik Kavale  koji je dva dana pre toga i otvorio sajam i koji nas je, sutradan, u ponedeljak, pre povratka u Srbiju, nama u čast priredio audijenciju u Gradskoj kući.

Ispostavilo se da su Simitis i naš gradonačelnik Zoran Antić, koji je u Kavalu stigao u subotu –  pošto je pre toga boravio u italijanskom mitskom gradu Bariju, kao član jedne druge delegacije- ne samo kolege već i prijatelji što samo potvrđuje priču o srpsko-grčkom prijateljstvu.

Simitis je i na sajmu, i sutradan na prijemu, iskazao zadovoljstvo i čast što je domaćin Vranjancima:

– Naša saradnja se, zbog ekonomske krize, odvija sporim ali sigurnim i čvrstim koracima – naglasio je Simitis.

Vranje i Kavala su prošle godine potpisali sporazum o razmeni zemljišta, u razmeri 3:1 u korist Grka, po kome bi oni dobili plac u Industrijskoj zoni, potpuno besplatno, a mi u Kavali parcelu za izgradnju turističko-sportskog kompleksa.

Ove godine je, po Antićevim rečima, u Kavalu došla mala grupa privrednika, koja ipak zapošljava nekoliko stotina ljudi, a gradonačelnik očekuje da ih iduće godine bude bar dvostruko više jer ovde postoji veliko interesovanje za robu kod nas proizvedenu:

– Samo na ovaj način možemo podići međunarodni ugled našeg kraja, kontaktima sa drugim regijama, jer ako se zatvorime niko nas neće prepoznati – kaže Antić.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar