EPS, DRŽAVA U DRŽAVI



Sad tek razumem ministarku energetike Zoranu Mihajlović kad grmi na ove njene iz Elektroprivrede Srbije (EPS), državnog javnog preduzeća koje od milošte nazivaju državom u državi, s punim pravom dodali bismo. Da ne dužimo, konglomerat koji pravi gubitke, sa nekoliko hiljada zaposlenih koji, uglavnom, ne rade svoj posao. Priznaćete, službenik državnog preduzeća u sred radnog vremena na ulici ili kafani, nije retka slika. Plate, da ne pričamo – teško da najobičniji terenac ili kancelarijski miš prima manje od pedesetak hiljada mesečno. Malo li je na ovu skupoću? Ministarka nije rekla, ali kao da se iz njenih istupa čuje kako se to izbezobrazilo, pa samo što ne izvadi motku.

Vranjski ogranak EPS-a, sa pripadajućim ograncima liči na ludu kuću, sve po sistemu lud zbunjenog. Rođaku (a njegov slučaj nije usamljen) prošlog petka isključili struju na kući u Bujanovačkoj Banji zbog duga od stotinak hiljada dinara. U redu, i struja je roba koja mora da se plati, što ovaj čovek i čini uplaćujući svakog meseca izvesnu svotu novca. U nekoliko proteklih sume od po nekoliko desetina hiljada kako bi anulirao dug čiji dobar deo čine kamate.



Tokom vikenda je, u mraku, sređivao dokumentaciju o uplatama. Ustanovio je, na primer, da mu je EPS nekoliko puta slao duple račune i da neke uplate uopšte nisu evidentirane (zbog čega je, revoltiran, pisao Dačiću i Vučiću). Ovaj čovek tvrdi („Ovo je mali grad, u njemu sve se zna“) da u B.Banji postoje domaćinstva sa dugovima za struju od po nekoliko stotina hiljada dinara, ali da takve niko ne dira po sistemu „znamo se, dogovorićemo se“. Ali, ni to nije važno jer je ludilo počelo u ponedeljak. Rođak je tog dana, sa sve dokumentacijom, odmah otičao kod advokata, koji je napisao tužbu protiv EPS-a i zahtev sudu da donese privremenu meru. Sudija u Bujanovcu to i čini i nalaže Elektrodistribuciji da se čoveku odmah uključi struja do utorka u 13 sati. U vreme pisanja ovog teksta, 24 sata kasnije, struja nije uključena iako je rođak postupio, što se kaže, po protokolu. Najpre je zahtev i nalog odneo u bujanovačku ispostavu nadležne vranjske Elektrodistribucije, odakle su ga uputili na Vranje. U Vranju, opet, dobija savet jednog od šefova da je najbolje da iskoristi mogućnost sudskog izvršenja. U sudu mu, međutim, kažu da više ne postoji takva zakonska mogućnost, već savetuju da sam pronađe i plati majstore da mu uključe struju, a da trošak naplati EPS-u. Ta mogućnost ipak otpada jer je njegova bandera direktno povezana na trafo stanicu visokog napona, pa niko tu ne sme da se čačka. Onda ga direktor u Bujanovcu opet šalje kod nekog u Vranju, praveći se nevešt kako on sa tim nema ništa, na šta ovaj u Vranju odgovara da su u Bujanovcu i te kako vlasni da postupe po nalogu suda, zatim ovaj kaže ono, a onaj ovo…

Da ne dužimo, 24 časa posle roka EPS nije izvršio nalog suda, pa je konstatacija da se radi o državi u državi sasvim na mestu.



Ima li neko snage u ovoj državi da se izbori sa hidrom koju izdržavaju građani? Možda Zorana, deluje energično? Ako joj dozvole!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar