Od usta do usta



Festival urbane kulture: organizatori Reload-a, Pgoram RELOAD 2013.

Ove godine, program se odvija na dve bine. Velika bina je rezervisana za bendove dok će na pomoćnoj, koja se popularno zove „Ladovina stejdž“, priliku da se predstave festivalskoj publici dobiti mladi neafirmisani bendovi iz Srbije



 



Festival urbane kulture: organizatori Reload-aMuzički festival RELOAD biće održan šestu godinu za redom na terenima sportskog centra Kunjak u Vladičinom Hanu, sada po prvi put uz finansijsku podršku države, i to Ministarstva za omladinu i sport i Ministarstva privrede, sektor turizam.

Ovo je festival otvorenog tipa, festival publike a ne profita i institucije. Festival omladine, zdravog života, urbane kulture i edukacije. Sve ovo uz tradicionalno dobru zabavu, muziku i aktivno učešće posetilaca, oko stotinu volontera i organizatora. Svi oni su zapravo veliki pokret RELOAD (ponovno punjene u bukvalnom prevodu).Festival koji organizuje lokalna omladina ima i internacionalnu komponentu. Dolazi publika iz celog regiona i dalje, pored domaćih, nastupaju i inostrani muzičari, DJ-evi, instruktori na radionicama.

NA DOBROM GLASU

Ove godine, program se odvija na dve bine. Velika bina je rezervisana za bendove dok će na pomoćnoj, koja se popularno zove „Ladovina stejdž“, priliku da se predstave festivalskoj publici dobiti DJ-jevi i mladi neafirmisani bendovi iz Srbije. Biće ovo prilika da steknu prvo iskustvo javnog nastupa ali će i radionice, koje su ove godine po prvi put uvrštene u program festivala, biti prilika da uče od najboljih.

Veliko interesovanje, bar ako je suditi po prijavama, izazvale su radionice i kursevi za izradu nakita od prirodnih materijala, društveno angažovanog pozorišta, ples sa vatrom i radionica produkcije, a sve naučeno i stvoreno polaznici će pokazati festivalskoj publici 26. i 27. jula.

– Veoma nam je drago što se veliki broj mladih prijavljuje za učešće na radionicama. To znači da smo odradili dobar marketing ali i da je Reload na dobrom glasu. Predavači će biti uglavnom iz Srbije, ali i inostranstva, pa ćemo moći da vidimo i naučimo šta je to novo i u trendu van zaše zemlje- kaže Stefan Ljubisavljević, direktor festivala.

Pgoram RELOAD 2013.Kako i priliči pravom festivalu, i ovaj ima svoj kamp. Iz godine u godinu, broj kampera iz celog regiona raste a mesto su već rezervisali stari posetioci, ali i novi koji nisu ostali ravnodušni pred pozitivnim iskustvima koja se prepričavaju.

– Nama je najbolja reklama ona klasična, „od usta do usta“. Sad imamo i društvene mreže, snimci sa koncerata od pre su na youtube i sve to skupa doprinosi da publika bude što brojnija- priča jedan od organizatora Dragan Antić.

Ovi mladi ljudi, svega njih petoro, najpre su okupili i organizovali pokret koji je za cilj imao promovisanje novih trendova u muzici i kulturi uopšte. Počeli su sa budžetom od 200 evra i sve su finansirali iz svog džepa, tek nešto malo od sponzora. Danas imaju podršku opštine, Centra kulture, Omladinske kancelarije, velikih sponzora, Ministarstva za omladinu i sport i Ministarstva ekonomije.

– RELOAD je, pored Vidovdanskih svečanosti i dočeka Srpske Nove godine, najvažnija kulturno-turistička manifestacija Hana koja nas visoko pozicionira na mapi festivalske ponude u Srbiji. Opština će u partnerstvu sa resornim ministarstvima pomoći organizaciju festivala i veujemo da će to biti pametno ulaganje – jednoglasni su predsednik opštine Goran Mladenović i predsednik SO Miljan Stojanović.   

VIDIMO SE

Ako znamo da veliki broj mladih ljudi nikada nije imao priliku da poseti neki veliki koncert i oseti duh i festivalsku atmosveru, RELOAD je iskustvo koje nema cenu. Stvaranjem pozitivne atmosfere tokom festivala, daje se veliki doprinos formiranju drugačijeg sistema vrednosti, podsticanju i negovanju kvalitetne muzičke ali i sportske kulture kao i svesti o očuvanju i uredjenju životnog prostora. Akcenat je stavljen na unapredjenja osećaja zajedništva i poboljšanje stanja medjuljudskih odnosa u lokalnoj zajednici. Prošle godine, festival je imao oko 20.000 posetioca. Organizatori se nadaju  da će ove godine, brižljivo biranim izvodjačima koja je rezultat stalne komunikacije sa publikom, uspeti da sačuvaju staru i privuku novu publiku. VIDIMO SE, poručuju organizatori.

LISTA IZVODjAČA
U udarnim festivalskim danima, 26. 27. i 28. jula, na glavnoj bini će nastupiti:
Darkwood Dub, Kanda Kodža i Nebojša, Eyesburn, Bad Copy, Blaya dub Playa, Masterpeace,  Leemon Bucket Orkestra, Obojeni program, Sajsi MS i Milan Petrović quartet.
– Nekako se poklopilo da su skoro svi izvodjači nastupali i na ovogodišnjem Egzitu. Iz Hana je na Egzit otišlo svega desetak ljudi, uglavnom studenti koji su u Beogradu, pa nam je posebno drago što će naša omladina moći da čuje kako uživo zvuče svi ovi bendovi- kažu organizatori.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar