Čiji su naši odbornici



Nije ideja da se ruši bilo ko: Uroš Trajković, Samo vas gledam: Zoran Antić, Odlučno demantujem da bilo koga rušimo: Dragan Nikolić, Tražimo samo poštovanje našeg programa: Igor Andonov

Lider URS Uroš Trajković i narodni poslanik SNS Dragan Nikolić tvrde da neće rušiti gradonačelnika Zorana Antića, koji kaže da je svaka koalicija bez socijalista nemoguća. Vranjske, međutim, saznaju da lideri svih stranaka u parlamentu traže način kako da socijaliste maknu sa trona kako bi ovi na sledeće izbore ušli kao opozicija



 



Nije ideja da se ruši bilo ko: Uroš TrajkovićSocijalistička partija Srbije (SPS) u lokalnoj skupštini u Vranju kontroliše 33 odbornika i ima većinu dovoljnu da sama upravlja gradom. Sa druge strane, Srpska napredna stranka (SNS) kontroliše 39 odbornika i ima većinu dovoljnu da sama upravlja gradom. Nevolja je u tome što vranjska skupština ima samo 65 odbornika, pa se računica nikako ne slaže – 72 je za sedam više nego što može biti odbornika, pa neko u ovoj priči ili ne govori istinu, ili sanja da upravlja odbornicima koji u stvarnosti glasaju za nekog drugog. Lokalna politička talasanja ovih dana snažno drmaju grad, a nova koalicija SNS-URS pred konačnim je ustoličenjem. Pregovori o bliskoj saradnji dve stranke u punom su jeku, ali njihovi akteri tvrde, bar javno, da udruživanje ove dve partije ne ide ni na čiju štetu, već samo za cilj ima obezbeđivanje do sada postignutih rezultata. No, čaršija je već spremna da novim koalicionim partnerima pridruži i demokrate (DS), i tako stvori većinu spremnu da obori, prvi put  u istoriji grada, socijliste sa vlasti. I zaista, bar nominalno, nova moguća koalicija SNS-URS-DS imala bi u lokalnoj skupštini komotnu većinu od 39 odbornika, plus dva iz LDP. E sad, da li je ova priča realna, i u kolikoj meri?

HLADjENjE

Čelnici naprednjaka i URS ne kriju da se međusoobno dogovaraju, i to ne samo za aktuelnu situaciju, već i za neka druga, manje stabilna vremena. Šef vranjskog URS-a Uroš Trajković kaže da nema ni govora o nekakvim kadrovskim rešenjima, već da se razgovara isključivo o saradnjii koja bi morala biti dugoročna i koja bi preslikala koaliciju dve stranke na višim nivoima.  

Samo vas gledam: Zoran Antić– Sve je u toku, i sa SPS-om i sa SNS-om. Nije ideja da se ruši bilo ko, nego da se napravi bolja saradnja, bez štete za trećeg. Razgovori su pokušaj da se napravi okvir saradnje za naredne izbore – jasan je Trajković.

On ističe da URS ima dobru saradnju i sa socijalistima, ali da problemi nastaju sa koalicionim partnerima SPS-a.

– Eto, SDPS je krenuo u akciju privlačenja tuđih odbornika, a tu je i problem sa Jedinstvenom Srbijom, jer jedan od njihovih potpredsednika vuče neke lične frustracije od ranije – opominje Trajković.

Iz URS-a tvrde da nikakve razgovore nisu vodili sa DS-om, jer je to sada opoziciona stranka, i treba „još malo tamo da se hlade i vredno rade“.

Što se tiče SNS-a, i oni tvrde da razgovaraju sa svima, pa i sa SPS-om, u okviru nove političke realnosti koja je aktuelno na snazi u Srbiji. Svestan da su izbori daleko, narodni poslanik SNS Dragan Nikolić kaže da je ipak vreme da se opet vidi hoće li dosadašnja vlast i dalje da ide zajedno, i pod kojim uslovima.

Odlučno demantujem da bilo koga rušimo: Dragan Nikolić– Priče o smeni Antića su čaršijska naklapanja, definitivno se ne razgovara o tome. Nema smenjivanja bilo koga iz SPS, i pozicija gradonačelnika i socijalista ni na koji način nije ugrožena. Razgovaramo sa svima, pa i sa DS-om, ali odlučno demantujem da bilo koga rušimo – kaže Nikolić.

Ali, ima on svoju, unutarstranačku muku koju pod hitno mora da rešava. Za sada, Nikolić kaže da neće dozvoliti da niko ucenjuje SNS, te da su „svi pokušaji političke trgovine i prostitucije prepoznati i sasečeni u korenu“.

– Ne može niko u našoj stranci da zastupa tuđe interese. Čim se pojavi zmija, mi je odmah udaramo u glavu, i za sve što radimo imamo podršku predsednika Aleksandra Vučića – jasan je Nikolić.

Dakle, saradnja. Prema saznanjima „Vranjskih“, ona bi se u budućnosti ogledala u političkom partnerstvu koje podrazumeva zajednički nastup u Skupštini, ali i na izborima, na kojima bi URS dobio 23 odsto osvojenih mandata, ili šest odbornika od prvih 26 na listi. Naravno, ni jedan ni drugi lider ovo za sada nisu želeli da potvrde.

Ali, to će tek biti, ako bude. Sad za sad, čaršija priča da SNS pregovara sa DS-om i traži njihovu podršku u parlamentu za rušenje Antića i SPS-a, čim se o tome dogovori sa URS-om. Narano, ni ovo zvanično niko ne želi da potvrdi, a demokrate trenutno kuliraju, i tvrde da pregovaraju sa svima. Po njima,  jasno je da „vlast u Vranju više ne funkcioniše, i to sada jasno treba reći građanima“.

Tražimo samo poštovanje našeg programa: Igor Andonov– Kad to javno kažu, tada možemo da razgovaramo o prekompoziciji vlasti. Po nama, najbolji su novi izbori, pa neka građani presude. Ne želimo nikakve zvanične pregovore dok se oni ne otvore i kažu da više ne mogu zajedno. Tražimo samo poštovanje našeg programa, i sa svima smo spremni na dogovor – kaže potpredsednik gradskog odbora DS-a Igor Andonov.

REVOLUCIJA

Prema njegovim rečima, više nema ni proceduralnih prepreka za pravljenje koalicije sa bilo kim u Vranju, jer je centrala DS-a lokalnim odbornima ostavila da sami odlučuju o tome. Dakle, može i sa naprednjacima, što je do skora bilo ne samo zabranjeno, nego i nezamislivo.

Iz anonimnih izvora „Vranjske“ saznaju da je glavni kamen spoticanja oko pravljenja nove koalicije – broj odbornika. Prema tim informacijama, iz DS-a tvrde da kontrolišu svih svojih 14 odbornika „u glavu“, dok za svoje partnere iz URS-a i SNS-a i nisu tako sigurni (vidi okvir).

– Neka se oni prebroje, pa da se zna ko tamo vlada. A kad se izbroje, kad naprednjaci reše unutrašnje probleme, sledi smena Antiića i SPS-a, što će biti revolucija ne samo u Vranju, nego u čitavoj Srbiji. I to je prvi cilj, da se SPS sruši, pa će tek onda da se priča o funkcijama – kaže poznati sagovornik „Vranjskih“ koji insistira na anonimnosti.

Prema njegovim rečima, ideja je da se svih 39 odbornika nove koalicije sakupe na jednom mestu, i da se vidi ko čime raspolaže. Onda, da se javno izađe pred građane i da se rušenje SPS oroči na godinu dana, kada bi grad funkcionisao bez socijalista kako bi im se iz ruku izbila startna prednost koju oni uvek imaju kada u izbore ulaze sa pozicije vlasti.

– Onda izbori, vanredni ili redovni, pa da vidimo ko je koliko zaista i realno jak, bez varanja. Ako opet pobedi SPS, i u takvim uslovima, mnogima će biti vreme za političku penziju – kaže ovaj sagovornik „Vranjskih“.

I tako, zanimljivo, još ako se na proleće održe dugo najavljivani republički izbori, ovde bi u jednom času moglo zaista da bude vruće. Zavisno, naravno, od toga ko koliko odbornika ima u stvarnosti, ne na spisku.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar