Favorit iz bubnja



Rekonstrukcija Vlade Srbije mogla bi da donese i jedno veliko iznenađenje. Po Vranju, a čini se i mnogo šire, priča se da bi narodni poslanik SNS Dragan Nikolić, advokat ovdašnji, mogao da postane novi ministar pravde u novoj Vladi Srbije! Oni koji znaju tvrde da dosadašnji ministar Nikola Selaković odlazi na mesto prvog pregovarača Srbije sa EU, a za njegovo upražnjeno mesto, priča se, glavni kandidat je baš Vranjanac Dragan Nikolić.



– Nemam na to zaista nikakav komentar. U svakom času sam spreman da preuzmem na sebe svaki zadatak koji pred mene postavi partija kojoj pripadam, bez rezerve – kaže sam poslanik Nikolić, koji je ovih dana na odmoru.

SAD ILI NIKAD

Iako je uzdržan po pitanju mogućnosti da zauzme jedno od desetak ključnih mesta u državi, iz Nikolićevog najbližeg političkog okruženja stižu uveravanja da je reč o napola gotovom poslu.



– Nikolić je u bubnju, to je sigurno, a da li će baš on biti i izvučen, to ostaje da se vidi. Mora da se slože mnoge kockice, ali on je iskusan političar, sa razgranatom mrežom poznanstava ne samo u svojoj partiji, i to mu daje početnu prednost. Uz to, on je kadar Tomislava Nikolića, što nikako nije beznačajno u podeli moći unutar SNS-a – kaže ovaj izvor.

Sa druge strane, poznavaoci prilika u Nikolićevom ličnom životu kažu da ni sam Nikolić još uvek nije potpuno prelomio da li želi da postane ministar.

– To bi mu potpuno promenilo život, jer bi morao da živi u Beogradu. Morao bi i da zatvori advokatsku kancelariju, i da pristane da radi za višestruko manju platu od one koju zarađuje kao advokat – kaže ovaj izvor.

Sad, ta rekonstrukcija razvukla se kao srpska tranzicija, i nigde kraja. Paralelno sa čekanjem da se Skupština 26. avgusta izjasni o tome da li je Vlada rekonstruisana, novoizabrana, pala ili kakva već, u toku je, prema mnogim analitičarima, jasan proces samokandidovanja igrača za najvažnije državne funkcije, pa nije čudo i da ova priča dobije takav prizvuk. Sa druge strane, SNS je kadrovski najslabija stranka u vlasti, a i šire, i očajnički traga za upotrebljivim kadrovima sa diplomama pravih škola. Nikolić sa profesionalne strane nije sporan, u partiji ima stabilnu poziciju, podršku Tomislava Nikolića, i kao da mu sve ide na ruku. Opet, ako predsednik Nikolić u partiji šaha sa Vučićem zahteva, recimo, da Bačević, njegov rođak, ostane na funkciji ministra, onda će morati da žrtvuje neko drugo mesto, pa nije čudo da u tom ili sličnom slučaju vranjski Nikolić ostane samo poslanik. Velika je kombinatorika na delu, ali je činjenica da Nikoliću ambicija ne fali, te da je trenutak da postane ministar za njega povoljan. Drugim rečima, sad ili nikad.

Očekivano, u vranjskoj političkoj čaršiji svi su po ovom pitanju krajnje oprezni, i niko ne bi da se danas zamera čoveku koji već ima dovoljno političke moći, a koji uz to, po projekcijama, tek treba da postane stvarno moćan.

Tako u ovdašnjem SNS-u smatraju da bi izbor Nikolića za ministra svakako bila potvrda dobrog rada vranjskih naprednjaka.

– Naravno da je to radosna vest, i to bi bila čast za Vranje i SNS, jer dugo nismo imali ministra odavde. I Vranje bi tako dobilo mnogo – kaže Dejan Tričković, predsednik odbora SNS-a u Vranju.

On kaže da njega lično niko po tom pitanju nije kontaktirao, „jer se o čitavoj stvari odlučuje na višem nivou“.

Ono, i jeste. Priča se da je Nikolić bio i kandidat za ambasadora Srbije u Makedoniji, ali da nije prošao „bezbedonosne provere“. Slavna izjava Aleksandra Vučića, odmah po dolasku na vlast, da mu je „ponuđeno 15 imena od kojih ni jedno nije prošlo bezbedonosnu proveru“ pričalo se tada, direktno se odnosila i na Nikolića.

Danas, godinu dana kasnije, stvari su se, čini se, temeljno promenile, i Nikolić, ako je verovati poslovično dobro upućenoj čaršiji, i u Vranju i u Beogradu, ima realnu šansu da zasedne u ministarsku fotelju.

Lepo, samo, šta na to kažu protivnici?

Prvi koalicioni partner SNS-a u Vranju, SPS, oličen u gradonačelniku Zoranu Antću, kaže da oni ne funkcionišu po principu da komšiji crkne krava i „što gore to bolje“, nego da se treba radovati uspehu svakog ovdašnjeg igrača.

– Svaki uspeh bilo kog Vranjanca na bilo kom mestu ja podržavam. Ukoliko je sposoban i uticajan da to izdejstvuje, pre svega u svojoj stranci. I ne samo njega, nego bilo koga spremnog da napravi i najmanji uspeh – kaže Antić.

Ni opozicija nema bog zna šta da kaže. Predsednik Okružnog odbora DS-a Goran Stefanović i sam je, u mandatu prethodne Vlade, bio kandidat za visoko mesto u Ministarstvu pravde. Nuđeno mu je da bude pomoćnik ministra za izvršenje zatvorskih sankcija, ali se to tada nije uklapilo u njegove privatne planove. Danas on smatra da je informacija da bi Nikolić mogao preuzeti Ministarstvo pravde dobra vest za Vranje.

– Dobro je ako Vranje dobije ministra u Vladi Srbije. Lično bi mi bilo drago da to postane Nikolić. Znajući kako SNS rešava kadrovska pitanja, on je ekstra – kaže Stefanović.

I tako, Nikolić ima samo jednu manu, pri svim prednostima koje su evidente – njegov begraund. Prošlost, reklo bi se. Menjao je stranke kao košulje, najbrojano je najmanje sedam njih u kojima je aktivno učestvovao, što jasno pokazuje da je njegova volja za moć bezgranična. Profesionalna povezanost sa podzemljem negde je, priča se pa čak i javno piše, prešla crtu profesionalnosti. Ali, to su samo nagađanja – prava istina o najsvežjim vranjskim piromanskim i inim dešavanjima saznaće se, ako se ikada sazna, najpre na sudu. No, i bez toga, ministar kome je neko misteriozno zapalio džip ispred kuće, ili koji je napao džip strane NVO koja je radila u Vranju, ili ministar koji ima onakav ispad sa šefom lokalne policije, to uopšte ne zvuči dobro u novinama. Ali, mediji su to, i svašta se može očekivati, pa i da svi sve zaborave u interesu pravde. Zato nije nerealno očekivati dve stvari u narednih nedelju dana – ili ustoličenje Dragana Nikolića na mesto ministra, ili pak oštar napad na njega preko nekog prestoničkog medija. Ovo drugo pokazalo bi da za Selakovićevo mesto ima još interesenata, te da su oni, u ovom času, možda ne moćniji, ali svakako bliži izvorima stvarne moći od Dragana Nikolića.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar