Zaposleni su naš prioritet





  • S obzirom da ste od nedavno direktor BAT- a u Srbiji, kakvi su vaši prvi utisci na novom poslu?

Moj prvi i najsnažniji utisak bio je da je ovo sjajna sredina sa mnogo talentovanih ljudi. Iako sam u Srbiji prilično kratko, već kada sam kročio u fabriku shvatio sam da sam došao u kraj koji ima bogatu istoriju i tradiciju u gajenju i proizvodnji duvana, kao i fantastičan tim profesionalaca. Veoma sam impresioniran vrednoćom i posvećenošću zaposlenih, te načinom na koji moje kolege obavljaju svoj posao i unapred se radujem našoj budućoj saradnji.



 

  • Da li ste već dolazili u Vranje i kakve su vaše informacije o poslovanju fabrike u našem gradu?

 

Nikada ranije nisam bio u Vranju, ali me je prilikom preuzimanja dužnosti moj prethodnik, Michal Serkies, detaljno upoznao sa poslovanjem fabrike i situacijom na domaćem tržištu. Moj plan je da nastavim njegovim stopama na putu uspešnog poslovanja i da zajedno sa svojim timom ostvarim još bolje rezultate u periodu koji je pred nama.

 

  • Koliko ste zadovoljni poslovanjem fabrike u Vranju? Da li postoji neki deo poslovanja koji bi mogao da se unapredi ili promeni?

 

Veoma me raduje kada vidim sa koliko strasti se ovde radi i koristi stečeno iskustvo. Naravno, u svakom timu ili organizaciji uvek ima mesta za unapređenje i to će nam biti zajednički cilji u narednim godinama.

 

  • Koliko je BAT do sada (od 2003.) uložio u vranjsku fabriku?

 

Od akvizicije Duvanske industrije Vranje 2003. godine, British American Tobacco je uložio značajna finasijska sredstva u Srbiju. Da budemo precizni, uložili smo više od 200 miliona evra od čega je 115 miliona evra utrošeno na akviziciju i modernizaciju same fabrike. Zahvaljujući ovim investicijama, danas se u Vranju proizvode neki od vodećih globalnih brendova kompanije kao što su Kent, Lucky Strike, Pall Mall i Viceroy.

  

  • Poznato je da vaša kompanija veliku pažnju poklanja ljudskim resursima. Na koje sve načine BAT u Vranju ulaže u ljudske resurse?

 

Trudimo se da motivišemo naše zaposlene i obezbedimo dobru obuku svim kadrovima i na svim nivoima. To su veoma bitni faktori koji doprinose motivaciji zaposlenih i njihovoj maksimalnoj angažovanosti na poslu. Verujemo da se takva politika odražava i na kvalitet naših proizvoda, kao i zadovoljstvo naših potrošača.  

 

  • Koliko trenutno radnika zapošljava vaša fabrika u Vranju i da li imate u planu otvaranje novih radnih mesta?

 

Naša fabrika u Vranju trenutno broji 126 zaposlenih. Trenutno ne planiramo nova zapošljavanja, što ne znači da sa boljim rezultatima i novim poslovnim uspesima taj plan nećemo uzeti u razmatranje.

 

  • Šta će vam biti prioriteti kao novom direktoru što se tiče fabrike u Vranju?

 

Prioritet svih generalnih direktora kompanije British American Tobacco isti je u celom svetu i to je da svakoga dana obezbedimo cigarete vrhunskog kvaliteta za naše potrošače. U skladu s tim, planiram da se fokusiram na proces proizvodnje najboljih cigareta na tržištu i nastavim tamo gde je moj prethodnik stao.  

 

  • U Vranju se često čuju glasine da će BAT uskoro zatvoriti svoju fabriku. Koliko ima istine u njima?

 

Nisam čuo te glasine. Usredsređeni smo na dalji razvoj i cilj nam je da u Vranju napravimo konkurentnu fabriku u rangu ostalih fabrika širom Evrope. Težimo da postanemo profitabilniji i da dalje razvijamo naše poslovanje u Srbiji.

 

  • Kako gledate na zahteve iz Brisela da Srbija omogući nesmetan uvoz cigareta iz Hrvatske?

 

Ti pregovori još nisu okončani i uveren sam da će srpski političari uraditi sve da izbegnu ugovore koji nisu podsticajni za poslovanje i zaposlenost u Srbiji. Duvanska industrija u Srbiji ima dugu tradiciju i veoma je važna industrijska grana, ne samo zbog kompanija kao što je British American Tobacco, već i zbog brojnih porodica koje se izdržavaju zahvaljujući gajenju duvana.

 

  • Koliki procentualni deo tržišta cigareta u Srbiji pokriva BAT?

 

Nažalost, nedovoljan. Naši proizvodi su vrhunskog kvaliteta i mi se trudimo da maksimalno zadovoljimo želje i potrebe naših potrošača. Proizvodima iz fabrike u Vranju, British American Tobacco pokriva teritoriju cele Srbije i verujemo u dalji rast tržišnog učešća.

 

  • Gde se sve izvoze cigarete iz vranjske fabrike i koji deo proizvodnje ide u izvoz?

 

Nedavno smo počeli izvoz u Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Nadamo se da ćemo u budućnosti izvoziti više duvanskih proizvoda iz Srbije u Evropsku uniju.

  

  • Da li BAT ima neke probleme u poslovanju u Srbiji i ako ih ima koji su to problemi?

Za sada je sve u redu.  Ipak, od ključne važnosti je da naši političari posvete više pažnje i daju zasluženu podršku duvanskoj industriji kako bi se zadržala radna mesta i nastavile investicije u Srbiji, a ne samo u zemljama Evropske unije.   

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar