Kraj romanse



Šta to učini, crni Mlađo: Tomić i Dinkić sa pratnjom obilaze kompaniju Simpo, Čekajući novog poslodavca

Poreska uprava je još jednom detaljno sve proverila i, kada se sabere sve ukupno, dakle matična kompanija Simpo i sva zavisna preduzeća, cifre su tačne i neumoljive, pa je tako ukupan poreski dug veći od pet milijardi dinara, ili sasvim precizno 5.763.378.818,85 dinara



 



Šta to učini, crni Mlađo: Tomić i Dinkić sa pratnjom obilaze kompaniju Simpo„Možete sve lagati neko vreme; možete nekoga lagati svo vreme; ali ne možete sve lagati svo vreme“. Ovaj citat Abrahama Linkolna danas i ovde ovaploćuje se u raspletu dalje sudbine Simpa, jedinog preostalog čeda „južnog privrednog čuda“, giganta na staklenim nogama. Naime, prošle nedelje ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ponukan izveštajem Republičke poreske uprave, da su srpska preduzeća državi po osnovu poreza dužna 596,68 milijardi dinara, a da je barjaktar dužnika vranjski Simpo sa oko pet milijardi dinara, izjavio je „da će ova kompanija, kao najveći poreski dužnik među aktivnim preduzećima u Srbiji, morati ili da plati dug, što je malo verovatno, ili će taj dug biti pretvoren u državno vlasništvo nad kompanijom, čime će ona nastaviti da radi kao većinski državna. Državu ne zanima da zadrži Simpo u svom vlasništvu, već da za tu kompaniju nađe strateškog partnera ili će, ako to ne žele, otići u blokadu“.

Čekajući novog poslodavcaNULTA TOLERANCIJA

I tako se laži nazire kraj. Pseudopatriotski i pseudoekonomski demagoški arsenal Simpa – „brana šiptarskom separatizmu“ („patriotizam je poslednje utočište hulja“ – dr Semjuel Džonson), „zamajac razvoja na jugu Srbije“… osetno se tanji, srazmerno dugovima. Komotan život, van svih ekonomskih kategorija, bliži se kraju, jer je očigledeno i državi puklo trpilo, da izdržava biždeka, koji zahvaljujući praznoj retorici proizvodi gubitke, i decenijama sisa krv jugu Srbije. Jelo se, pilo, besnelo, a onda je došao onaj sa salvetom preko podlaktice, da naplati – „šta smo imali“?

Tako su, dakle, Simpo i Dinkić, koji pamti i bolje dane u saradnji sa kompanijom, prekršili pogaču.

-Nulta tolerancija – rekao je Dinkić na konferenciji za medije – za finansijsku nedisciplinu.

U slučaju Simpa, u pitanju je kompanija u kojoj je država sa 28,8 odsto udela, najveći pojedinačni vlasnik. Oko 47 odsto imaju fizička lica, a prethodnih meseci Simpov dug za porez tolerisan je, jer se očekivala privatizacija firme. E, sada, puj pike ne važi.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar