ŠEST STOPA POD ZEMLjOM



Najava ministra Mlađan Dinkić da će država preuzeti vlasništvo nad Simpom na osnovu poreskog duga vranjske kompanije od 5,7 milijardi dinara, ili čitavih 50 miliona evra, otvara nekoliko zanimljivih pitanja. Prvo, šta će se dešavati dalje sa Simpom u etatizmu, po ekonomskoj logici neodrživom sistemu. Evo pitajte ove u Jumku, gde je država još pre deset godina preuzela preko 60 odsto vlasništva nad kompanijom, upravo konverzijom dugovanja. Jumko je danas kompanija sa zastarelom, energetski i na svaki drugi način neodrživom tehnologijom i blokiranim računima, u kojoj 1.800 zaposlenih preživaljava isključivo zahvaljujući poslovima sa Vojskom i državnim javnim predeuzećima. Od toliko najavljivanog restruktuiranja i prodaje nema ništa, i utisak je da su od nekada jedne od najvećih tekstilnih kompanije u SFRJ digli ruke svi, pre svih njen aktuelni poslodavac – država.

Šta, dakle,Vranje, sa ovakvim iskustvom, može da očekuje ukoliko Mlađa ispuni ono što je rekao? Da ne budemo pogrešno shvaćeni, Simpo je, iako u suštini privatna kompanija, i do sada funkcionisao kao paradržavni mastodont, od subvencija i kredita koje umesto njega plaćamo mi, poreski obveznici. Jedini spas za kompaniju, ako je njen predsednik u međuvremenu ne kupi za dolar, je prodaja. Ali, prodaja Simpa nekoj ozbiljnoj kompaniji, podsećala bi (da borkinje za ženska prava ne zamere) na pokušaj da se nekom čestitom mladoženji „uvali“ felerična mlada. Znate ono kad čitava familija fali devojku kako je radna i poštena, sve u nameri da se zamaskira to što ne čuje na jedno uvo, kraća noga, zrikavost i veliki nos.



Ko bi (osim možda Dragomira), kupio kompaniju sa nekoliko stotina miliona evra duga? Morao bi, dakle, Mlađa da, poput onih likova iz serije „Šest stopa pod zemljom“, prione na šminkanje mrtvaca, što bi u ovom slučaju opet značilo upumpavanje naših para pod firmom otvaranja novih radnih mesta.

Podsetićemo ovde da se parama od poreza plaćaju prosveta, zdravstvo, pravosuđe i druge neprofitne institucije. Zamislite samo šta se sve u ovoj jadnoj zemlji može uraditi sa 5,7 milijardi dinara! Koliko je to vrtića, škola, bolnica, koliko izlečene dece, stipendija, novih radnih mesta, uz napomenu da bi od tih silnih milijardi jedan deo svakako završio u Vranju. Ali, Simpo je blagoizvoleo da ne plaća porez, što je u svakoj normalnoj zemlji teško krivično delo pa, umesto da budu srećni što ne tegle bukagije, simpovci se iščuđavaju da otkuda toliki dug, kako su za sve krive sankcije i raspad zemelje i kako će tek da nam pokažu kako se radi!



Na kraju, ostaje pitanje šta je nestretnog Mlađu, jedinu konstantu na političkom nebu Srbije od 2000. naovamo, nagnalo da tek sada podigne onu stvar na Simpo?! Uvek tamo u vlasti gde su pare, mnogo je puta pohodio Vranje i Kompaniju. Kao da Simpo od juče ne plaća porez? Zašto je ministar u skoro svim prošlim vladama, ili bar guverner Narodne banke, ćutao do sada? Da je na vreme presekao, a mogao je, na primer još 2004. kada je ušao u Koštuničinu vladu, Simpo bi možda mogao da bude spašen.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar