Država zakida od siromašnih



Nerazvijenim lokalnim samoupravama najmanje idu u prilog mere štednje i rebalans budžeta koje je najavila Vlada Srbije, što pokazuju poteškoće koje su javile u funkcionisanju lokalnih samouprava. Opština Bosilegrad ozbiljno se suočava sa posledicama smanjenja budžeta, o čemu smo razgovarali sa predsednikom Zaharijevim.



Koje sektore pogađa rebalans budžeta?

– Usled  rebalansa, pored smanjenja već postojećeg, budžet za održavanje regionalnih puteva, za šta je zadužena opština, je sa 30 miliona dinara smanjen na oko 14 miliona, što je više od 50 odsto. To je zaista poražavajući potez države, a pored toga je put koji spaja opštinu Bosilegrad sa Trgovištem u potpunosti izbačen iz svih planova i papira. Stanje je katastrofalno, zakida se na nerazvijenim lokalnim samoupravama. Osim toga, zaustavljeni su i javni radovi, za koje je, paradoksalno, država prethodno raspisala konkurs. Zbog toga će bez posla ostati preko 70 osoba koje bi radile na čišćenju reka i javnih površina, a posao im je obećan i ne razumeju da to nije greška lokalne samouprave.



Koje će biti posledice?

– Mi još uvek ne znamo šta će se nadalje dešavati i koji će još sektori biti na udaru. Zasad je evidentno da će zbog smanjenja budžeta služba za održavanje puteva, koja je zadužena za 60 kilometara, biti onemogućena da obavlja svoj posao i bojim se da će njihovo stanje biti sve gore. Doći će i do stopiranja investicija, a umesto da se školama i bolnicama uvećava budžet, on će se smanjiti. Zaista je alarmantna situacija.

Šta planirate da preduzmete kako bi se situacija rešila?

– Ja sam već pisao preduzeću Srbija Putevi i Ministarstvu za regionalni razvoj, ali još uvek nisam dobio nikakav odgovor. Nažalost, siromašne opštine se zapostavljaju. Nadamo se da će se država odazvati našem vapaju.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar