Kad se navučeš na bombone



Setili se najzad i Tužilaštvo za organizovani kriminal, i Poreska uprava, da ćeraju iz gore hajduke, „Vujadina sa obadva sina“; bog neka ih prosti, gde im je empatija, koju su „Vujadin & sons” + Edith, tolike decenije ovaploćivali prema radnicima Simpa, i prema Vranju



Uprava kriminalističke policije već danima ispituje poslovanje fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan, kao i Fudbalskog saveza Srbije (FSS), a po zahtevu za predistražne radnje Tužilaštva za organizovani kriminal. Da i Vranje ne ostane kuso u ovako značajnoj i, takoreći, nacionalnoj krimoskoj sagi, pobrinuo se, a ko bi drugi, nego zamajac privrede na jugu Srbije, Simpo, na čelu sa va vjeki vjekov predsednikom Kompanije, Dragomirom Tomićem. Ko bi, inače, bio kadar da obeli obraz Vranjancima, ako ne Simpo? Zar nas (belo)svetske tišljere da zaobiđe Tužilaštvo za organizovani kriminal? To bi bilo prosto ponižavajuće.



Ali, ono što devojci sreću kvari. Po svom ustaljenom običaju, Simpo se našao u dobrom društvu, pa se istraga u FSS-u proširila i na kompaniju. Eto, Poreska uprava i Tužilaštvo za organizovani kriminal, nemaju, kako kažu branitelji lika i dela DT-a, „empatiju“ prema tolikim radnicima Simpa i njihovim porodicama, koje će ostati bez ‘leba. Srbstvo na jugu, obaška.

E sad, kakve veze imaju FSS i Simpo? Vrlo je jednostavno – gde su velike pare, tu je i moć, fudbaleri koji keče loptu prodaju se kao roba, a tišljeri koji mazne daske, isto tako. Simpovac, ako već nema za ‘leba, može pred porodicom bar da se pohvali da je nešto kao Nemanja Vidić.

Posebno poglavlje u istrazi dobio je FSS sa Kućom fudbala u Staroj Pazovi. Ponos srpskog fudbala koštao je 14 miliona evra, a građen je u saradnji FSS, Ministarstva omladine i sporta i opštine u kojoj se nalazi. Pod istragom su navodno sporni poslovi tokom izgradnje sportskog kompleksa, odnosno namešteni tenderi. Proverava se nabavka nameštaja od Simpa vredna 520.000 evra, jer je Kompanija izabrana, iako nije bila najpovoljnija.

Novine Vranjske su još u toku transakcije, pre skoro tri godine, objavile dva teksta koji se tiču opremanja Kuće fudbala od strane Simpa. Ukratko, Vranjske su još tada upozoravale da se radi o lovu u mutnom, ali nije imao ko da reaguje; pa, svi su sekli vrpce u Žbevcu i sisali bombone. Gde tad beše Tužilaštvo za organizovani kriminal?

Još tada je beogradska firma Ktitor podnela nadležnim organima zahtev za zaštitu prava ponuđača, protiv odluke FSS da posao opremanja Kuće fudbala u Staroj Pazovi dodeli Simpu, jer je u postupku bez javnog tendera prihvaćena nepovoljnija ponuda vranjske kompanije.

No, voda, pogotovo zagađena, uvek nađe put. Iz FSS su tada ustvrdili da posao ne vredi 520.000 evra, već 320.000, imajući u vidu da je Simpo odlučio da za 200.000 evra donira nameštaj kao sponzorstvo za koje će zauzvrat dobiti reklamu! I tako, ispade da je Ktitorova ponuda od 400.000 evra nepovoljnija od Simpove!

Da stvar bude još pikantnija, Simpo je ovaj posao ustupio kompaniji Nitea iz Beograda, kao podizvođaču, čija je vlasnica bila u „emotivnoj vezi“ sa izvesnim visokim državnim funkcionerom, koji je, normalno, sekao vrpcu u Žbevcu i navukao se na bombone.

Ali tu ni savaot ne pomaže – jel Simpo toliko dobro posluje – pitao se u čudu Milija Milosavljević, vlasnik Ktitora – dok je cela zemlja u krizi, da li Simpo ima suficita i viška para, pa daje 200.000 evra za reklamu? Šta će njima reklama, zar nije bolje da radnici prime platu?

– Mi smo imali nižu cenu jer, za razliku od vranjske kompanije poznate po spavaćim sobama, imamo vlastitu proizvodnju kancelarijskog nameštaja. Oni ga uvoze iz Kine, i tu skače cena. Neka Simpo pokaže javnosti ugovor, pa da se vidi šta su to „kupili“ za 200.000 evra, koju vrstu usluge dobijaju od FSS i gde će sve stajati ime Simpa?

Simpo je reagovao, po frojdovskom sistemu, ne moram ni da te pitam, sam ćeš da mi kažeš šta ti je u podsvesti. Naime, objasnili su da je ovaj posao veoma značajan za Simpo jer je zbog nedostatka posla zaustavljena proizvodnja u Fabrici nameštaja! Tako su se radnici posle tri meseca vratili u pogone, a nekakva stručna komisija je izabrala Simpovu „uzornu sobu“ kao najkvalitetniju i najpovoljniju ponudu.

Ali, Simpo i Nitea, to su srca dva – ispostavilo se da Nitea nije proizvođač nameštaja, već uvoznik i prodavac. A Simpo je dobio posao od FSS, iako je poznato da ne proizvodi kancelarijski nameštaj, tako da je na mestu sumnja da ovde nisu baš najčistija posla.

Kako nisu najčistija? Mašina za pranje para samo centrifugira uz tone „veniša“, a šef održavanja u onoj hajdučkoj pećini zvanoj Simpova upravna zgrada je Mister Proper.

I tako, setili se najzad i Tužilaštvo za organizovani kriminal, i Poreska uprava, da ćeraju iz gore hajduke, „Vujadina sa obadva sina“. Bog neka ih prosti, gde im je empatija, koju su „Vujadin & sons” + Edith, tolike decenije ovaploćivali prema radnicima Simpa, i prema Vranju.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar