Počinje dečiji festival



U okviru vranjskog Kulturnog leta ovog meseca u Školi animiranog filma 22. Avgusta počinje treći Internacionalni dečiji festival Zlatni Puž, na kome će učestvovati mladi autori iz sedam država. O detaljima i pratećem programu festivala razgovarali smo sa Nelom Ćurčijom, članicom operativnog tima festivala:



Kada zvanično počinje festival?



– Otvaranje je 22. avgusta u 20 časova u atrijumu Omladinskog kulturnog centra. Program počinje pozdravnim govorom direktorke ŠAF Snežane Trajković. Nakon dobrodošlice, gradonačelnik Zoran Antić svečano otvara festival i kreće prva projekcija filmova. Biće prikazano 10 animiranih filmova u mlađoj konkurenciji (deca do 15 godina). Ceo program trajaće oko 45 minuta. Po završetku projekcije organizovaćemo koktel dobrodošlice.

 

Koliko će filmova biti prikazano i iz kojih sve zemalja stižu autori?

 

– Ove godine prijavljeno je 60 filmova iz Srbije, Italije, Bugarske, Hrvatske, Rusije, Ukrajine i Grčke. Već sam napomenula prvu zvaničnu projekciju koja se održava posle svečanog otvaranja. Druga zvanična projekcija je 23. avgusta u 20 časova, takođe u atrijumu OKC-a, a publika će imati priliku da pogleda 19 kratkih dečjih animiranih filmova. Treća zvanična projekcija održaće se 24. avgusta u isto vreme i na istom mestu. Treće večeri biće prikazano 10 filmova u konkurenciji od 15 do 19 godina.

 

Koji je prateći program festivala, hoće li i ove godine biti radionica?

 

– Pored zvaničnih projekcija, u okviru festivala biće održana tri master časa: prvi drži gost iz Italije, Andrea Martinjoni – 23. avgusta od 17 časova u prostorijama ŠAF-a. Drugi master čas drži gost iz Bugarske, Penčo Kunčev, koji je takođe i predsednik žirija na festivalu, 24. avgusta od 10 časova, a treći gost je iz Beograda, takođe član žirija Steva Živkov. Pored toga, u subotu 24. Avgusta, neposredno pre zvanične projekcije, u sećanje na nedavno preminulog velikana u svetu animacije, profesora Nikolu Majdaka, govoriće Miroslav Simonović. U nedelju je predviđen obilazak Vranjske Banje i brane Prvonek. U 20 časova će biti proglašenje najboljih filmova, dodela diploma i svečano zatvaranje festivala.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar