Grand pri otišao u Hrvatsku







Plastelin na sve strane, bojama zamazane ruke, pozitivna atmosfera na festivalu koji iz godine u godinu jača i nagrađivani filmovi kao rezultat, dokaz su da je stvaranje animiranog filma uprkos kompjuterizaciji umetnost koja ne nestaje 



 

Treći internacionalni festival Zlatni puž, koji je u organizaciji vranjske Škole animiranog filma (ŠAF) okupio oko šezdeset učesnika iz Srbije, Italije, Bugarske, Hrvatske, Rusije, Ukrajine i Grčke,  završen je u nedelju svečanim proglašenjem najboljih filmova i njihovom projekcijom.

U kategoriji dece do 15 godina, prvu nagradu osvojio je film „Granica“, autora iz Sant Petersburga. Srebrni puž otišao je u ruke animatora iz Torina za film „Zvuci i boje“, a treću nagradu dobio je film „Vesela matematika“ vranjskog ŠAF-a.

Prvu nagradu među malo starijim animatorima, u kategoriji od 15 do 19 godina za film „Kameno cvijeće Varaždina“ osvojili su polaznici Vanime iz Varaždina u Hrvatskoj. Zbog ujednačenog stila i jasnoće, film „Ženska strana istorije“, u produkciji ŠAF-a, osvojio je drugu nagradu.

– Film govori o položaju žene kroz istoriju i o preobratu koji se desio borbom za rodnu ravnopravnost – objašnjava autor Stefan Stojanović, inače „krivac“ za neke od najboljih grafita u Vranju, koji će uskoro imati svoju izložbu.

Treća nagrada u ovoj kategoriji, zbog, kako je objasnio stručni žiri, vešte upotrebe plastelina, otišla je u ruke autorima filma „Slon“, Narodne biblioteke Detko Petrov iz Dimitrovgrada.

Nijedan festival ne prolazi bez !!!!GRAND PRIX!!!! pobednika. Ove godine je to film koji promoviše slobodu ljudskog duha – „Čovjek koji je volio fućkati“ animatora Škole animiranog filma Čakovec iz Hrvatske.

Osim druženja i obilaska kulturno-istorijskih mesta u Vranju, svi učesnici imali su priliku da slušaju predavanja na master časovima koje su držali Italijan Andrea Martinjoni, gost iz Bugarske Penčo Kunčev koji je ujedno i predsednik festivalskog žirija i animator iz Beograda Steva Živkov, takođe član žirija. Pored Kunčeva i Živkova, o pobednicima je odlučivala i Milica Janković Kuzmanović, koja se završne večeri festivala zahvalila organizatorima:

– Sve što je lepo mora nekada da se završi, ali dok ne počne opet 2015. godine, tu ste vi da konstantno stvarate nove ideje i razvijate svoj dar.

 

 

 

 

 

RAZGOVOR: STEVA ŽIVKOV, ANIMATOR I ČLAN ŽIRIJA

Umetnost se ne rađa na internetu

Kakvi su Vam utisci sa ovogodišnjeg festivala?

– Uvek se lepo osećam kada sam na rubu ove naše zemlje, grad ima neku čudnu energiju. U odnosu na pre dve godine, sada je bilo mnogo više filmova i jako dobrih moram da dodam. Drago mi je što se stvaraju veze sa drugim zemljama i što je ove godine bilo dosta učesnika iz Hrvatske. Bez obzira na tešku finansijsku situaciju, ŠAF u Vranju funkcioniše dobro godinama i evo, već treći put za redom, organizuje festival koji je internacionalni.

Kakva je bila atmosfera na radionicama?

– Oduševio sam se voljom ove dece da nešto novo nauče. Prosto upijaju i stalno zapitkuju, vidi se da uživaju u tome što rade i da je ŠAF neophodan  njihovim kreativnim  glavama. Vrlo je prijatna i radna atmosfera bila.

Ima li animirani film svetlu budućnost u eri kompjutera?

– Naravno. U svetu se jako ceni autorski animirani film. Sad ne možete od dece da očekujete ne znam ni ja kakav projekat, ali od nečega mora da se počne. Zabluda je da će kompjuterizacija uništiti sve, jer umetnost ne može da se rodi na internetu, ona se rađa upravo ovako. Internet nema glavu i srce, a ova deca imaju i to se projektuje na njihove radove. Možda će neko od njih i biti poznati animator jednoga dana, pa najbolji su grešeći postajali najbolji. Ovo im je svakako najbolji početak za tako nešto.

 

 



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar