Nisu svi bazeni ispravni



Lekari često upozoravaju na rizike koje nosi kupanje u bazenima, a o stanju i kvalitetu vode vranjskih i bazena u okolini razgovarali smo sa dr Eržikom Antić, direktorkom Zavoda za javno zdravlje



 



Koliko se puta mesečno kontroliše voda u gradskim bazenima?

– U Vranju postoje dva bazena – Koštana i Jumko.  Shodno ugovornim obavezama, voda iz bazena kod Sportske hale kontroliše se jednom nedeljno, po jedan uzorak iz bazena za odrasle i onog za decu, na osnovni mikrobiološki i fizičko- hemijski pregled. Voda u bazenu Jumko, kontroliše se dva puta nedeljno, po dva uzorka vode, takođe u delu bazena za odrasle i plićem delu za decu.

I, kakvi su rezultati?

– Poslednji rezultati pokazuju da je voda hemijski i bakteriološki ispravna po važećem pravilniku, i to u oba gradska bazena.

Da li zavod kontroliše vodu i u privatnim i bazenima u okolini, koje posećuje veliki broj građana?

– ZZJZ Vranje kontroliše vodu i u drugim bazenima i to u bazenu Turističke organizacje u Surdulici, privatni bazen Enigma u Kupinincu i bazen u Vladičninom Hanu. Voda je hemijski i bakteriološki ispravna samo u bazenu u Hanu, dok je u Surdulici  voda bakteriološki ispravna, ali ne i hemijski zbog povećane vrednosti amonijaka. U Kupinincu voda je hemijski neispravna zbog povećane vrednosti amonijaka, elektroprovodljivosti, i povećanog utroška KMnO4 (Kalijum permanganat; koristi se za prečišćavanje vode; p.a.), a bakteriološki je ispravna. Svi izveštaji o ispitivanjima redovno se dostavljaju Republičkoj sanitarnoj inspekciji na dalju nadležnost.

Šta valja znati prilikom posete bazenima, koje mere zaštite preduzeti?

– U vodu ne treba da ulazi neko ko je skoro imao dijareju ili neku kapljičnu infekciju; ne treba obaliziti dezinfekcionu barijeru prilikom ulaska u bazen kao i prilikom odlaska u toalet, obavezno tuširanje pre i posle korišćenja bazena, šetati u papučama po betonskim površinama radi prevencije gljivičnih oboljenja, ne skakati u vodu zbog mogućnosti povređivanja, u vodu ulaziti postepeno zbog prilagođavanja temperature tela, ne roniti otvorenih očiju zbog infekcije oka, ne konzumirati alkoholna pića i hranu koja je duže stajala na suncu i ne obavljati fiziološke potrebe u bazenu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar