Knjiga nije cigla



 



Zbog zapetljane procedure Zakona o javnim nabavkama, koji obuhvata i nabavku knjiga za biblioteke u Srbiji, koje će sve teže dolaziti do novih naslova jer će za njihovu nabavku biti potrebna duga, birokratska procedura. Bibliotekari su se pobunili zbog tretiranja knjige kao bilo koje druge robe, ali od nadležnih nije stigao nikakav odgovor. Kako funkcioniše biblioteka u Vranju i da li će građani koji plaćaju članarinu ostati uskraćeni za nove naslove, razgovarali smo sa direktorkom ove javne ustanove, Suzanom Popović Irić:

 



Koliko i kako novi zakon o javnim nabavkama i tender za kupovinu knjiga nanosi štetu bibliotekarima?

– Apeli bibliotekara i izdavača da se nabavka knjiga izuzme iz Zakona o javnim nabavkama nisu naišli na razumevanje nadležnih , u toj meri da nismo ni dobili odgovor na postavljeni zahtev. Verovatno nadležni smatraju da nabavka knjiga za biblioteke nije tako važan posao i da postoje prioriteti koje treba rešavati. Žao mi je što su zbog ovakvog zakona čitaoci uskraćeni za nabavku novih, aktuelnih naslova. Tretirati kupovinu knjiga kao bilo koje druge robe je nedopustivo, ali zakon u ovom trenutku insistira na tome. Nadam se da će se to vrlo brzo promeniti jer u protivnom će se biblioteke naći u bezizlaznoj situaciji.

 

Koliki je knjižni fond biblioteke u Vranju i kako će se dopunjavati ubuduće, na Sajmu ili preko tendera?

 

– Biblioteka ima preko 130.000 knjiga i do sada je bila praksa da se najveći broj naslova nabavlja u oktobru preko otkupa. Naravno da tokom cele godine dopunjujemo fond aktuelnim izdanjima, a važno je napomenuti i knjige koje biblioteka redovno dobija na poklon.

Kako preko leta funkcioniše biblioteka?

– Naši korisnici su podjednako aktivni i tokom letnjih meseci i biblioteka u Vranju, za razliku od mnogih drugih u Srbiji, radi uobičajeno, bez skraćivanja radnog vremena i kolektivnog godišnjeg odmora. Čak je praksa da stalnim korisnicima dajemo i veći broj knjiga odjednom, uglavnom zbog godišnjih odmora.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar