Brine broj maloletničkih trudnoća



Dom zdravlja Vranje je, preko Ministarstva zdravlja, dobio grant u vrednosti od 1,292 miliona dinara  za projekat Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou (DILS), koji se finansira iz kredita  Svetske banke. Suština projekta je poboljšanje reproduktivnog zdravlja mladih u osetljivim (ranjivim) populacionim grupama  gde spadaju deca,mladi,trudnice,osobe sa invaliditetom,stariji ljudi ,Romi i dr. Projekat će se sprovesti u  periodu od šest meseci i plan je da njime bude obuhvaćeno do 1.000 mladih do 18 godina



Posebnu pažnju posvećujete reproduktivnom zdravlju mladih.

– Da bi se zaštitilo reproduktivno zdravlje mladih, prevencija i edukacija su na prvom mestu. Problem se mora rešavati sistemski, potrebno je da se uključe svi, počev od roditelja,škola do zdravstvenih radnika u cilju trajnog unapređenja zdravlja mladih. Mladi u Srbiji su mnogo manje obavešteni od svojih vršnjaka iz Evrope i Amerike, a to se odnosi na rano stupanje u seksualne odnose,na rizične seksualne odnose, na problem prevremene trudnoće,upotrebu kontracepcije, na značaj i osetljivost polno prenosivih bolesti što se povezuje sa niskom upotrebom kondoma,o pubertetu i dr.



Kao  opšti cilj  projekta određeno je  unapređenje i očuvanje reproduktivnog zdravlja školske dece i mladih  na teritoriji Grada Vranja. Šta to u praksi znači?

– Imamo podatke da se i u Vranju, kao i u Srbiji, beleži trend porasta maloletničkih trudnoća,porast nasilnog prekida trudnoće u uzrastu od  15. do 19. godine života i porast polno prenosivih bolesti. U Srbiji su počeli javno  da se obljavljuju  podaci o ranom stupanju mladih  u seksualne odnose između  15. i 19. godine života; tek četvrtina mladih seksualno aktivnih osoba uvek koristi kondom,povećan je broj namerno prekinutih trudnoća (abortusa ), dok broj porođaja među adolescentkinjama opada. Isto tako, stopa adolescentnih  trudnoća u Srbiji je među najvišima  u Evropi i procenjuje se da u svakoj kalendarskoj godini jedna od dvadeset adolescentkinja doživi to iskustvo.

Kako ćete, kroz projektne aktivnosti, rešavati ovaj problem?

– Otvaranjem ordinacije za unapređenje reproduktivnog zdravlja školske  dece i mladih, gde će oni moći da se pregledaju i edukuju. Jačanjem svesti navedenih ciljnih grupa uz podršku lokalne zajednice i NVO omogućićemo da se pravilno sagledaju najčešći problemi kod mladih i na vreme potraži pomoć izabranog lekara. U savetovalištu za mlade će biti organizovane radionice  (rad u maloj grupi) sa temama o seksualno prenosivim bolestima, zaštiti od neželjenih trudnoća.  Vršnjačka edukacija  će biti sprovedena putem osposobljavanja školske dece i mladih za razgovore o faktorima rizika za reproduktivno zdravlje-rano stupanje u seksualne odnose,maloletnička neželjena trudnoća, rizici nasilnog prekida trudnoće, upotreba kondoma kao kontraceptivnog sredstva i kao zaštitu od polno prenosivih bolesti (gore navedeno) i dr. Osposobljeni vršnjački edukatori i promoteri zdravlja kod školske dece i mladih (najmanje desetoro njih) će raditi sa svojim vršnjacima.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar