Otkazi za neugovorene



Uzimala-davala: Uroš Trajković, Niko od nas nema ništa protiv da posao dobijaju lekari: Goran Popović

Setićemo se da su 2012, na Djurđevdan, održani republički i lokalni izbori, na kojima je URS dobio fantastičnih 11 odbornika gradskom parlamentu, pa čovek ne treba da bude preterano pametan da bi shvatio vezu između izbora i dobijanja posla u Zdravstvenom centru



 



Uzimala-davala: Uroš TrajkovićSećate li se one stare dečije igre „uzimala-davala“? Kad drugarima prvo daš nešto svoje, pa posle to tražiš nazad. Uroš Trajković, direktor Zdravstvenog centra kao da sa zaposlenima, od kojih su mu mnogi i partijski drugovi u Ujedinjenim regionima Srbije (URS), igra tu igru – prvo im da radno mesto pa ih posle otpušta. Sklonost lokalnog šefa URS ka dečijim igrama možda bi neko mogao tumačiti kroz prizmu njegove uže specijalnosti – pedijatrije – mada zlobnici tvrde da u karijeri stetoskopom nije pregledao bog zna koliko malih pacijenata. Jer, ubrzo posle specijalizacije ga je zadirektovalo, najpre u Domu zdravlja a 2008. i u Zdravstvenom centru.

ZATVORENA KASA

Ali, manimo se spekulacija i metafore: Uroš je Trajković isuviše ozbiljan čovek i ovih mu je dana najmanje stalo do igre. Dobro upućeni izvori tvrde da je njegovo direktovanje poslednjih dana česta tema u Ministarstvu zdravlja, a najavljena rekonstrukcija vlade i neizvesnost oko daljeg statusa URS u njoj, samo su razlog više za nespokoj.

Na otpuštanje zaposlenih, takozvanih neugovorenih radnika, naterala ga je nužda – zatvorena kasa u resornom Ministarstvu zdravlja. Prošle nedelje bez posla je ostao prvi turnus od nekoliko desetina pre svega zaposlenih na određeno vreme (među njima i nekoliko lekara), sa šturim obavešteljem u rešenju o raskidu radnog odnosa da „prestaje potreba za njihovim angažovanjem“.  Oni neugovoreni zaposleni, koji i dalje rade, primaju minimalac.

O ovim dešavanjima u ZC nije bilo moguće doći do zvaničnih podataka. Beba Kanački, zadužena u ZC za odnose sa javnošću, i pored obećanja nije nam poslala odgovore na pitanja vezana za ovu temu. Direktor Trajković je na odmoru a njegov zamenik Mladen Kostić nije želeo da govori, kao ni direktor Doma zdravlja (koji radi u okviru ZC) Nenad Mladenović. Ne žele da pričaju za novine ni lekari (makar onih nekoliko koje smo kontaktirali), ni neugovoreni zaposleni, čak ni oni koji su ovih dana dobili otkaz. Vranjske su blagovremeno, elektronskom poštom, u vezi sa ovim dešavanjima poslale pitanja i u Ministrastvo zdravlja, odakle do zaključenja ovog broja novina (sreda 24. jul u podne) odgovor nije stigao. Ono što je, međutim, izvesno je činjenica da ZC ima oko 150 neugovorenih radnika (od toga do 120 u stalnom radnom odnosu a ukupan broj zaposlenih je oko 1.600), i da će svi oni najverovatnije ostati bez posla jer para za njihove plate i pripadajuće poreze jednostavno nema.

Niko od nas nema ništa protiv da posao dobijaju lekari: Goran PopovićGoran Popović, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije u Domu zdravlja, kaže da je Trajkovića na ovakav potez prinudio „Kadrovski plan“, dokument koji je u ZC stigao iz Ministarstva zdravlja, a prema kome se neugovoreni radnici mogu plaćati samo iz sopstvenih prihoda:

– Neugovoreni radnici mesečno koštaju devet miliona dinara, a ustanova zaradi četiri i sav taj novac odlazi na plate. Zbog toga radimo na zastarelim uređajima, ne ulaže se u nove aparate. Ja, na primer, radim na ultrazvuku iz 1982. – objašnjava za Vranjske Popović, inače specijalista sportske medicine.

Da ovde pojasnimo pojam „neugovorenog radnika“, okolnosti i posledice njihovog angažovanja u ZC. Neugovoreni su, naime, svi oni radnici zaposleni bez ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO). Trajković je, prema podacima do kojih smo došli, u poslednjih nekoliko godina zaposlio oko 150 ljudi na ovaj način, mahom nemedicinskog osoblja. Najviše, zanimljivo, u prvoj polovini 2012, kada je prema vranjskoj Filijali RFZO napravio dug od 44 miliona dinara.

– Novac koji je mahom bio namenjen za nabavku lekova, sanitetskog, potrošnog materijala i citostatika, usmeravan je na isplaćivanje zarada – rekao je ranije za naše novine Dragoslav Nedeljković, direktor filijale RFZO.

Setićemo se da su 2012. na Djurđevdan, održani i republički i lokalni izbori, na kojima je URS dobio fantastičnih 11 odbornika (skoro dvostruko više nego 2008.) u gradskom parlamentu pa čovek ne treba da bude preterano pametan da bi shvatio vezu između izbora i dobijanja posla u Zdravstvenom centru.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar