Kao fudbal, samo malo drukčije



U Vladičinom Hanu je prošlog vikenda odigrana prva utakmica novog sporta – Vilbal. Utakmica je igrana na stadionu sportskog centra „Kunjak“ a teren je, prema propozicijama, iscrtan u obliku kruga, montirani su novi golovi koji u svom gornjem delu imaju i mreže nalik koševima u koje se takodje ubacuje lopta a pogodak se računa kao tri poena.



Premijernu utakmicu Vilbala su pratili predstavnici Asocijacije IPA, gosti iz Rusije, Češke, Makedonije, Republike Srpske i ljubitelji sporta iz celog Pčinjskog okruga.

Vilbal je novi, timski sport osmišljen u Vladičinom Hanu. Na tome su radili Predrag Jović i Vladan Vučković. Prema njihovim rečima, ovo nije trdicionalan, već moderan timski sprt koji se igra nogama na travnatoj podlozi i na terenu kružnog oblika, prečnika 60 metara. Igra se konceptualno razlikuje od svih postojećih timskih sportova kako po obliku terena, tako i po broju i formaciji igrača, taktici, ciljevima i pravilima igre i sudjenja.



 – Ključna razlika Vilbala u odnosu na ostale popularne sportove je u broju, obliku, položaju i bodovanju ciljeva koji su simetrično postavljeni po obodu terena a čine ga dve kapije i četiri baze, pa se težište igre ne nalazi samo na suprotnim stranama već  po celoj površini terena – objašnjava Predrag Jović.

Sudeći po onome što se moglo videti na prvoj utakmici, novi sport igračima i gledaocima nudi nove i vrlo atraktivne momente, od pogodaka u „vilbal vertikalni obuč“ iznad kapija koji donosi tri poena, različitih kaznenih udaraca, čestih preotimanja i gubljenja baza od protivničkog tima, brzih kontranapada kroz sredinu i pogadjanja baza sa većih udaljenosti.

U Vilbalu je vreme za napad limitirano kao i prekršaji, posle čega se izvode penali. Isključenog igrača menja drugi tako da se ne kažnjava pojedinac. Ne postoji ofsajd i važi pravilo zaustavnog vremena pa nema odugovlačenja igre, ne postoji mogućnost nerešenog rezultata i pobednik se mora znati nakon izvodjenja penala a rezultati su najčešće dvocifreni, na veliko zadovoljstvo publike, pokazalo se već na prvoj utakmici.

Nova pravla, iscrtavanje i osmišljavanje terena, golova-koševa i svega što prati ovu novinu, autore je koštalo tri pune godine rada, odricanja i ubedjivanja sportske ali i šire najvnosti da je svetu potreban novi sport.

Vladan Vučković, bivši košarkaš i košarkaški trener kaže da nije bilo lako:

– Ljudi uglavnom ne vole ili su skeptični prema novinama, tako da smo znali da novi sport mora da bude atraktivan, baziran na nečem poznatom, da pravila moraju biti jasna, igra taktički i igrački raznovrsna a neregularnosti svedene na minimum. Sve negativno u pravilima igre i sudjenja, a potvrdjeno u praksi postojećih sportova, moralo je biti eliminisano a zadržali smo ono dobro i pozitivno, ne bi li se što više približili „savršenom“ sportu, dovoljno sličnom i dovoljno drugačijem.

Novi sport ima 6+1 igrača, koliko i rezervnih što je, prema rečima Vučkovića i Jovića, optimalan broj za teren ove veličine. Sa tim brojem igrača je obezbedjena dovoljna pokrivenost terena i ciljeva, a izbegnuta gužva na malom prostoru koja bi gušila razvijanje igre. Nakon osvajanja baza, taj broj se još smanjuje te se dobija više prostora za atraktivne napade i kontranapade. manji broj igrača podrazumeva i manja finansijska sredstva za igrački kadar, što bi trebalo da bude jako bitno budućim vlasnicima klubova i finansijerima.

Promotivna utakmica je trajala svih 60 minuta, podeljena na trećine.

 – Ovo vreme garantuje minimum 144 napada po utakmici kada bi obe ekipe koristile svih 25 sekundi, koliki je vremenski limit za napad, ali će u praksi sigurno biti nogo više napada – pojašnjava nam Predrag Jovanović.

Postoje prekršaji i bonusi, kazneni udarci a moglo se videti na terenu da ekipe nemaju izbora, moraju da napadaju da bi se odbranili.  

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar