Lubenica na Monblanu



, Na velikim visinama prvo se jave otoci

Četvoročlana planinarska ekipa Planinarsko-speleološkog kluba „Dvig“ iz Vladičinog Hana, u toku jedanaestodnevne ekspedicije osvojila vrhove Triglav u Sloveniji (2.864m), Glos Glokner u Austriji (3.798m), Brajton i Kastor u Švajcarskoj (4.124 i 4.228m), Gran Paradiso u Italiji (4.061) i Mon Blan u Francuskoj (4.810), pobedivši brojne izazove prirode ali i pomerivši granice sopstvene izdržljivosti



 



Pokazali su da su ekipa vrhunskih alpinista, penjača i visokogoraca, ekipa koja kreira novo poimanje avanture zdravog sportskog duha. Imali su sreće i sa vremenom, pričaju Nemanja Milosavljević, Bratislav Janković, Zoran Pavlović i Milan Milosavljević. Temperatura se nije spuštala ispod -10 stepeni, nije bilo jakih vetrova i nevremena.

– Kada smo pričali o našim planovima za ovu ekspediciju, bilo je puno nevernih Toma koji su u startu odmahivali rukom. Mi smo znali da možemo – kaže Nemanja Milosavljević, koji je u utorak prezentovao podvig u hanskom Centru kulture.

SVE PLATILI SAMI

Ovo veliko i pozitivno iskustvo znači puno za klub, ali i kao  motivacija za buduće poduhvate koji su još ambiciozniji. Na prezentaciji poduhvata, pokazali su sebi, pre svega, a onda i velikom broju poštovaoca onoga što rade, da granice postavljamo sami i da od nas zavisi hoćemo li ih rušiti i pomerati. U onome što rade niko nije prepoznao interes da bi ih sponzorisao, a ovi skromni momci nisu mnogo ni tražili. Ekspedicija ih je, po članu, koštala 800 evra i to su, kako kažu, minimalni troškovi.

– Bili smo skromni, jeli smo konzerve, spavali u šatorima a ono što nam je bilo najpotrebnije koštalo je najviše. To je voda, koju smo plaćali pet evra za litar i po, kada smo popili ono malo što smo mogli da ponesemo sa sobom. Fabrika vode „Rosa“ nam je jedina izašla u susret stavivši nam na raspolaganje veće količine flaširane vode i koka-kole, ali  nismo mogli da nosimo veliki teret pa smo vodu kupovali usput – objašnjavaju planinari.

Ekspedicija Planinarsko-speleološkog kluba „Dvig“ iz Hana je sama probijala svoju trasu, a usput su sretali brojne ekspedicije iz svih delova sveta. Verovatno su jedini planinari koji su na najviši vrh Evrope, Monblan, doneli lubenicu.

– Jeli smo je sa Špancima koji su nosili vino. Tako smo proslavili uspešno osvajanje vrha.

Na velikim visinama prvo se jave otociHanski alpinisti tokom ove ekspedicije nisu imali većih zdravstvenih problema, a najveći izazov za organizam su bili otoci, vrtoglavice, glavobolje i mučnine koje su imali penjući se na Grosglokner. To su ujedno i bili njihovi najveći strahovi, sasvim prirodni, vezani za zdravlje. Otoci se javljaju na visini od 3.500 metara a to ume da bude vrlo neugodno, pričaju nam planinari.

– A na kraju, kad smo se vratili, na merenjima, očekivano smo svi izgubili na težini. Nemanja pet kilograma a ostali kilo manje-više. Kao i vetar koji nas je šibao, kamenje koje je padalo preko nas, nelagoda kad se telo bori sa umom, sve je to zanemarljivo u poredjenju sa osvojenim vrhovima. To je taj osećaj, svi na vrhu, ne kao pojedinci već kao tim-

DIVOKOZE KAO SAPUTNICI

Pored prekrasnih predela, pogleda kome ni nebo više nije granica, sretali su najučudnije životinje. Neke poznate, neke skroz čudne i nepoznate. Divokoze su im bile česti saputnici u podnožjima vrhova a mrmoti su, kažu, toliko brojni kao kerovi na našim ulicama.

Čitavu  turu, do odredišta u podnožjima vrhova, dugu 4.000 metara, finansirali su sami a prelazili su je automobilom, vozovima, žičarama i pešaka. Posle uspešno okončane ekspedicije, zamenik predsednika opštine Zoran T. Stojanović priredio je prijem za članove kluba. To je bila i prilika da se razgovara o konkretnim modelima novčane podrške, a ako je suditi po očekivanjima ovih skromnih momaka, koji su pokazali da to zaslužuju, svaki dinar uložen u njih će biti ispravno potrošen.

SKUP SPORT
Za planinarenje se može reći da je skup sport. Oprema po čoveku košta oko 2.000 evra. Planovi kluba su ambiciozni a redovnim treninzima fizičke i mentalne izdržljivosti postiže se stanje tela i duha koje ovim mladim momcima daje za pravo da prave nove i ambiciozne planove koji ih vode ka novim vrhovima, rušeći tek postavljene granice. Planinarsko-speleološki klub „Dvig“ postoji tek tri godine a u poslednje vreme su, pored treninga i penjanja, posvećeni i promovisanju ovog sporta i popularizaciji medju mladima. S proleća su u Gimnaziji „Jovan Skerlić“ u Hanu održali prezentaciju na kojoj su srednjoškolcima predstavili opremu, dostignuća i izazove ovog sporta koji ih, sem visoko iznad zemlje, često odvodi i ispod zemlje – njihova velika strast je i istraživanje pećina.
Ispravka jedna: Primio ih je zamenik predsednika opštine Han Zoran T. Stojanović. Šaljem ti i sliku sa prijema.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar