Ovo nema ni na televiziji

Eko Taxi Vranje

Cela visoravan ima neverovatne potencijale, jedinstvene u Srbijiž; netaknutu prirodu, ogromno i čisto jezero koje druge planine nemaju, zbog čega je to za nas “top destinacija” koja nas inspiriše, koja nas provocira. Zato i činimo sve što možemo da lobiranjem neke projekte ovde premestimo – kaže Marko Nikolić iz Saveza ekstremnih sportova Srbije

Protekle sedmice Vlasina je ponovo bila domaćin dva važna događaja koji su izmamili brojne posetioce i tako se upisali u kalendar njenih manifestacija. Od petka do ponedeljka Vlasina i Odmaralište Hidroelektrane ugostili su decu i članove Saveza ekstremnih sportova Srbije – učesnike “Rosa dečjeg kampa orjentiringa i planinarenja”, a u petak i subotu je održana turističko-sportska mainfestacija “Vlasinska somovijada” sa već tradicionalnim takmičenjem u spremanju riblje čorbe.INTERESOVANjE

Dečji kampa orjentiringa i planinarenja je deo projekta  “Promocija ekoturizma i zaštite životne sredine Vlasinskog jezera” koji su zajedno pokrenuli beogradska Kancelarija Ujedinjenih cacija za razvoj i Koka-kola sistem. Podsetimo da je cilj ovog velikog projekta buđenje svesti o Vlasini kao atraktivnoj turističkoj destinaciji. U ime Saveza ekstremnih sportova kamp je osmislio i realizovao Beogradjanin Marko Nikolić, čovek “naše gore list” (vidi: Profil).

– Naš cilj je da u ovoj netaknutoj prirodi okupimo decu koja još nisu upoznala sve njene vrednosti i potencijale i da ih naučimo da kroz planinarenje nauče da prepoznaju određene biljke, neke gljive, da se i danju i noću, sa ili bez kompasa orjentišu u prirodi, kako da koriste šator i  vreću, da čitaju karze – kaže Nikolić.

Međutim, sagovornik kaže da u lokalu nije bilo mnogo zainteresovane dece:

-Nismo u tome uspeli u meri koju smo želeli. Poveli smo naše instruktore, zatim dečake i devojčice iz Beograda koji su već ovladali sličmim stvarima, ali je ovde interesovanje dece, njihovih roditelja i nastavnika, bilo nedovoljno, jer se prijavilo samo njih 26. Nadam se da ćemo naredne godine imati više uspeha, – očekuje sagovornik.

PROFIL
Marko Nikolić (1988.) član Saveza ekstremnih sportova Srbije, pre svega je sportista, alpinista, čovek koji je stalno u prirodi. Prvi je Beograđanin koji se popeo na vrh iznad 8.000 metara. Četiri puta je išao na Himalaje i bio član one čuvene ekspedicije čijih se sedam od ukupno devet članova popelo na Mont Everest. Iza njega je mnogo svetskih i nesvakidašnjih takmičenja, avanturističkih trka, svetskih kupova, alpinističkih trka, padobranskih skokova. On kaže da ne postoji zanimljivo i izazovno mesto na koje nije stigao.

Markovi koreni su sa juga Srbije. Deda mu je general Živojin Nikolić Brka (1911-1999), narodni heroj crnotravskog kraja (Crna Trava – Brkina država), od koga je nasledio taj nemiran duh, taj adrenalin.

Baš zahvaljujući tom momentu, Nikolić ima porodično stablo sa 11 generacija. 

Deca koja su tu bila su prezadovoljna. Osnovci iz Surdulice i okoline prvi put su se  susreli sa radionicama, brojnim zadacima koji su u prirodi pravi izazov. Zato su se utrkivali ko će brže i bolje demonstrirati ono što su čuli od edukatora.

Tako, Nebojša kaže da je ove stvari do sada samo gladao na televiziji, ali da su mu sada zanimljivije s obzirom da on u njima učestvuje. Za Jovanu je, sve što je naučila, toliko zanimljivo da joj je žao što kamp traje samo četiri dana, a Marina obećava da će dogodine doći sa više drugova i drugarica koji su ovoga puta bili neobavešteni o radu i boravku u kampu.

Rekosmo, održana je i tradicionalna sportsko turistička manifestacija “Vlasinska somovijada” na kojoj je nastupilo 30 ekipa sa preko 70 takmičara iz Beograda, Novog Sada, Niša, Leskovca, Vranja, Vladičinog Hana, Crne Trave, Surdulice i tri ekipe iz Bugarske. Ekipe su imale pravo na dva ribolovca (treći član upravlja čamcem) sa po tri štapa, a zadaci su bili na jednoj strani imati što teži ulov, a na drugoj, tu na obali Vlsinskog jezera, pred mnoštvom radoznalih očiju, pripremiti što ukusniju riblju čorbu.

Novica Stanković, šef Službe Predela izuzetnih odlika „Vlasina“ kaže da Opština Surdulica i njena Direkcija za građevinsko zemljište kao organizatori, ovom manifestaciom žele ostvariti dva osnovna cilja: s obzirom da je som „vodena štetočina“, smanjiti njihov broj u vodi Vlsinskog jezera i drugi, promovisati Vlasinu kao zaštićeno prirodno dobro.

-Oba cilja su ostvarena tako da smo u potpunosti zadovoljni. Posebno nam je drago da se ove godine oprijavilo čak 30 ekipa, i da je u ekipama sve više mladih ribolovaca, a ove godine najmladji učesnik Ognjen Cvetković imao je samo osam godina.

 

 

POBEDNICI SOMOVIJADE

U ekipnom plasmanu pobedili su Surduličani Časlav i Veljko Marinković. Oni su upecali četiri soma, a najteži je imao 6.800 grama koga je izvukao desetogodišnji Veljko, ovogodišnji šampion u pojedinačnoj konkurenciji.

I ovoga puta takmičenje u pripremanju riblje čorbe bilo je i zanimljivo i uzbudljivo, tako da su ćlanovi žirija imali težak posao. Ipak, bolji od ostalih bio je Predrag Milošević iz Surdulice, kome je pripala nagrada ribarski kotlić.

Drugo mesto pripalo je Svetislavu Ristiću a treće Petru Petrovu, obojica iz Surdulice.

Nagrada najmladji učesnik „Vlasinske somovijade 2013“. pripala je beogradjaninu Ognjenu Cvekoviću koji ima samo osam godina.

   • Ostavi komentar