Trojka kao petica



Brojem zaposlenih, njihovim obrazovanjem i interesovanjem, SKC se ne može pohvaliti. Evidentno je da većina zaposlenih ne mogu da prepoznaju, da uživaju, pa ni da iznesu neki novi program. Oni će biti primorani da se tehnološki i kulturno usavršavaju. To nije samo naša odlika. To je, na našu žalost, realna lika Srbije danas

 



Naša sagovornica ističe da se na mestu direktora ove institucije solidno snašla, ali da ima prostora za nova dokazivanja.



-Sebe bih za sada ocenila “trojkom”.

Vreme za dokazivanje tek dolazi?

-SKC ima dosta merljivih rezultata, ali do „petice“ ima još dosta rada. Kako sebi postavljam visoke kriterijume, sa ovim timom očekujem da 2014. godine pređemo „peticu“.

Koji su bili motivi da dođete na ovo mesto?

-Pre svega stabilnost opštine, njenog rukovodstva, a posebno ambicije na ovom planu i inovativnost predsednika opštine gospodina Novice Tončeva. Ja, kao nestranačka ličnost, ni jednog trenutka nisam bila ucenjena članstvom u SPS ili bilo čime drugim. Naprotiv, pružena mi je šansa da sa saradnicima u potpunosti realizujem i tako obogatim svoj i profil ustanove na čijem sam čelu.

 

Rekli ste da su Surdulica i mesto direktora SKC, idealni za vaše dokazivanje?

-Mislim da su se ovde stekli uslovi i potrebni motivi za moj rad, tako da mogu da dokažem iskustvo na internacionalnom planu. Podsetila bih da sam godine, član ULUPUDS – Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije i da sam na postdiplomskim studijama na HKU Akademiji umetnosti u Utrehtu (Holandija). Takođe sam dizajner projektant sa dugogodišnjim internacionalnim iskustvom, o čemu govori više nagrada koje sam dobila.

Dolaskom na mesto direktora koji ste cilj sebi postavili?

-Taj moj cilj je jedna kulturna razglednica Surdulice, jedna prepoznatljiva kulturno-socijalno-ekonomsko-edukativno-ekološka karta SKC koja treba da proistekne iz aktivnosti više sekcija – hora, folklora, glume, primenjene i likovne umetnosti po principu dobrovoljnog udruživanja članova.

Kako trenutno izgleda “kulturna razglednica” Surdulice?

-Plan i program SKC realizuju se 99 odsto po planu Upravnog odbora koji su prihvatili odbornici. Pored redovnih i tradicionalnih manifestacija, u našem programu su neki dani preuzeti iz svetskog kalendara značajnih datuma, kao što su: Svetski dan muzike, Svetski dan pozorišta, Svetski dan Roma, Noć muzeja, Svetski dan raznolikosti, Svetski dan knjige, Dečija nedelja…i niz drugih koje su obogatile kalendar događaja u SKC.

Mogu li se i kako pronaći sredstva za sve te aktivnosti?

-Vrlo teško, ali uspavamo. Naše programe podržavaju opština, Ministarstvo kulture, Ministarstvo finansija i razni donadori. Teško je, ali svaki put uspemo da nekim progrmom iskoračimo, čak I na međunarodnom planu.

Pored SKC, ko još kreira “kulturnu kartu” Surdulice?

-Pre svih to je Turistička organizacija Surdulice sa kojom imamo izvanrednu saradnju, tako da često realizujemo zajedničke programe. Naši saradnici su Dragačevski sabor iz Guče, Centar za izbegla i raseljena lica, Američki kutak, Kulturni centar iz Bosilegrada, kao i institicija kulture iz Ćustendila (Bugarska).

Jeste li zadovoljni brojem i proifilom zaposlenih u SKC?

-Brojem zaposlenih, njihovim obrazovanjem i interesovanjem, SKC se ne može pohvaliti. Evidentno je da većina zaposlenih ne mogu da prepoznaju, da uživaju, pa dakle ni da iznesu neki novi program. Oni će biti primorani da se tehnološki i kulturno usavršavaju. To nije samo naša odlika. To je, na našu žalost, realna lika Srbije danas. Ali, ja želim da istaknem da SKC danas nije, kao u drugim sredinama, mesto gde političke partije nalaze uhlebljenje za svoje odane članove i aktiviste.

Da, ni malo nije jednostavno raditi posebno danas?

-Ipak, naša je sreća što imamo veliku podršku osnivača – opštine Surdulica i predsednika Tončeva. Zahvaljujući tome, mi stalno produbljujemo našu saradnju sa Ministarstvom kulture, IPA programom, EU Progresom i drugima.

Direktorice, šta se trenutno događa sa pozorištem?

-Sa mladima – dečijim pozorištem „Žar ptica“ ostvarujemo odlične rezultate. Pozorište „Barja“ iz opravdanih razloga pauzira u 2013. godini.

 

Dakle, Pozorište“Barja“ kreće sa radom“?

-To ne zavisi od SKC i mene kao direktora. To zavisi od samih članova. Želim ovde da podsetim da SKS od ove godine kreće sa svojim pozorištem lutaka.

Vlasinsko leto“ je upravo završeno? Kako ga ocenjujete?

-Sve je realizovano onako kako je zamišljeno. O takmičarskom delu žiri je rekao svoje, a što se tiče onog netakmičarskog dela izdvojila bih koncert u Crkvi Sveti Djorđe, nastup JU grupe, promociju „Zona grada“ i MEFEST.

Za kraj, šta Surdulica u domenu kulture nema, a što joj je hitno potrebno?

-Nabrojiću šta Surdulica ima, a vi na osnovu toga zaključite šta joj je potrebno. SKC ima dobro rukovodstvo, ambicioznog direktora, dobar program. Uskoro ćemo uz pomoć IPA projekta realizovati kapitalnu investiciju u kulturi – rekonstrukciju i nadgradju SKC, tako da će on postati najjači kulturni centar na jugu Srbije.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar