Ponosan sam što živim u ulici Verice Barać



Nakon saglasnosti Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, odluka o novim nazivima ulica u vranjskom naselju Raška 2, doneta na martovskoj sednici skupštine Grada, konačno je stupila na snagu. Nekoliko ulica je dobilo nove nazive a širom Srbije odjeknula je dobra vest da je jedna od njih ponela ime pokojne Verice Barać, predsednice Saveta za borbu protiv korupcije, dobitnice više nagrada zbog afirmacije principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije.



 

 Živite u ulici koja je ponela ime po Verici Barać. Da li je to vaša ideja?



U dogovoru sa komšijama, predložio sam da ulica u kojoj živim dobije naziv po pokojnoj Verici Barać. Zbog procedura koje smo morali da ispunimo, to je ostvareno tek nedavno.

Zbog čega baš Verica Barać?

– Zato što iskreno i bezrezervno podržavam borbu protiv korupcije i zato što sam u tome uz predsednika stranke kojoj pripadam. Takođe poštujem i cenim hrabre i pravdoljubive osobe, što je gospođa Barać i bila. Prva je javno i argumentovano progovorila o korupciji i propustima, pre svega kada je u pitanju privatizacija u Srbiji. To je skroman doprinos da ona i njena borba ne budu zaboravljeni.

Vaša, ali i neke druge ulice nisu ni imale naziv.

– Živim u naselju Raška 2, velikom, relativno mladom, ali poprilično neurbanizovanom naselju tako da sam oduvek upoznat sa problemom nepostojanja naziva ulica. Formirane su nove ulice koje je teško pronaći , te su poštari lutali, računi i isporuke su kasnile i moralo je da se po tom pitanju što pre preduzme nešto. Još 2008. godine je postojala inicijativa za imenovanje ulica, ali zahtev nikad nije došao komisiji. Po izboru na funkciju koju sada obavljam, obnovio sam taj zahtev i na martovskoj sednici potvrđena je odluka komisije..

Šta je sa inicijativom da Lenjinova ulica bude preimenovana u ulicu dr Zorana Djinđića?

 

– Nisam upoznat sa tim i ne znam čija je to inicijativa, ali ne bih imao ništa protiv.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar