Borba za odeljenje



Ivica Marković

 





Oko polaganja prijemnog stvorio je problem svim školama u zemlji, pa i našoj. Djacima je omogućeno da bez računanja bodova sa završnog ispita upisuju izabrane škole i onda je tu nastala opšta pometnjaIvica Marković

 

Gimnazija „Jovan Skerlić“ u Vladičinom Hanu i ovu školsku godinu čeka potpuno spremna. Direktor Ivica Marković ponosno ističe, u razgovoru za naše novine, da je ova ustanova, koja 2014. obeležava 50 godina rada, sačuvala visok kvalitet kadrova koji ovdašnje pubertetlije regrutuje u dobre djake, kvalitetne ljude i buduće stručnjake u raznim oblastima. Gimnazija ima 36 zaposlenih u nastavi i 10 radnika u administraciji i održavanju. To su uglavnom mladji ljudi što dodatno doprinosi vedrom duhu koji se ovde neguje.

OPRAVDAN ZAHTEV

Vranjske:  Škola trenutno vodi važnu bitku da sačuva odeljenje na koje po važećim kriterijumima ima pravo. Kako je došlo do tog problema i šta preduzimate u tom smeru?

Marković: Oko polaganja prijemnog stvorio je problem svim školama u zemlji, pa i našoj. Djacima je omogućeno da bez računanja bodova sa završnog ispita upisuju izabrane škole i onda je tu nastala opšta pometnja. Ukupan broj upisanih učenika je 57, prosečan broj po odeljenju je 19, što znači 29 na prirodno-matematičkom i još dva odeljenja na društveno-jezičkom smeru. Nekoliko učenika je izrazilo želju za prelazak sa matematičkog na jezički a imamo najave i o prelasku iz drugih kola, tako da je naš zahtev da i ove godine zadržimo sva tri odeljenja potpuno opravdan.

 Šta bi za školu značio negativan odgovor Ministarstva prosvete?

– To bi, u krajnjem slučaju, bio najveći problem za učenike. Svi znamo koliko je skupo ako djaka morate da šaljete u školu negde van mesta stanovanja, a to bi se desilo ako nam se ne odobri odeljenje. Za profesore i školu, to bi značilo manje časova iz svih predmeta, što otvara prostor  za tehnološke viškove i smanjenje zarada.

Gimnazija će naredne godine navršiti 50 godina rada pod ovim imenom; koliko ste vi zadovoljni rezultatima koje ste postigli za vreme svog mandata, od 2001.godine?

– Rezultati najbolje govore o kvalitetu obrazovanja koje se ovde stiče. Među profesorima je došlo do smene generacije, ali se dobra tradicija nastavlja. Jedna smo od najuspešnijih škola u regionu po broju osvojenih nagrada na takmičenjima, počev od opštinskih pa sve do republičkih. Prošle godine je naša učenica osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju iz matematike, treće iz fizike, do republičkog su stigli takmičari iz srpskog jezika, književnosti, istorije i latinskog jezika a ne zaostajemo ni u sportskim nadmetanjima. I dalje ova škola upisuje najbolje što izadje iz osnovnih škola sa celog okruga, a gotovo 80 odsto svršenih gimnazijalaca upiše željene fakultete i više škole.

VIDEO NADZOR

Koliko uspevate da ispratite vannastavne aktivnosti i potrebe vaših učenika?

– Imamo veoma aktivan učenički parlament koji vodi profesorka Dodić. Oni uspešno saradjuju sa Klubom za mlade i stalno su prisutni u svim projektima koji se tiču života mladih u lokalnoj zajednici. Ponosni smo i na naše mlade glumce, koji svoj talenat grade i pokazuju publici kroz rad u omladinskom „Bard“ teatru. Imamo puno razumevanja za sve njihove potrebe i u tome imamo i podršku naše opštine.

 

 

– Jeste li učinili nešto konkretno kako biste bezbednost podigli na viši nivo, znamo da je adolescencija najnezgodniji period u odrastanju i da je puno izazova pred mladim ljudima?

– Letnji raspust smo iskoristili da uvedemo video nadzor i mogu vam reći da svi pozitivno reaguju na to, počev od roditelja pa do učenika. Pokrili smo celu školu i školsko dvorište pa će ovo, nadam se, dodatno doprineti našem nastojanju da stalno radimo na unapredjenju uslova, kako u nastavi tako i onih koji se tiču bezbednosti. 



PROFESORKIN KUK
Prošle godine ste u žižu interesovanja javnosti dospeli zbog incidenta koji se, doduše, dogodio van škole ali je reč o vašem učeniku koji je fizički napao profesorku, polomivši joj kuk. Kako je ovaj slučaj okončan?

– Tako je, nažalost. Možda nam je bila mana što smo bili skromni kada je trebalo da se hvalimo rezultatima, ali ovakvi ekstremni slučajevi su doprineli da cela Srbija bruji o nama. Taj slučaj je prešao u nadležnost suda, profesorka se oporavlja od povrede a učenik koji ju je napao je isključen iz škole, zbog velikog broja neopravdanih izostanaka koje je imao. Obzirom na okolnost da se incident dogodio van školskog dvorišta, mi nismo imali osnova da sem osude takvog ponašanja na bilo koji drugi način konkretno sankcionišemo ovaj slučaj. Ostaje nam da u pedagoškom radu sa učenicima ovaj incident tretiramo kao nešto što što se ne sme ponoviti. Na tome stalno i radimo i mogu reći da sam ponosan na našu decu koja nam ne prave nikakve probleme.

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar