Eksperti u ilegali



Šef: Trajković, Pomoćnik gradonačelnika: Janjić, Slobodna zona: Stojković, Većnica: Cvetković, Direktorka biblioteke: Popović-Irić

Bez obzira na sve, URS ostaje tas na vagi. Dok su oni tu, socijalisti imaju većinu sa ili bez naprednjaka. Takva situacija povoljna je za stabilnost mesta gradonačelnika, ali i za sam URS. Naime, nešto vrede sve dok su nekome potrebni, a jesu



 



Šef: TrajkovićOdbijanjem da jasno progovore o situaciji u kojoj su se našli posle izbacivanja Ujedinjenih regiona Srbije (URS) iz Vlade Srbije, ovdašnji pripadnici te stranke pokazuju ne samo da su potpuno iznenađeni razvojem doogađaja, nego i da su aktuelno ostali bez ikakve strategije. Svi čekaju – jedni da prođe leto, drugi da prođe rekonstrukcija, a treći, oni najbrojniji, da sve ovo prođe. I to čekanje najbolje opisuje politički trenutak Vranja – za sada se ništa ne dešava. A moralo bi, po inerciji bar, da dešavanja bude. Ako je Mlađan Dinkić mogao da ostane bez vlasti (čeka se samo da poslanici potvrde odluku premijera), što pa najsitniji šrafovi njegove mašine da bolje prođu? Ali, čini se da se upravo to dešava. Posle prvog šoka i odluke da se URS pošalje na klupu za rezerve, sad su se svi porasvestili i krenuli u osvajanje mesta koja je zauzimala ta stranka, od vrha pa na dole, od Vlade pa do mesnih kancelarija. Svuda, osim u Vranju. Ovde se ništa ne dešava, niko ne dira URS, niti pa ova stranka ima nameru da nešto petlja oko svog trenutnog položaja. Pa zašto je to tako, i kako to da je Vranje, koje je poslednje u Srbiji pripustilo URS u lokalnu vlast, sada poslednje i kad se URS-a treba ratosiljati?

GLUVI TELEFONI

Većnica: CvetkovićTelefoni u URS-u zvone svom silinom, ali se na njih niko ne javlja. Reklo bi se, rukovodstvo stranke u dubokoj je ilegali.

– Rešili smo da za sada ništa ne komentarišemo. Radimo normalno, ne očekujemo nikakve turbulencije u lokalnoj vlasti, jer nema razloga da ih bude – kaže jedan od izvora u toj stranci.

Možda „eksperti“ znaju nešto što je prostom puku nedostupno, ali običan svet smatra da razloga za briigu ima, i to kao nikada do sada. Ali, nešto se čeka. Činjenica da su dva prvaka lokalne političke čaršije na letovanju dosta govori o bonaci koja ovde duva u vreme letnjih žega.

– Čekamo rekonstrukciju Vlade, pa ćemo onda videti. Za sada ništa nećemo menjati, nema gde da žurimo, i nema razloga da stvar lomimo preko kolena. Polako – jasan je gradonačelnik Zoran Antić, koji se nalazi na letovanju u Grčkoj.

Pomoćnik gradonačelnika: Janjić– Sada, kada je sve jasno, zaista nema razloga za ishitrene odluke pre 25. avgusta i kraja rekonstrukcije Vlade – još je koncizniji poslanik SNS Dragan Nikolić, koji se trenutno odmara na Ohridu.

Dakle, bonaca i mrtvo more. Ali, ispod tog prividnog mira, ipak se kuvaju raznorazni problemi, od kojih su najveći oni koji se rešavaju u Zdravstvenom centru u Vranju. URS u lokalnoj vlasti drži minimalne pozicije – pomoćnika gradonačelnika (Dragan Janjić), većnika (Nela Cvetković), direktora Biblioteke (Suzana Popović Irić) i šefa novoformirane Slobodne zone (Ivan Stojković). To su em mesta koja malo koga interesuju, osim u smislu ličnog udomljavanja, em su mesta koja ne donose ni posebnu moć ni posebne privilegije. I tu se, za sada, po svim prognozama i izjavama nadležnih, ništa neće menjati.

Međutim, dve su republičke funkcije bitne za funkcionisanje ovdašnjeg URS-a, i obe su, posle Dinkićevog pada, dovedene u pitanje. Veoma važno, a od očiju javnosti skrajnuto mesto je filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, koje u ime URS-a drži Zoran Antić (vidi okvir) i, naravno, fotelja Uroša Trajkovića u ZC Vranje. I to je i najsporniji deo  priče. Podela ZC-a na Bolnicu i Dom zdravlja teče kilavo, uz mnogo problema i otpora, i kraj se toj priči ne vidi.

Direktorka biblioteke: Popović-Irić– Stvar ide teško jer su dugovi ogromni. I stalno se menjaju – čas 300 miliona, čas 480 miliona, čas preko 200 miliona. U svakom slučaju, ogromni su. Uroš sada pokušava da očvrsne svoje poziicije zapošljavanjem novih lekara, a na ruku mu, paradoksalno, idu ti dugovi. Niko normalan ne sme da uđe u podelu u tako nerazjašnjenoj situaciji – kaže izvor „Vranjskih“ iz redova socijalista, koji naglašava da su dugovi u vranjskom zdravstvu, prema nekim procenama, veći i od godišnjeg budžeta Grada Vranja!

ODVAJANjE ZC

Gensek SPS-a Branimir Stojančić ne želi da komentariše takve navode, ali kaže da će SPS ući u deobu ZC-a tek kada deobni bilans bude potpuno jasan i nedvosmislen.

– Još je rano da se donose konačni zaključci, čekaćemo da vidimo kako se će stvari odvijati. Po koalicionom sporazumu, Bolnica pripada SNS-u, a DZ nama. Mi smo postavili svog direktora, a imamo interes i da stvari u Bolnici budu sređene. Ali, da vidmo šta će reći Komisija za odvajanje, ko će voditi zdravsto u rekonstruisanoj Vladi, pa ćemo onda doneti i jasne odluke – kaže Stojančić.

Slobodna zona: StojkovićOn ipak nije želeo da licitira imenima, ali se odranije zna da pored ranijeg direktora Bolnice Dušana Aleksića i sadašnjeg direktora DZ-a Nenada Mladenovića, kao najvažniji kadrovi SPS-a u vranjskom zdravstvu figuriraju Zvonimir Djorđević i sadašnji Urošev pomoćnik Dobrivoje Stošić.

Sa svoje strane, SNS ostavlja još malo prostora Urošu Trajkoviću čekanjem da se stvari slegnu, mada predsednik GrO SNS-a Dejan Tričković smatra URS mora da sledi svoju sudbinu, koja je na svaki način vezana za Beograd.

– Logično bi bilo da URS izađe iz koalicije onako kako je i ušao u nju. A ušao je na insistiranje Beograda. Sada, kada URS više nije u republičkoj vlasti, i ovde bi trebalo to isto da se desi. Ali, da sačekamo – kaže Tričković.

Prema njegovom mišljenju, SNS je popunio sva mesta koja je dobio u zdravstvu, dakle pomoćničko mesto za Mladena Kostića i Zavod za javno zdravlje, što je u proceduri.

– Sešćemo i dogovorićemo se kako dalje. U ZC su problem ogromni dugovi, i to mora da se reši pre svih kadrovskih pitanja – kaže Tričković.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar