Duh iz boce



Ej, čoveče, ja to nisam rekao nikada: Palmin SMS Antiću, Javno ću reći o kome se radi: Zoran Antić, U Rusiji ni votka nije loša: Sankt Peterburg

Portal Vesti je u nedelju objavio intervju sa Draganom Markovićem Palmom, gde ovaj navodno kaže kako ga je onomad u Rusiji gradonačelnik Vranja onoliko obrukao sa onim konjakom. I dok Palma demantuje da je bilo šta slično izjavio, a u Vestima kažu da jeste, ali nezvanično, Zoran Antić tvrdi da mu aferu nameštaju mangupi iz sopstvenih redova, njegovi socijalisti



 



Ej, čoveče, ja to nisam rekao nikada: Palmin SMS AntićuDuh je ponovo izašao iz boce. I to ne obične, već flaše ruskog konjaka, tekućine koja u vranjskom političkom životu ima jaku simboliku. Zapušač je, navodno, odvrnuo Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije i poslanik, u intervjuu portalu „Vesti“ u nedelju 14. jula, a sve to uredno preneo Kurir u svom internet izdanju istog dana. U ponedeljak, međutim, u štampanom izdanju ovog tabloida iz teksta je izbačen deo u kome Marković govori o Zoranu Antiću, gradonačelniku Vranja kao glavnom akteru „afere konjak“ s kraja aprila u Sankt Peterburgu, preciznije na prijemu u tamošnjem Pozorištu satire.

PEŠAKA NAZAD U SRBIJU

Palma se, koliko je poznato, po izbijanju afere nije oglašavao; ako je verovati kolegama iz Vesti, učinio je to sada, sa vremenskom distancom od dva i po meseca, i to na način koji nikako ne može da prija prvom čoveku Vranja. Pri kraju intervjua pod naslovom „Nema biznisa bez muzike na uvce“ (u Kuriru „Gostim investitore a Merima im peva na uvce), u kome Marković uglavnom opisuje kojim se sve veštinama služi kako bi u Jagodinu doveo strane ulagače, a domaće funkcionere i privrednike odveo u inostranstvo, razgovor je nekako skrenuo na temu ruskog konjaka. Na, utisak je, pomalo tendenciozno postavljeno pitanje „sa nekima od njih ste imali probleme…“, Marković odgovara:

– Ma da. Gradonačelnika Vranja sam poveo u Rusiju da sklopi posao, kad on ukrao konjak. Došlo mi da mu otkažem hotel, pa da se peške vrati u Srbiju… (vidi okvir sa celim razgovorom).

Marković je, međutim, za Vranjske demantovao da je nešto slično ikada rekao, u redakciji Vesti, pak, kažu da jeste, dok Antić tvrdi kako mu je potpuno jasno iz kog je podruma ponovo izvađena flaša ruskog konjaka.

Javno ću reći o kome se radi: Zoran AntićAli, pre toga, podsetićemo čitaoce da je „aferu ruski konjak“ 26. aprila pokrenuo Kurir, posvetivši Zoranu Antiću čitavu naslovnu stranu sa pratećim, ovolikim slovima ispisanim tekstom, u stilu „bruka, gradonačelnik Vranja ukrao konjak u Rusiji“. Prema pisanju ovog beogradskog tabloida, sve se desilo na prijemu u čast privredno-političke delegacije iz Srbije, kada je, navodno, Antić pokušao da iz foajea pozorišta satire, ispod sakoa iznese bocu konjaka, koja mu je ispala i razbila se dok je izlazio. Sve ovo došlo je kao poručeno naprednjacima, koalicionim partnerima Antićevih socijalista u lokalnoj vlasti, posebno u kontekstu izbora za savete mesnih zajednica  28. aprila. Po povratku u Vranje Antić je oštro demantovao ove navode, ali to kao da je njegovim koalicionim partnerima poslužilo za dodatni stimulans. Na dan izbora, na kojima su naprednjaci trijumfovali, kao da su sve kopir mašine u Vranju radile smenski, pa je čitav grad bio oblepljen naslovnicom Kurira. U zajedničkom intervjuu sa Antićem i Draganom Nikolićem, narodnim poslanikom i neformalnim šefom lokalnih naprednjaka, koji su sledeće nedelje objavile Vranjske, Antić je rekao da je afera naručena kako bi se on diskreditovao uoči izbora, na šta je njegov sagovornik odgovorio kako je naslovnu stranu Kurira prvi put video kada je i objavljena. Naprednjaci su, međutim, ostali nemi sad, posle ponovnog pokretanja ove priče. Uglavnom, do pre neki dan vranjski političari zamajavali su se drugim stvarima, sve dok se nije pojavio kum ili bar blizak prijatelj i stranački saborac iz vremena Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana.

Dragan Pamlma Marković, o kome je reč, u izjavi za Vranjske potvrđuje da je dao intervju Vestima, ali naglašava da u tom razgovoru ni na koji način nije pomenuo Antića:

– Taj intervju sam novinarki Vesti dao pre sedam, osam dana, ali nisam rekao to što u njemu piše vezano za Antića. Taj deo je izmišljen i, po mom mišljenju, predstavlja napad na Socijalističku partiju Srbije – kaže Marković, čija je JS u koaliciji sa SPS i u republičkoj, ali i ovde u lokalnoj vlasti.

Marković dodaje da nije tražio autorizaciju intervjua.

JESTE, ALI NEZVANIČNO

U redakciji Vesti, međutim, tvrde suprotno. Urednik Milan Jovanović kaže da je Palma u razgovoru rekao sve ono što je i objavljeno:

– Radi se o tome da je Marković to oko gradonačelnika Vranja našoj novinarki, sa kojom se dugo poznaje, rekao poluprivatno i nije očekivao da će taj deo razgovora biti objavljen – kaže Jovanović.

U Rusiji ni votka nije loša: Sankt PeterburgNovinarka koja je razgovarala sa Palmom potvrđuje urednikove reči, uz molbu da joj ne spominjemo ime, što i činimo iz kolegijalne solidarnosti:

– Marković mi je to što piše u tekstu rekao nezvanično, ali nisam odolela da deo oko Antića ne ubacim u intervju – kaže ova novinarka.

Na drugoj strani, gradonačelnik Vranja odaje utisak čoveka koji ovim događajima ne pridaje veliku važnost i koji tačno zna identitet osobe (ili više njih) i  njene motive da iz prljavog veša vadi pomalo već i zaboravljenu aferu.

– Radi se o unutarstranačkim stvarima. Ne pridajem važnost bljuvotinama koje se plasiraju zbog sitnih, uskostranačkih interesa– kaže Antić dok pokazuje SMS poruku koju je dobio sa Palminog broja telefona, a u kojoj piše:

„Ej, čoveče, ja to nisam rekao nikada“!

Antć dodaje da njegov kabinet već piše depešu za Jagodinu, zahtevajući da se Marković konačno i zvanično izjasni o dešavanjima u Rusiji.

– Verujem da je Palma čovek od reči i da zaista, kao što tvrdi, Vestima nije rekao to što je objavljeno!

Antić za aferu ne krivi naprednjake, njegove često dežurne krivce, već mangupe u svojim redovima. Prema njegovim rečima, čitava priča je potekla iz SPS-a, a za to postoje najmanje dva razloga:

– Očigledno je da sam, možda, nekome zauzeo mesto u avionu za Rusiju, a taj neko me sada na ovaj način diskredituje pošto ne može ni da me kupi ni da me uplaši – kaže gradonačelnik.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar