Ne menjam Mrkonjića



Šta zamera vrhu svoje partije, ko i zašto treba da odgova, da li je njegova firma privilegovana na tenderima, ko ga smešta u fotelju ministra saobraćaja i da li je on, posle Tomića, novi tata juga Srbije



 

Sa ličnostima na visokim političkim pozicijama, koje se uz to visoko kotiraju i na lestvici priznatih društvenih vrednosti, uvek je zanimljivo pričati. Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica, lider tamošnjih socijalista i član Predsedništva – najvišeg političkog tela Socijalističke partije Srbije (SPS) i vlasnik Građevinskog preduzeća „Tončev gradnja“, bez sumnje je jedan od takvih. Razgovor sa njim utoliko je značajniji, jer se poslednjih meseci nekoliko puta eksponirao iznenadnim, oštrim i britkim političkim izjavama, pravim otrovnim strelama ispaljenim u pravcu najviših funkcionera SPS , a odnekud se, vidi čuda, „našao“ i u „aferi konjak“.



-Istupao sam zbog nekih odnosa u SPS. Uvek sam za transparentnost u radu, za to da u partiji rade sve institucije, da se odluke donose na Predsedništvu, Glavnom i Izvršnom odboru. Tražio sam i da se oslobodimo nekih kadrova koji brukaju partiju, a odgovornost za one koji su ih predložili.

SRBIJAGAS I GALENIKA

VRANjSKE: Oštro ste konstatovali da SPS nije lovačko udruženje?

-Naravno. Rekao sam i da odluke koje se donose na Predsedništvu SPS ne smeju da budu tajna. Mi nemamo čega da se stidimo i plašimo.

Šta vas je podstaklo na to?

– Izgledalo je u jednom trenutku da samo socijalisti loše rade, da samo kod nas ima kriminalaca, da su samo naša preduzeća gubitaši. Zato sam zatražio da se problemi lociraju, da se kaže da je “Srbijagas“ u gubitku zbog jeftinog gasa, a ne zbog toga što Bajatović ne ume da radi. Što se tiče Galenike“, tražio sam odgovornost onoga ko je predložio Ognjenovića za direktora.

Neki su to protumačili kao vaše političke ambicije?

– Ja svoje ambicije tako ne gradim. Ja ih gradim samo i isključivo radom i rezultatima, a ne političkim istupima i intervjuima u novinama.

Pokazalo se da u Predsedništvu na stvari u svom dvorištu ne gledaju svi na isti način?

-Da, a Koridor 10 je dobar primer za to. Zašto mi ne kažemo jasno i glasno da na Koridoru imamo 800 radnika, 200 teških mašina, 120 kamiona, po tri betonske i asfaltne baze. To je najbolji pokazatelj koliko radi Ministarstvo saobraćaja. Izgleda, medjutim da se to u Beogradu, u institucijama Vlade, ne vidi.

Kako su na vaše istupe reagovali Dačić, Ružić i drugi najviši funkcioneri SPS?

– Meni za sada niko u Predsedništvu nije rekao u smislu da sam nešto pogrešio ili da sam nešto dobro uradio. Drugo, mene njihova reagovanje ne interesuju. Rad svih nas, naši rezultati, mere se samo i isključivo na izborima.

Kakve su vaše trenutne pozicije u SPS, u Predsedništvu?

-Kakve? Kao i do sada.

Da li je Novica Tončev kandidat za ministra saobraćaja, za Mrkonjićevog naslednika?

-Nisam kandidat za ministra i ne znam odakle vam ta informacija. Evo, ja vas pitam odakle vam to i ko to kandiduje ljude izvan njihove partije? Ovo mesto je najpre stvar dogovora koalicionih partnera, a potom stvar partije.

Prebacuju vam da je vaša firma uvek u blizini jakih tendera, samo zato što ste u vrhu SPS?

-Čujem i čitam o tome. Informer je u nekoliko navrata o tome pisao. Evo skoro piše da je moje preduzeće od države za poslednjih šest godina dobilo poslova za 2,2 mijijarde dinara.

A šta vi na to kažete?

-Kažem da je prvi posao koji je moje preduzeće radilo za državu bio hotel „Slavija luks“, potom podzemna garaža Vukov spomenik, pa Narodno pozorište u Nišu, Vojna baza „Jug“ kod Bujanovca. I juče i danas „Tončev gradnja“ učestvuje na tenderima kod svih ministarstava. Ali, zašto niko ne pominje i tendere koje sam gubio, a njih je najviše kod ministarstava koje vodi SPS.

TENDERI

Novine pišu da je za šest godina „Tončev gradnja“ dobila 96 tendera?

-Priprenajući se za ovaj razgovor, u službi sam ustanovio da smo mi za šest godina učestvovali na 620 tendera. Od tog broja dobili smo 96. A, šta je sa onih 524. Dakle, ljudi koji to pišu su zlonamerni. Nije mi jasno zbog čega su se okomili na moju firmu.

 

 

KONjAK
Gospodine Tončev, da ne zaboravimo „aferu konjak“? Odakle vi tu?

-Ja to prvi put čujem od vas. Dakle i ja pitam vas odakle Novica Tončev u aferi konjak. Niti sam bio u Rusiji, niti sam hteo. Mogao sam, jer sam sa Draganom Markovićem prijatelj. Bio sam u svega dve međudržavne posete – u Azerbejdžanu i Turskoj. Ja o konjaku i Rusiji znam isto koliko i vi, to sam kao i vi pročitao iz novina.

Neki su vas tu „pronašli“ jer ste, navodno, u sukobu sa Zoranom Antićem gradonačelnikom Vranja i glavnim junakom te afere?

-Ja sa Zoranom Antićem nemam nikakav sukob i nikakvih dodirnih tačaka te vrste. Mi smo članovi iste partije, dakle partijski smo prijatelji i to je sve.

Veliki je broj onih koji ne misle tako? Neki izvori kažu da jedan drugome „radite o glavi“?

-Ma, to sa stvarnošću nema veze. Ja sam član Predsedništva. Zoran Antić je član Izvršnog osbora. Miroljub Stojčić je narodni poslanik. Negovan Stanković je predsednik Okružnog odbora. To smo dogovorili pre kongresa i to smo sproveli posle izbora.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar