Vranjske pesme u novom ruhu



Kombinacijom pripovedaka iz zbirke Stari dani i pesama koje su proslavile Vranje, ovog ponedeljka je muzičko-scenski prikaz polaznika radionice vranjskog Pozorišta u Muzej kući Bore Stankovića, vratio sve gledaoce u vreme kada su ove „pesme duše i bola“ nastajale.



Izvorne pesme, koje potiču iz vranjskog kraja, posebno se izdvajaju u srpskom folkloru. Nakon inicijative UNESKO-a (organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu) gradska pesma Vranja nedavno je i upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i time postala brend grada.

U proteklom periodu Vranjanci iz sveta kulture dosta pažnje su posvetili vranjskoj pesmi, a takav je i pokušaj polaznika glumačke radionice pozorišta Bora Stanković koji su pod vođstvom glumca Dragana Živkovića zvanog Durge, po drugi put izveli komad Pesme duše i bola.



Oni koji nisu znali kako su nastajale pesme poput „Dimitrijo, sine Mitre“, „Stojanke bela Vranjanke“, „Lela Vranjanka“, koje su na neki način proslavile ovaj grad, svakako su to mogli saznati na predstavi, uz savršen ambijent za takvu priliku, dobro izvođenje i neobičnim aranžmanima na gitari.

Sve tri obrade čuvenih pesama inspirisane su pripovetkama Bore Stankovića koje se nalaze u zbirci Stari dani, od kojih su „Dimitrijo, sine Mitre“ i „Stojanke, bela Vranjanke“ nastale na osnovu istinitih događaja, dok je popularna pesma o lepoj Leli Vranjanki smeštena u radnju jedne od pripovedaka.

Svoje glumačko i pevačko umeće pokazali su Nikolija Zdravković, Milica Mladenović, Stefan Antanasijević, Anica Petrović, Vida Arsić, Lazar Tasić, Danilo Mihajlović, Nina Ristić, Kristina Jovanović, Bojan Janković i Andrijana Djorđević.

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar