I kad Dinkić gubi, Uroš dobija



Socijalistima je u interesu da uz sebe zadrže Ursovce: Dinkić i Zoran Antić

Ni SPS-u ni SNS-u u, ovom trenutku, nije u interesu da uprepodobljava lokalnu vlast po ugledu na rekonstruisanu republičku vladu. Prema tome, Uroš Trajković, bez mnogo nervoze, treba da radi samo ono u čemu je prilično dobar – da čeka, odmerava ponude i vešto balansira izmedju jedne i druge opcije



 



ANAFILAKTIČKI ŠOK: Paradoksalno jeste ali, ako će se držati političke logike i instinkta samodržanja, Zoran Antić bi morao da uradi baš sve suprotno od onog što u ovom trenutku čini njegov partijski lider. I dok upravo u vreme dok nastaje ovaj tekst, Ivica Dačić detašira URS iz republičke vlade, i to na prilično arogantan način, o(p)stanak ogranka ove stranke u lokalnoj u vlasti, za ovdašnje socijaliste je jedini, kakav takav, garant političkog balansa koji će, barem neko vreme, odvraćati SNS od pomisli da detronizuju socijaliste.

Uroš Trajković, bez obzira na krajnji ishod rekonstrukcije Vlade Srbije, zato ne treba mnogo da brine. Uprepodobljavanje lokalne vlasti prema upravo vaspostavljenom republičkom modelu, ne da ne treba očekvati u skorije vreme, već će, koliko god to zvučalo apsurdno, ojačati pozicije dinkićevaca.

Socijalistima je u interesu da uz sebe zadrže Ursovce: Dinkić i Zoran AntićOdnosi SNS i SPS nikada nisu bili idilični. Nakon otvorenih predizbornih, prilično žestokih sukoba, formiranjem zajedničke vlasti, nastupio je relativano miran period u kojem medjusobni neskriveni animoziteti, pre svega čelnih ljudi ove dve stranke, gurnuti su pod tepih. Idila je, medjutim, relativno kratko trajala.

Šta se sve dešavalo na relaciji socijalisti – naprednjaci, pisano je naširoko i nadugačko i nema potrebe ponavljati sve one epizode i nimalo prijatne situacije u kojima se neretko činilo da svakog trenutka preti raspad koalicije.

Mnogobrojne afere i razmene teških, neretko i degutantnih optužbi, očekivano, osim verbalnog uveseljavanja puka uvek gladnog senzacionalizma i prostakluka, ozbiljnijih efekata po strukturu lokalne vlasti nisu imale jer nijedna strana nije imala ni hrabrosti ni političke moći da učini onaj odlučujući korak koji bi doveo do stvaranja nove većine u lokalnom parlamentu.

Možda su Antić i Nikolić i bili spremni u jednom trenutku da se odluče i na takava korak, ali ono što ih je definitivno odvraćalo od takvih jeretičkih misli bio je raspored snaga na republičkom nivou i atmosfera „mi se volimo“ u kojoj bi, za takav potez, teško i jedni i drugi dobili amin iz centrale. Svesni toga, nije im preostalo ništa drugo nego da povremeno javnosti serviraju, manje ili više uverljive pretnje o tome, samo, eto, što nisu, na pomolu političke rokade. Demokrate, ni krivi ni dužni, najčešće su služili kao štap a šargarepa je servirana, uz garnirung od, po pravilu, povećih količina maligana i obećanja da „žuti“ samo malo treba da se strpe.

URS se uglavnom držao po strani. Praktični, kakve ih je bog dao, posle šestomesečnog strpljivog iščekivanja, nakon što su se ponovo domogli vlasti, gledali su uglavnom svoja posla pokušavajući da ušićare što više od ove socijalističko-naprednjačke španske sapunice sa krimi elementima.

I, dobro im je išlo sve do pre nekoliko dana kada su raspletom oko rekonstrukcije republičke vlade, prilično neočekivano, ostali bez onog što je bilo presudno za ulazak u lokalnu vlast: moć kojom je raspolagao njihov guru Mladjan Dinkić.

Ovo za njih jeste nova situacija i verujem da su ursovci, u vreme direktnog prenosa ekskomunikacije URS-a iz Vlade Srbije, bili u stanju kliničke smrti. I dok je Nela Cvetković pokušavala da reanimira Dragana Janjića Janju nakon anafilaktičkog šoka, nastalog usled alergijske reakcije na samu pomisao da će ponovo morati da se vrati trafikantskim poslovima, verujem da je dr Uroš Trajković, kao što sam ovde već svojevremeno napisao, najtalentovaniji vranjski političar, već sabrao dva i dva i zaključio da razloga za paniku nema. Naprotiv.

MATEMATIKA: Trenutno brojno stanje u lokalnom parlamentu je takvo da, u normalnim okolnostima, URS sa svojih 10 odbornika nije potreban ni socijalistima ni naprednjacima da nastave da vladaju bez ikakvih problema jer imaju potrebnu većinu i bez Trajkovićevih odbornika. Barem tako kaže prosta matematika: od ukupno 65 mesta, SPS trenutno raspolaže sa 24 a SNS kontroliše 15 predstavnika gradjana. Komotna većina, reklo bi se. Skupštinske stolice još zauzima jedan odbornik DSS, jedan nezavisni, plus DS i LDP (14 + 2) zajedno 16 deputata.

Matematika, medjutim, u politici i nije baš egzaktna nauka kao u običnom životu. A i u Vranju političke okolnosti su daleko od normalnih što ostavlja dovoljno prostora za mnogobrojne kombinacije sa jednim zajedničkim imeniteljem. U ovom trenutku, SNS-u, a SPS-u pogotovo, ovih 10 odbornika URS-a vrede mnogo više nego li što sama brojka govori.

Vranjski socijalisti su, naime, konačno došli do efikasnog rešenja za svoje mnogobrojne goruće, često i u bukvalnom smislu te reči, probleme sa neskrivenim ambicijama koalicionog partnera da im doaka, na ovaj ili onaj način, pre ili kasnije. Sama potencijalna mogućnost da sa URS-om može komotno da otera naprednjake u opoziciju, dovoljan je razlog da Zoran Antić dobro porazmisli pre nego što se eventualno odluči da krene tragom Ivice Dačića i odrekne se usluga Uroša Trajkovića. Naročito nakon rekonstrukcije republičke vlade koja je pokazala da u krčmi „Složna braća“, u Nemanjinoj 11,  konobar može da se pojavi svakog trenutka, proglasi fajront, a ceh plati onaj ko je ledjima bio okrenut vratima.

U takvoj situaciji, prilično sam siguran, socijalisti nemaju baš valjan razlog da sa stola oteraju ursovce koji u ovom trenutku ne koštaju mnogo a, zlu ne trebalo, ako dodje do raskusurivanja, mogu sa njima i da podele račun.

Čini se da je na tragu ovakve strategije i jedina, u ovom trenutku, dostupna izjava na ovu temu iz tabora socijalista. Branimir Stojančić, većnik SPS-a, naime, rekao je „Južnim vestima“ da se „situacija na lokalu neće menjati, bar za sada“:

– Ja sam bio jedan od najvećih protivnika ulaska URS u vlast, ali su se oni pokazali kao odlični partneri. Sa njima je teško pregovarati, ali zato kad se dogovorimo sve to bude ispoštovano – objasnio je Stojančić.

Esenesovac Dejan Tričković, predsednik Skupštine, izrazio je, medjutim, drugačiji stav:

– S obzirom da je i kod formiranja aktuelne vlasti u Vranju preslikana situacija sa republičkog nivoa, sasvim je izvesno da će i sada doći do nekih promena. Još nije bilo konkretnih dogovora, ali pretpostavljam da će tako biti – rekao je Tričković.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar