Dva u jedan



Koje su moje prve asocijacije kada se pomene Vranje? Pitanje je psihoanalitički postavljeno, pa sam se i shodno traženom modelu pripremio da na njega odgovorim onako kako se u ovoj vrsti čeprkanja po sebi traži. Što će reći zažmureo sam i pustio asocijacije o Vranju da isplivaju.

I šta vidim da se pomalja ispod površine?



Pa to nije samo jedan grad!?

Kao da su dva.



Asocijacije se razdvajaju u dve grupe kao da se radi o dve varoši. Na jednoj strani je veliki, melanholični pisac, srpski Fokner, zatim veliki teolog, nepokolebivi molitvenik i bogotražitelj, tu su još i jedne male, hrabre novine koje guraju prst tamo gde neko neće štap.

Onda, ima i ona druga strana, koju čini preosvećeni optuženik za dečakoljupstvo, pohlepni političar, samozvani monopolista prve bračne noći u svakom poslu, tu je gužva sitnih interesa i potkupljivanja u lavirintu čaršije na čijem spletu uličica sedi Minotaur i čeka gubitnike i one izmorene.

Dva grada, dakle, u jednom. Čest je to slučaj. Nema mesta o kojem se ne može progovoriti na ovaj razdvojeni način; retko gde ima samo gradskog aversa a bez reversa. Ono što mi se čini da je posebnost Vranja je oštar i dubok jaz između ove dve polovine mesta. Valjda temperament juga izoštrava odnose i polarizuje ih. Po tome neobično mesto.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar