Sve za narod i državu



Regionalni centar Bezbednosno-informativne agencije (BIA) prisluškuje bez ovlašćenja suda pojedine političare i javne ličnosti – potvrđeno je Vranjskim u veoma pouzdanim policijskim krugovima. Verodostojnost ove informacije potvrdili su nam i pojedini lokalni političari, odlično upućeni u problematiku, a neki od njih tvrde kako imaju pouzdane podatke da su i sami meta nelegalnog prisluškivanja.



Regionalni centar Bezbednosno-informativne agencije (BIA) prisluškuje bez ovlašćenja suda pojedine političare i javne ličnosti – potvrđeno je Vranjskim u veoma pouzdanim policijskim krugovima a ovaj podatak je, prema našim izvorima, izazvao veliku paniku na nadležnim mestima.

Verodostojnost ove informacije potvrdili su nam i pojedini lokalni političari, odlično upućeni u problematiku, a neki od njih tvrde kako imaju pouzdane podatke da su i sami meta nelegalnog prisluškivanja.



– Ja sam informaciju o prisluškivanju dobio iz bezbednosnih struktura, ali i iz samog vrha svoje stranke, i nema razloga da sumnjam u njenu istinitost. Međutim, ne mogu da javno govorim o tome zato što i mene prisluškuju, o čemu imam pouzdana saznanja – kaže visokopozicionirani vranjski političar.

NEŠTO SE KUVA

Slična saznanja ima i njegov politički oponent, lokalni funkcioner, koji je takođe tražio anonimnost:

– Prema mojim saznanjima, nelegalno prisluškivanje traje od kraja 2010, a intenzivirano je uoči prošlogodišnjih izbora. Ja, na primer, imam pouzdanu informaciju od samih ljudi iz BIA ovde u Vranju da se moji telefoni, i službeni i privatni, nalaze „na merama“ – tvrdi ovaj sagovornik.

Prema nekim podacima do kojih smo došli, čitava stvar stigla je i do Odbora za bezbednost Skupštine Srbije i predsednice tog tela Jadranke Joksimović (SNS), koja nam do zaključenja ovog broja novina (sreda) nije odgovorila na nekoliko telefonskih poziva i SMS poruka.

Ipak, da se nešto „kuva“ i da čitava priča nije bez osnova, potvrđuje naš po prirodi posla dobro informisan sagovornik:

– Zbog ovog slučaja ubrzan je odlazak u penziju Miroslava Mikija Antića, regionalnog šefa BIA u Vranju, tako da će on umesto do decembra, na ovom mestu ostati još najviše mesec dana, možda tek koji dan duže – kaže odlično obavešten sagovornik Vranjskih.

Republički ombudsman Saša Janković, međutim, kaže da povodom ovog slučaja nije dobio nikakvu prijavu, na osnovu koje bi mogao da sprovede kontrolu:

– Nemam informacije o ovom slučaju. Ukoliko dobijem prijavu, postupiću prema svojim ovlašćenjima i obaviti kontrolu radi utvrđivanja verodostojnosti ove informacije – kaže za Vranjske Janković.

Miroslav Miki Antić je, na drugoj strani, pre nedelju dana, kada smo saznali za ovu priču, našem kolegi iz redakcije rekao da o ovoj temi ne želi da govori i poručio da ga više ne zovemo u vezi nje.

Jedini od pozvanih sagovornika koji je želeo da javno govori o ovoj temi, gradonačelnik Zoran Antić, kaže da je „iz neformalnih ali pouzdanih krugova“ saznao za priču o nelegalnom prisluškivanju, te da je zbog toga i u Skupštini Srbije pokrenuta istraga:

– Lično ne verujem da sam interesantan službama da bi me prisluškivale, ali ako neko misli suprotno, i ako je to u opštem interesu, onda neka me slušaju; sve za narod i državu – poručuje Antić, i dodaje kako

nije tajna da su na jugu Srbije isprepletani interesi nekoliko tajnih službi.

DjIKIĆ UMESTO ANTIĆA

Prema rečima veoma obaveštenog sagovornika Vranjskih, Miroslav Miki Antić bi, umesto decembra, u penziju mogao da ode u narednih mesec dana, pre svega zbog afere oko nelegalnog prisluškivanja, bez obzira na njen epilog. Izvor naših novina navodi da je za Antićevog naslednika već viđen Dragoslav Djikić, jedan od šefova u vranjskom centru BIA. Djikić je kadar iz Surdulice, gde živi sa porodicom, ima pedesetak godina a prema šturim podacima do kojih smo uspeli da za kratko vreme dođemo, rodom je iz Alakinca, gde važi za poznatog uzgajivača voća, jabuka pre svega. 

BIA, baštinik tradicije Državne bezbednosti (DB), Uprave državne bezbednosti (UDBA) i Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA) oduvek je u Srbiji izazivala strahopoštovanje a svako ko drži do sebe i danas je ubeđen da je „na merama“. Ipak, sumnjičavost i strah građana često su opravdani jer, prema rečima zaštitnika građana Saše Jankovića, koji je ovlašćen za njihovu kontrolu, tajne službe često koriste mere prisluškovanja:

– Službe se često odlučuju za kontrolu komnunikacija, često bez pravog razloga, iako ona treba da bude tek krajnja mera koja se koristi kada se iscrpu druge mogućnosti – rekao je ranije za Vranjske Janković koji smatra da takva praksa mora da se promeni.

Da bi ombudsman uopšte počeo sa proverom, građanin u prijavi mora da navede jake dokaze da ga službe snimaju jer, prema njegovim rečima, on ne postupa na svaku prijavu tipa „prisluškuju me“.

Pravo da prisluškuju, prate i snimaju komunikacije, na osnovu odobrenja imaju Bezbednosno informativna agencija (BIA), Vojno bezbednosna agencija (VBA) i Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije. Za BIA i VBA postoje dva načina za dobijanje odobrenja – od istražnog sudije kada je u pitanju presretanje komunikacija izvršioca klasičnih krivičnih dela, i od Vrhovnog kasacionog suda radi zaštite nacionalne bezbednosti. Na drugoj strani, policija može da traži prisluškivanje samo osumnjičenih za klasična krivična dela. Konačno, ova oblast regulisana je 2004. Zakonom o krivičnom postupku koji jasno određuje kako i na koji način službe bezbednosti mogu da prisluškuju, prate i snimaju komunikacije građana

Saša Janković za Vranjske kaže da je u psolednje vreme samo jedna javna ličnost iz Vranja (a nije političar) zvanično tražila da se provere njena saznanja o prisluškivanju:

– Prikupio sam podatke iz centra BIA u Vranju i nisam utvrdio nezakonito prisluškivanje. Međutim, kad kažem da nije bilo kršenja zakona, to ne znači ni da je ta osoba prisluškivana, ali ni da nije – objašnjava Janković.

U prevodu, obzirom da smo došli do identiteta te osobe, ali ne od Jankovića već svojim kanalima, to znači da je ovaj čovek prisluškivan, ali uz sudsko odobrenje.

Odobrenje za prislušvianje i presretanje elektronskih komunikacija u Vranju daje ovdašnji Viši sud, a Vranjske su iz ove ustanove ranije dobile podatak da je tokom 2011. godine izdato 58 naredbi za snimanje telefonskih i drugih komunikacija i razgovora građana, a na osnovu zahteva za primenu ovih mera Višeg tužilaštva. Ovaj podatak Vranjske su krajem 2011. dobile od suda na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja i zahteva, ali tek posle žalbe povereniku.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar