Otkrivanje Vlasine





Vlasina je svakako idealno okruženje za održavanje ovakvih sportskih takmičenja i verujemo da ćemo i sledeće godine na ovom istom mestu imati prilike da uživamo u nadmetanju još većeg broja takmičara iz cele zemlje i regiona – kaže Dejan Avramović, predsednik Atletskog orjentacionog kluba „Košutnjak“ iz Beograda 



 Mediji su u nedelju popodne sa Vlasine emitovali vest da su Beogradjani Blažo Maksimović u muškoj i Sladjana Jovanović u ženskoj konkurenciji, pobednici ROSA Državnog otvorenog prvenstva u orjentiringu koje je toga dana završeno na Vlasinskoj visoravni. Ovom sportskom manifestacijom Vlasina je samo potvrdila poznatu činjenicu da ima izvanredne uslove za razvoj sportskog turizma.

-Izuzetno mi je drago što je veliki broj posetilaca imao priliku da uživa i bodri takmičare u orijentiringu, sportskoj disciplini koja na najlepši način spaja čoveka i prirodu. Orijentiring je disciplina kojom se bavi veliki broj ljudi u svetu, a u našoj zemlji dobija sve više poklonika. Vlasina je svakako idealno okruženje za održavanje ovakvih sportskih takmičenja i verujemo da ćemo i sledeće godine na ovom istom mestu imati prilike da uživamo u nadmetanju još većeg broja takmičara iz cele zemlje i regiona – kaže Dejan Avramović, predsednik Atletskog orjentacionog kluba „Košutnjak“ iz Beograda, koji je organizovao ovo zanimljivo prvenstvo sa partnerima – Orjentiring savezom Srbije i Predelom izuzetnih odlika „Vlasina“ iz Surdulice.

AKTIVNO LETO

Avramović je polovinu svog života proveo na našim i stranim planinama. Zna dobro koja sa čim raspolaže i šta nudi.

– Svi mi iz kluba srećni smo što smo ovim tekmičenjem otkrili Vlasinu i njene lepote, jer orjentiring dobro komunicira sa ovakvim terenima. Uživali smo na ovoj novoj destinaciji i učinićemo sve da i sledeće godine budemo ovde – kaže višestruki prvak države u orjentiringu i vrhunski sportista nacionalnog razreda.

Na Vlasini je, u muškoj i ženskoj konkurenciji, nastupilo 116 takmičara iz petnaesetak gradova iz Srbije i 30 gostiju iz Bugarske u 24 discipline za sve uzraste od 10 do 70 godina. Bilo je prijavljeno čak 160 takmičara, a oni što su odustali, učinili su to jer nisu imali informacije o Vlasini, zbog čega će zažaliti.

Dejan Avramović otkriva da je sa svojim prijateljem, Markom Nikolićem iz Saveza ekstremnih sportova Srbije, dogovorio da narednog leta zajedno organizuju turističko-sportsku manifestaciju koju bi nazvali „Aktivno sportsko leto“. Njihova je zamisao da tokom jedne letnje sezone na Vlasinu dovedu sve saveze, odnosno pojedince koji život provode na planini ili u prirodi.

Državno prvenstvo u orjentiringu podržali su !!!!!!!!!Coca-Cola!!!!!! sistem sa brendom „Rosa“ i Ministarstvo omladine i sporta. Prvenstvo je deo projekta „Promocija ekoturizma i zaštite životne sredine Vlasinskog jezera“, koji su pokrenuli Kancelarija Ujedinjenih nacija za razvoj i !!!!!!!!!Coca-Cola!!!! sistem.

PROMOCIJA

Cilj projekta je buđenje svesti o Vlasini kao atraktivnoj turističkoj destinaciji a do sada je izrađen promotivni i edukativni materijal,  postavljena je  turistička signalizacija, zatim infobilbordi, obeleženo je oko 100 kilometara pešačkih i biciklističkih staza, obezbeđena je oprema i obuka za rendžersku službu i pružaoce turističkih usluga. Izrađen je i internet portal !!!!!!www.vlasina.rs, na kojem se svi zainteresovani mogu detaljnije informisati o turističkoj ponudi, dobiti sve servisne informacije i upoznati se sa neverovatnim prirodnim lepotama Vlasine.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar