Tončev odbio fotelju, Nika ispao iz bubnja



Dragan Nikolić

Tončev je javno odbio fotelju, dok je mogućnost Nikolićevog ulaska u Nemanjinu 11, iz ove perspektive gledano, bila malo verovatna ako ni zbog čega drugog a ono zbog uslovljenosti odlaskom Nikole Selakovića na mesto glavnog pregovarača sa Briselom.Dragan Nikolić



Bez obzira na najave, jug Srbije je ponovo, po ko zna koji put, ostao bez ministra. Kandidati za nove ministre u rekonstruisanoj vladi bili su neformalni šef ovdašnjih naprednjaka Dragan Nikolić, i član Predsedništva SPS-a sa juga Srbije Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica. I obojica su ostali bez fotelje, svako iz različitih razloga. Naime, Tončev je javno odbio fotelju, dok je mogućnost Nikolićevog ulaska u Nemanjinu 11, iz ove perspektive gledano, bila malo verovatna ako ni zbog čega drugog a ono zbog uslovljenosti odlaskom Nikole Selakovića na mesto glavnog pregovarača sa Briselom! Zanimljivo, oba mesta odlučivanja, Glavni odbor SNS-a i Predsedništvo SPS-a, održani su istog dana, 25. avgusta, čini se bez prisustva šefova, Vučića i Dačića, zauzetih mnogo važnijim poslovima. Bilo kako bilo, epilog je jasan – Nikolić neće biti ministar pravde, a SPS će morati da potraži drugo rešenje za ministra saobraćaja. Kako je došlo do najnovijeg obrta, i kakve su bile šanse dvojice južnjaka u borbi sa partijskim ajkulama za mesta koja su mogla biti upražnjena, ali ne i slobodna?

Slučaj Novice Tončeva nešto je jednostavniji. Ideja da on bude ministar saobraćaja umesto Milutina Mrkonjića nepoznatog je porekla, ali je na samom sastanku Predsedništva izneo sam Mrkonjić! Procena je verovatno bila da se mnogo šta u slučaju da Tončev  avanzuje u prestižnu fotelju ne bi menjalo, dakle da bi Mrkonjić mogao da ostane ministar u senci. Kakva greška!



Ja sam razgovarao sa svojim šefom Ivicom Dačićem i rekao mu da neću da budem ministar sada, i da na mene ne računa za to mesto. Ali je Predsedništvo dalo odrešene ruke našem predsedniku da on  odluči koga će da izabere. Ima stručnijih ljudi od mene za taj posao, i ne smemo da ponavljamo grešku DS-a, kada su za ministra urbanizma postavili  ortopeda – kazao je Tončev.

FEJSBUK

Redakcija „Vranjskih“ stupila je u kontakt sa Petrovićem, ali je on odbio da bilo šta komentariše na tu, ali i bilo koju drugu temu.

I ne samo to – odmah posle tog kontakta, Petrović ne samo da je skinuo post, već je izbrisao i sve moguće tragove svog teksta. Ali, poruka je, čini se, stigla do onih kojima je bila namenjena.

 

 

Očekivano, vranjski socijalisti, čini se u ovom času zakleti neprijatelji Tončeva i njegovih ambicija, ne žele javno da govore, ali svakako imaju šta da kažu.

– Reč je o njegovoj privatnoj kombinatorici, jer  za nju nije ni tražio ni dobio podršku bilo koga sa juga Srbije. Nije mogao da prođe iz dva razloga – nije išao partijskim linijama, i preračunao se u pogledu svoje trenutne moći. Prošla je mlađa struja, i tu za njega nije bilo mesta, posebno zato što je nastupio kao slobodan strelac – kaže dobro obavešten izvor iz vranjskog odbora socijalista.

Sa druge strane, priča oko mogućeg ministrovanja  Dragana Nikolića nije tako jednostavna. Ideja da bi on mogao biti ministar potekla je iz samog Vranja, pa bi se moglo oceniti da je došla ili iz njegovog bliskog okruženja, ili pak iz krugova koji su mu neprijateljski naklonjeni. Sam Nikolić nije mnogo govorio o mogućnosti da postane ministar, ali nije se mnogo ni otimao kada je o tome bilo reči. U njegovom slučaju izgleda da se kockice nisu najpovoljnije složile, pa nije ni došao u situaciju da se o njemu odlučuje kao o mogućem ministarskom kandidatu.

– O mom imenu se govorilo samo u slučaju da ministar Selaković postane glavni pregovarač sa EU. Do toga nije došlo, pa ja nisam ni bio kandidat  za ministra, jer je ministar živ i zdrav, i dobro radi svoj posao. Nemam više nikakav komentar, jer bi sve ostalo bila prazna naklapanja –  kaže Nikolić.

Sudeći po izvesnim podelama koje vladaju među vranjskim naprednjacima, Nikolićev neizbor izaziva različite reakcije. Sudeći po komentarima na raznim društvenim mrežama i portalima, velika većina članstva smatra da je i sama Nikolićeva kandidatura ogroman uspeh, te da za njega ima vremena. Po sistemu: kad je već  dotle dogurao, preći će i poslednji stepenik. Jednom, ako već sada nije.

Druga vrsta reakcije je ona iz koje isijava zadovoljstvo što Nikolić nije izabran. Ona je rezervisana za Nikolićeve protivnike na političkoj sceni, ali i za same članove stranke. Među njima prednjači predsednik Saveta omladine SNS Slobodan Petrović, koji je onako, tipično vranjski, vest jedne lokalne televizije da Nikolić neće biti ministar, prokomentarisao sa „šteta“.

Do sada u senci, Petrović je rešio da i javno počne da se eksponira, pa je na svom fejsbuk profilu postavio podužu priču glede Nikolićevog neizbora, u kojoj, opet tipično za Vranje, otvoreno seiri nad tom činjenicom, ali ezopovskim, tajnim rečnikom, koji se uvek može dvostruko tumačiti, uz krajnje ciničnu opasku na kraju: podrška za našeg poslanika!

Sa svoje strane, Dragan Nikolić nije želeo da komentariše ovakve istupe, naglašavajući da je on ozbiljan političar, koji se na ozbiljan način već četiri godine bavi izgradnjom SNS-a na vranjskoj političkoj sceni.

– Mišljenja nekih diletana zaista me ne dotiču. Verujte, već sam zaboravio imena nekih „političara“ koji su, kao, bili neki politički faktori ovde – kaže Nikolić.

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar