Pobednici iz kućne radinosti



MUD FACTORY, Prvi kadrovi spota, BY-PASS

Kao nagradu dobili su fond od 3.000 evra za snimanje spota. Prvi kadrovi nastali su u Zaječaru u nedelju, a produkcija ovog vikenda dolazi u Vranje, gde će snimanje biti nastavljeno



 



MUD FACTORYZa vreme dve takmičarske večeri u Zaječaru prošlog vikenda učestvovalo je dvanaest demo benda sa prostora bivše Jugoslavije. Zadesilo se da Vranjanci nastupaju druge večeri, poslednji, što im u početku nije odgovaralo:

– Nekako smo jedva čekali da nastupamo, a i javila se strepnja jer smo te dve večeri slušali bendove koji su nastupali pre nas i fenomenalno su zvučali, ali smo izgleda prikupili dodatnu energiju i samo smo izašli i eksplodirali na sceni – prenosi impresije Milan Stefanović, gitarista.

DEČAČKI SAN

Vidno iznenađeni svime što im se u poslednjih nekoliko dana izdešavalo, momci kažu da nisu još uvek stigli da rezimiraju sve utiske. Nisu ni svesni pobede. Kažu da su ostvarili dečački san jer je zaječarska Gitarijada cilj svakome ko se bavi rok muzikom.

– Ja sam imao priliku da sa bendom iz Beograda, u kom sam ranije svirao, učestvujem na Gitarijadi, i sada mi je drago što tada nismo pobedili, jer sam to ostvario sada, sa mojim ljudima koji to više znaju da cene – ne krije emocije Nemanja Stanković, basista.

Prvi kadrovi spotaČlanovi benda su u Zaječaru boravili devet dana i kažu da ova manifestacija vraća stari sjaj. Tokom čitavog boravka bio im je plaćen smeštaj i obezbeđeno sve što im je bilo potrebno, a pored druženja, tribina, moto skupa i izložbi, imali su priliku da budu polaznici Rok akademije koja je krenula nekoliko dana pre finalne večeri. Veliki broj predavanja za sastave koji su učestvovali, sa mnoštvom korisnih informacija svakako će im značiti u budućoj karijeri. Darko Saračević, autor poznatog Priručnika za bendove je bio predavač i od njega su imali priliku da čuju i nauče dosta toga o tonu, bini, svakom instrumentu posebno, produkciji, opremi. Za vreme tih predavanja su se Vranjanci u nekim trenucima osećali kao „crne ovce“:

– Prilikom predstavljanja bendova, svi su pričali na kakvoj opremi rade, gde probaju… Mi smo samo gledali i pitali se kako li i dalje uspevamo kad nemamo ni dobru opremu, ni prostor za probe, bukvalno „radimo po kućama“, ali nam je, ipak, najbitnija energija i prijateljstvo koje nas održava – kažu monci iz benda.

BEZ PODRŠKE
Poslednjih meseci nižu se uspesi vranjskih rok i metal bendova koji osvajaju publiku širom regiona.Od pobede na demo festivalima do nastupa na Egzitu, bendovi opstaju iako se suočavaju sa činjenicom da im institucije kulture ne olakšavaju stvaranje i postojanje. Omladinski kulturni centar, čija je namena upravo to, nema opremu koju bi mogli da koriste. Dokazano je da su Vranjanci željni urbanih stvari, što dokazuje posećenost na nedavno održanom Balkan Strits festivalu. Publike zainteresovane za ovu vrstu muzike ima, a bendovi se nadaju da će lokalna vlast prepoznati tu potrebu.

I onda se desi da se takav bend sa juga Srbije pojavi, nastupi poslednji pred više desetina hiljada duša i osvoji prvu nagradu. Pritom postoji manje od godinu dana i nastup na Gitarijadi mu je ujedno i peti ukupno – zaista kao u nekom filmu.

TRUBAČI ZA METALCE

Nagrada za prvo mesto koje su osvojili nakon jednoglasne odluke članova žirija Branimira Loknera, Dragiše Radulovića, Dragutina Matoševića i Dejana Najdanovića Najde je snimanje visokobudžetnog spota, a prvi kadrovi nastali su u nedelju, u zatvorenoj Fabrici stakla i kristala u Zaječaru. Snimanje će se nastaviti ove subote u Vranju, a bend  planira da organizuje žurku za prijatelje koji će se naći u spotu. U Vranju je, nakon proglašenja, zavladalo oduševljenje koje je kulminiralo dočekom na autobuskoj stanici uz trubače i kolo. Snimak dočeka metal benda i zaigranog čočeka ispred autobusa ovih dana je hit na internetu.

PROFIL
Nemanja Stanković, bas gitara:
Rođen 1987. u Vranju gde je svirao u bendovima Zid i Džoli Džamper. Za vreme studiranja u Beogradu, svirao je  u bendovima Aeternia, Lates i Cryses. Diplomirani filolog.
Milan Stefanović, gitara:
Rođen 1990. u Vranju, svirao u više bendova, Fury, Metal Militia, GodDamned (ex BlindFold). Ljubitelj je sautern roka i metala. Student Visoke poslovne škole.
Stefan Milanović, vokal:
Rođen 1990. u Vranju, gde je osnovao svoj prvi hard kor bend Technology For Suicide. Autor je svih tekstova benda Mud Factory.
Nemanja Milanović, bubnjar:
Najmlađi član benda. Svoju muzičku karijeru započeo u Technology For Suicide. Osamnaestogodišnji Nemanja maturant je srednje Tehničko-tehnološke škole u Vranju.

BALONI IZ TAKSIJA
Svaki od bendova je nakon završetka takmičenja imao obezbeđen taksi prevoz do hotela.Taksista koji je vozio članove benda iz Vranja, čuvši da su pobednici Gitarijade naglo se zaustavio ispred hotela, izašao iz automobila i otpočeo zdravicu. Nikome nije bilo jasno kako su se u prtljažniku njegovog automobila našli i baloni koje je izvadio i teatralno čestitao momcima pobedu. Na kraju se ispostavilo da ih je pokupio sa neke svadbe.

 

BY-PASSNAJAVA DOGADjAJA

Velika metal svirka u Ćoški

Ove subote na vranjskom izletištu Ćoška, pod parolom „I mi bendove za svirku imamo“ biće organizovana velika svirka na kojoj će nastupiti GodDamn i Technology For Suicide iz Vranja i By-Pass iz Pančeva. Ovaj pančevački bend poslele dugogodišnje diskografske pauze privodi kraju rad na novom albumu koji će biti objavljen tokom jeseni.

Debi album grupe By-Pass koji je objavljen 2000. godine dobio je veoma dobre kritike, kako u tadašnjoj SR Jugoslaviji tako i u svetu (recenzije u Americi, Italiji i Portugalu). Sa albuma su skinuta tri singla: Odlazi, Kasno je i Sjaj, za koje su urađeni i spotovi od kojih je svaki bio u vrhu tadašnjih top lista, a dve pesme su bile proglašene i za Hit nedelje Radio Beograda 202.

By-Pass su Ivan Ristanović (vokal), Danijel Gajan (gitara, vokal), Stefan Gaćeša (gitara), Ana Deanović (bas gitara) i Vladimir Zdravković (bubnjevi, programing).

Svirka počinje u 21 čas.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar