Srbija na pustom ostrvu



Početkom avgusta počele su probe predstave Ostrvo prokletih, koja će po rečima autora biti jedini produkcioni poduhvat ovogodišnjeg vranjskog Kulturnog leta. Premijera je zakazana za 26. avgust, u amfiteatru iza hotela na Pržaru.

Postavku ove duo drame, koju je reditelj Saša Stojković, glumac i novinar, zamislio kao političku satiru, čine dva mlada studenta dramskih umetnosti prištinske Akademije, vranjanac Mihajlo Stojković i Milan Popović iz Subotice. Predstava je rađena po tekstu Vladimira Predića, čiji je naslov u originalu „Ali, zaboga mister Drink, stišajte se!“, ali zbog tematike izbor režisera je naziv Ostrvo prokletih:



– Gospodin Bring i gospodin Drink nalaze se na pustom ostrvu, paradigma su leve Srbije i desne Srbije i raspravljaju se žustro oko besmislica dok život prolazi pored njih – objašnjava Stojković.

Iako je Predić napisao tekst pre više od trideset godina, i dalje je jako aktuelan jer se radi o ljudima na ovim prostorima, njihovoj zbunjenosti i izgubljenosti u vremenu. Napisan kao kritika komunizma, ako se čita iz vizure običnog čoveka koji se suočava sa problemima savremenog doba.



Milan Popović je u ulozi Bringa, a Mihajlo Stojković tumači ulogu Mister Drinka. Ova dva lika su ravnopravne uloge i predstavljaju ljude kroz čije se sudbine i život na pustom ostrvu prelama sadašnja, prošla, i vrlo verovatno buduća Srbija.

Ekipa je rad na predstavi započela sa entuzijazmom, bez para, i sve troškove snosili su sami. U međuvremenu je apel za pomoć stigao od gradskih čelnika zaduženih za kulturu koji su prepoznali potencijal i izašli umetnicima u susret, prvenstveno značajnom tehničkom podrškom.

– Ova predstava će praktično biti jedini pravi produkcioni projekat na ovogodišnjem vranjskom Kulturnom letu – kažu glumci.

Nakon premijere sledećeg ponedeljka, prva repriza je sledećeg dana, najverovatnije na vranjskom izletištu Ćoška.

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar