Tenderi, paljevine i druge priče



Iza smene šefa omladine Slobodana Petrovića, koju ovaj ne priznaje, zapravo stoji pokušaj sklanjanja Dejana Tričkovića za koga njegovi „partijski drugovi“ tvrde da je uhvaćen sa prstima u pekmezu



Oni kao nešto hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo – odgovorio je otprilike neki vojnik JNA u Sloveniji 1991. na novinarsko pitanje šta oni tu rade i šta se uopšte dešava.

Ova replika komotno bi mogla da se stavi u kontekst Slobodana Petrovića, mlađanog naprednjaka. Njegovi ga kao izbacuju, on se kao ne da, pa on kao kaže da je i dalje predsednik Saveta omladine SNS u Vranju jer je Gradski odbor na kome je, kao, u ponedeljak smenjen zakazan nelegalno, a ovi drugi da je on, kao, beznačajna ličnost i da više nema šta da traži u Srpskoj naprednoj stranci.



Uglavnom, Slobodan Petrović ponaša se kao legitimni šef naprednjačke omladine jer sastanak Gradskog odbora „nije zakazao predsednik Dejan Tričković“. Podsetićemo da već nekoliko meseci tinja sukob između, sa jedne strane, Petrovića i Tričkovića, a sa druge ostatka vrha stranke (doduše, ova dvojica možda nisu usamljeni, ali se jedini obraćaju javnosti sa svojim stavovima). Na sednici Gradskog odbora Petrović je iskučen iz stranke i smenjen sa mesta šefa Saveta omladina vranjskih naprednjaka, ali on tu odluku ne priznaje.

I sve bi to bilo krajnje nezanimljivo da mlađani Petrović nije odlučio da sa našim čitaocima podeli ono što je dugo najavljivao – genezu sukoba sa vrhom SNS-a, pre svih sa Draganom Nikolićem, za koga kaže da je „običan član stranke“ i da kao narodni poslanik nema pravo da se meša u rad odbora!“ Opet, ni druga strana ne ostaje dužna.

Šta je, dakle, novo rekao Petrović?

– Geneza našeg sukoba počela je kada smo ukazali na izvesne radnje koje ruše reputaciju stranke, ne samo ovde u lokalu. Pre svega mislim na to što se imena nekih funkcionera dovode u vezu sa kriminalom. Mi to nismo želeli da guramo pod tepih, što je naljutilo pojedince – kaže Petrović za Vranjske.

On, na pitanje o kojim ljudima je reč, odgovara da su ove novine često o njima pisale i da oni, ti ljudi, dugo već zaokupljaju pažnju javnosti. Petrović, međutim, dodaje i da ima veoma pouzdana i precizna saznanja o navodnim kriminalnim radnjama o kojima govori. I ne samo to, već je spreman da svoja saznanja podeli sa „nadležnim organima“ u slučaju da ga pozovu (vidi okvir).

– O mnogim stvarima sam spreman da govorim pred nadležnim institucijama, naravno ukoliko me pozovu – najavljuje Petrović.

A da li su i paljevine, tema o kojioj u Vranju ne prestaje da se govori, ono o čemu bi govorio:

– Moglo bi da se kaže – dodaje Petrović uz zagonetan smešak i pojašnjava:

– Imam pouzdana saznanja da će građani uskoro saznati ime nalogodavca paljevina, nadležni već završavaju posao oko toga, pa tako možda moje svedočenje neće ni biti potrebno. Mislim da je građanima najvažnije da se sazna ko je nalogodavac, važno je da se on privede pravdi, u suprotnom će taj uvek da nađe nove ljude koji će po njegovom nalogu da rade to – kaže Petrović.

Podsetićemo ovde da je u vranjskom Osnovnom sudu počelo suđenje grupi takozvanih „vranjskih piromana“, protiv kojih je podneta optužnica zbog sumnje da su učestvovali u seriji paljevina automobila i objekata poslednjih nekoliko godina, računajući tu i podmetanje požara u diskoteci Paladijum, kada je prošlog leta kao kolateralna šteta izgorelo i Pozorište.

Tako Slobodan. Za to vreme, u sedištu Gradskog odbora SNS u naselju Češalj, svečarska atmosfera zbog prijema novih članova – advokata Dragana Stojanova i sportiste Milana Savića, osvajača svetskih odličja u bodi bildingu.

Prilikom njihovog predstavljanja u utorak, zamoljen da prokomentariše isključenje Slobodana Petrovića, Dragan Nikolić kratko je odgovorio kako ne želi da govori o minornim ličnostima.

– Apsolutno ne želim da govorim nešto što bi neko želeo, jer je besmisleno da više učestvujem u pričama koje nam neki mediji režiraju. Ukoliko želite da se bavite perifernim ljudima, kontaktirajte njih, jer se mi ovde bavimo ozbiljnom politikom, a ne trač partijom – kazao je Nikolić a preneo OK Radio.

Srđan Milošević, zamenik predsednika vranjskog odbora SNS rekao nam je da stranka ne želi da daje bilo kakve zvanične izjave povodom ovog slučaja, te da će se narednih dana javnosti obratiti saopštenjem.

Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada i još uvek aktuelni šef vranjskih naprednjaka, u kratkoj izjavi za Vranjske kaže da se sastanak odbora, na kome je smenjen Petrović, zakazan nelagalno:

– Pa su, samim tim, i odluke donete na njemu ništavne i nevažeće. Jer, podsetiću, samo ja kao predsednik mogu da zakazujem sednice odbora – kaže Tričković.

Naprednjaci iz suprotnog tabora sa kojima smo razgovarali kažu da je odbor sazvan sasvim legitimno, na inicijativu 99 odsto predsednika mesnih odbora (ukupno ih je 46, od toga 17 u gradskom jezgru), budući da „Tričković od 10. maja nije sazvao sastanak odbora“:

– Za Petrovićevu smenu, isključenje iz stranke i raspuštanje Saveta omladine glasalo je 46 mesnih odbora. A to što se Tričković i on pozivaju na navodno zakazivanje odbora mimo statuta, podsetiću da su predsednici mesnih odbora i saveta Tričkoviću poštom poslali potpisan zahtev da zakaže sastanak, na šta se ovaj odlučio, pa je, shodno statutu, sastanak sazvao sekretar odbora – kaže za Vranjske funkcioner Gradskog odbora SNS.

Tričković, pak, tvrdi da je statut prekršen, a zamoljen da odgovori koji su motivi sukoba u vrhu SNS, kaže da se radi o „unutrašnjim problemima i različitim pogledima na njih“, o kojima će tek da priča:

– Mislim da Slobodan malo preteruje kada kaže da je problem nastao zbog navodne umešanosti pojedinaca iz stranke u kriminalne radnje – kaže Tričković.

Međutim, ni druga strana ne ostaje dužna, pa naš sagovornik iz vrha SNS podseća na izjavu vicepremijera Aleksandra Vučića, šefa Srpske napredne stranke, koji je rekao da će, da parafraziramo,  svako ko bude uhvaćen sa prstima u pekmezu biti isteran iz stranke i uhapšen:

– A Tričković je opasno ušao u te zabranjene vode, posebno oko pojedinih tendera, što je glavni razlog naših nesporazuma. Bolje mu je zato da ćuti – kaže naš sagovornik.

 

 SLOBODAN PETROVIĆ

 ZNAM KO JE NAREDjIVAO PALjEVINE

 Na prvom ročištu „vranjskim piromanima“ sredinom juna, u kontekstu  paljevina spomenuta su i izvesna imena lokalne političke scene, među njima i narodni poslanik Dragan Nikolić, a na pitanje da li i njegova saznanja, koja namerava da podeli sa nadležnim institucijama („ako me pozovu, do sada nisu“), idu u tom pravcu, Petrović odgovra:

 – Čuo sam i ja za te priče! A ima li istine u njima? Ne znam, možda! Ali, ako me pozovu, kazaću sve što znam, a znam mnogo o tome ko stoji iza paljevina – kaže Petrović i dodaje da će i izvore svojih saznanja otkriti nadležnima.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar