Smenjen, samo još da ga obaveste



Čime se, dakle, Tričković toliko zamerio Niki i njegovima da mu politička karijera visi o tankom koncu, dok oni oštre makaze? Ni jedna ni druga strana nemaju jasan odgovor na ovo pitanje. No, čini se da SNS u ovom času ne trpi ni najmanju neposlušnost, a Tričković, ma kako to onima koji ga dobro poznaju zvuči čudno, pokazuje jasnu volju da nešto radi i samostalno. Drugim rečima, da misli svojom, a ne tuđom glavom



<--break->“ title=“<--break-->“ /></p>
<p><!--break--></p><div id=



Aktuelni predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju Dejan Tričković, kažu, ne sme sam ni da uđe u prostorije stranke, a kamoli da njome upravlja u punom kapacitetu. Nedavna dešavanja, kada se sastanak Saveta omladine SNS-a u Vranju pretvorio skoro u fizički obračun, pokazao je u kolikoj meri je raskol u toj stranci dubok. Sukob je, na sreću, izbegnut, akteri su zatvoreni za javnost, ali se istina, ma ko šta pričao, ne može sakriti – Tričković je izgubio poverenje narodnog poslanika Dragana Nikolića i ekipe okupljene oko njega, i pitanje njegove smene čisto je tehničke prirode. Ipak, za sada, glavni akteri čitave priče o njoj ne žele da govore.

– Ne želim ništa da komentarišem. Svi problemi, ako ih ima, rešavaće se u okviru stranke – kaže Dejan Tričković.

Sa svoje strane, narodni poslanik Dragan Nikolić takođe je zakopčan do grla.

– Odbor se nije sastajao zbog letnje pauze, ali sada ćemo se naći i razgovarati. Ja sa Tričkovićem imam dobru saradnju, a ako problema i ima, naći ćemo za njih zajedničko rešenje u stranci – kaže on.

LEPO I GOSPODSKI

Lepo i gospodski, ali gradom kruže priče u kojima se Dejan Tričković optužuje za raznorazne nepodopštine i korupciju. Većina toga plasira se preko sajta „Vranje grad političkih lopova“, a dolaze direktno iz okruženja vrha SNS-a u Vranju. Tako se Tričković najpre optužuje da je zloupotrebom položaja omogućio svojoj supruzi Vesni da sa KUD „Sevdah“ provede desetak dana u Italiji, a pritom sa sobom povede i sina a još i lepo zaradi na dnevnicama. Uostalom, nije tajna da ove informacije po gradu plasiraju neki viđeniji članovi SNS.Tričkoviću se na teret stavlja i da je na mesto svoje sekretarice zaposlio ćerku Ljubinke Bube Milanović iz „Životne pomoći“, koja uopšte nije član SNS-a, (pri toliko stranačkih kadrova koji čekaju posao), ali i da je neko sitno renoviranje svečane sale Skupštine platio duplo više od dogovorenog. Tričković na sve to ima odgovor (vidi okvir), iz koga se može jasno videti da on u navedenim pričama ne vidi ni trunku svoje krivice ili odgovornosti.

Čime se, dakle, Tričković toliko zamerio Niki i njegovima da mu politička karijera visi o tankom koncu, dok oni oštre makaze? Ni jedna ni druga strana nemaju jasan odgovor na ovo pitanje. No, čini se da SNS u ovom času ne trpi ni najmanju neposlušnost, a Tričković, ma kako to onima koji ga dobro poznaju zvuči čudno, pokazuje jasnu volju da nešto radi i samostalno. Drugim rečima, da misli svojom, a ne tuđom glavom. To ga je i odvelo u dva sukoba sa čvrstim jezgrom stranke (vidi okvir) i to će mu skrojiti dalju sudbinu.

Sve je, kažu, počelo još na izborima za Mesne zajednice, 28. aprila. SNS je tada krenuo siguran u pobedu, ali do nje nije došlo, bar u obimu kojem se vrh stranke nadao. I neko je morao biti kriv.

– Ustanovljeno je da su neki naši članovi išli po gradu i ubeđivali ljude da ostanu kod kuće! Ustanovljeno je i da za neke rukovodioce stranke nisu glasali ni njihovi ukućani. To, jednostavno, ne može tako – kažu u SNS-u.

Da se na trenutak vratimo na gorepomenuti sajt. Iz krugova bliskih SNS-u saznaje se da je Aleksandar Vučić lično naredio da poliicija otkrije ko stoji iza navedenog sajta, koji u javnosti slovi kao dosta grubo, ali ipak nezvanično glasilo određenih krugova u samom SNS-u.

– Ma nema veze. Sada kao Tričko nije kriv, nego je kriv onaj ko prljav veš iznosi u javnost. Nema nikakve istrage po tom pitanju, ma koliko bi neko želeo da na tom primeru pokaže kako ima direktnu Vučićevu podršku – kaže izvor „Vranjskih“ iz vrha SNS-a.

Bilo kako bilo, doskora idilična situacija u SNS-u sada je potpuno poremećena, i iz nje se vidi samo jedan izlaz – smene. A Tričković je, opravdano se sumnja, prvi kandidat.

– Ma on je već smenjen, samo što to još nije i direktno sprovedeno u delo. Nema šanse ni na nerešeno, pa nećemo mi da ga sprečavamo da izvrši političko samoubistvo. Dosta ga je stranka tolerisala – kaže izvor „Vranjskih“ iz SNS-a.

BEZ KOMENTARA

Direktno upitan šta misli o ovakvim pretnjama, Tričković ostaje utrnut.

– Nemam komentar – kaže.

Zanimljivo, Dejan Tričković praktično i nije zvanično predsednik GrO SNS-a u Vranju. U ovoj stranci mandat predsednika traje dve godine, a Tričkovićev je istekao 24. januara ove. No, stranka je svim odborima u Srbiji produžila mandat, odlažući izborne skupštine, dok se ne ustali na vlasti. Ali, do kraja godine i taj posao biće okončan, i do tada će se sačekati sa predsednikovom smenom.

– Ako bude tajno glasanje, teško i tada da ga smene. Ali, verovatno će biti javno, i onda je gotovo. Oni ljudi koji su dobili posao preko SNS-a ko da su dobili sedmicu na lotou, učiniće sve da ga zadrže. Oni drugi, koji čekaju posao, učiniće sve da ga dobiju, i tu Tričković, i bilo kakva ideologija, imaju malo šansi – kaže izvor „“Vranjskih“.

Međutim, nevolja je što je Tričković i predsednik Skupštine grada, pa ga i otuda valja smeniti. E sad, to će ići, izgleda, malo teže.

– Predsednik se smenjuje isto kao što se bira – prostom većinom glasova svih odbornika. Znači, treba im 33 glasa. Kako ćemo mi da glasamo videćemo, ali je sigurno da i poneki odbornik SNS-a neće glasati za Tričkovićevu smenu. Zato će se Nikolić teško odlučiti da stavi to glasanje na dnevni red, jer mu fijasko po tom pitanju najmanje treba – kaže dobro upućeni socijalistički prvak na zadatu temu.

Po toj logici, Tričković bi mogao biti smenjen sa mesta gradskog šefa stranke, a ostavljen ne poziciji predsednika Skupštine, sa koje ne može nešto ozbiljno da radi, ali ni da nekome preterano smeta. Ali, ako je već tako, što stranka ne može da ga trpi još malo, ili još malo više, takvog kakav je, nepromenjenog od početka sopstvenog javnog delovanja? Ovde se već dolazi na teren spekulacija o ličnim animozitetima, što nikada nije uputno mnogo analizirati. Ali, očigledno, u vranjskom SNS-u sve je na tu foru – ovi mogu, jer nam se sviđaju, a ovi ne, jer nam se ne sviđaju kao nekada. I tako, od smene do smene, ostaje pitanje – ko će preživeti? O tome će jednom, hteo ili ne, da se izjasni i sam Beograd. Ako već nije. Ako jeste, politička čaršija ali i sam SNS mogao bi biti iznenađen, razvojem u kome Tričković ipak ostaje tu gde jeste, a neki drugi prvaci traže nove pozicije, u strani ili van nje.

 

RASKOL I SUKOBI

Svađe i raskol u SNS-u javnosti su postali dostupni krajem jula ove godine, kada je sednica vranjskog odbora SNS-a održana bez da je na nju pozvan predsednik Dejan Tričković. Iz SNS-a su tvrdili da to zapravo i nije bio sastanak odbora, a poslanik Nikolić ocenio je da „mediji pišu iako znaju da sve to nije istina“. Kad ono, možda i jeste.

U javnost je tada prvi put isplivalo ime predsednika Saveta omladine SNS-a Slobodana Petrovića, koji se javno deklarisao kao Tričkovićev kadar. To se mnogima nije svidelo, pa je sredinom avgusta došlo do direktnog, gotovo fizičkog sukoba dve struje. Sastanak Saveta omladine zakazao je Petrović, kao predsednik, ali su neki funkcioneri stranke na sastanak pozvali i „svoje“ omladince, kojih je bilo, kažu prisutni, skoro dva puta više. Frka između dva tabora izbegnuta je, priča se, samo Tričkovićevim prisustvom, jer je on bio tu od samog početka sastanka, iako njegovo prisustvo niti je bilo potrebno, niti je od koga zahtevano.

Zanimljivo, Tričković je ovim novinama rekao da njega mogu da smene samo Vučić i Nikolić, a istina je da mogu da ga smene samo delegati Skupštine stranke, koju čine izabrani predstavnici mesnih odbora, stranačkih saveta i članovi odbora. Stotinak ljudi, sve u svemu. A kako će oni glasati, možda neko i zna. Neko ko veruje da su izbori, pa makar i stranački, suviše ozbiljna stvar da bi bili prepušteni samo volji delegata.

 

ITALIJA

Na sve optužbe iznete protiv njega Tričković odgovara smireno i argumentovano. Recimo, njegova supruga, pedijatar Vesna Tričković, bila je obavezni lekar u ekspediciji KUD „Sevdah“ u Italiji, na Međunarodnoj smotri folklora. Kažu, Vesna je naplatila redovnu platu u ZC Vranje, pa dnevnice za devet dana po 45 evra dnevno, a na kraju još i 180 evra nadoknade za posao koji je tamo obavljala. Pa, da li je Tričković posredovao kod „nadležnih“ da njegova supruga zameni do sada redovnog obaveznog lekara „Sevdaha“, dermatologa Srđana Tomića?

– To nije tačna priča. Moja supruga dobila je samo 180 evra i ni evro preko, o čemu govore i pisani tragovi. Sve je išlo regularno, „Sevdah“ je od Doma zdravlja tražio lekara, budući da je reč o mladim ljudima, od kojih mnogi nemaju ni 18 godina, izbor je pao na pedijatra, i moja supruga je to prihvatila jer niko drugi to nije hteo- kaže Tričković.

Što se tiče zapošljavanja Tijane, ćerke Bube Milanović, Tričković tvrdi da to i nije pravo zapošljavanje.

– Ništa loše nisam uradio, jer ona već nekoliko godina radi u Gradskoj upravi. Bio mi je potreban čovek od poverenja, a nisam hteo da štetim budžet, i ona se pokazala kao idealan izbor – kaže Tričković.

E sad, njegove nevolje u stranci i počinju u vreme kada je zaposlio novu sekretaricu. To mesto je bilo planirano za jednu od zvezda lokalne državne televizije, ali se Tričković na to nije mnogo obazirao, i sada će, očigledno, morati da plati cenu takve svoje neposlušnosti. 

KO JE SLEDEĆI?

Smene u SNS postale su redovan pojava još od dana kada je odbor te stranke u Pčinjskom okrugu, a samim tim i u Vranju, preuzeo Dragan Nikolić, sada samo poslanik stranke. On je u teškoj borbi za prevlast u stranci najpre marginallizovao „osnivače“ SNS-u u Vranju, kao što su Svetlana Cekić, ili Nebojša Jovanović Šukar. Iza toga na red je došao bivši prvak radikala Predrag Stošić Totošan, a onda i plejada rukovodilaca u stranci, na raznim nivoima. Tu treba pomenuti, prvo, predsednika vranjskog odbora Dušana Petrovića, pa potom šefove mesnih odbora Nebojšu Zupančića i Božu Djorđevića, pa potom najistaknutije članove kao što su Momčilo Stošić, Miljana Popović i njen suprug, pa Jovica Stojanović Čorba, Miša Janjić… Čistke su nastavljene i posle dolaska SNS na vlast, jer je prvo ispao sekretar Gradskog odbora Ivica Cvetković, a zatim i gradski većnik za kulturu Goran Stanković. Sada je na redu Tričković, pa se svi opravdano pitanju – ko je sledeći?

Posebnu uzbunu u stranci izazvalo je ponašanje prema doskorašnjem direktoru „Novog doma“ Živku Stamenkoviću, inače na izborima zaslužnom naprednjaku. Pošto se teško razboleo, on je podneo ostavku na tu funkciju, ali mu je u SNS obećano da će u penziju izaći sa mesta pomoćnika direktora firme. Ali, on je još uvek samo referent, i u penziju će izaći sa višestruko manjim prosekom nego što bi ga imao kao direktor. 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar