Vranjanci željni urbanih stvari



Sunshine na BSF-u 2013. u Vranju, Bloc Out: fotografija Nemanja Djorđević, Vranjski demo bend Mud Factory,

Sunshine na BSF-u 2013. u VranjuO Balkan Streets festivalu čiji je organizator NVO Generator u gradu se priča mesecima pre održavanja, jer je jedini tog tipa koji promoviše mlade umetnike, kako urbanu, tako i takozvanu andergraund kulturu. Ove godine je za razliku od prethodnih, ceo festival i prateći program održan na otvorenom, u izletištu Ćoška, prvom izletištu renoviranom u akciji Apatinske pivare, jednog od partnera festivala.



Bloc Out: fotografija Nemanja DjorđevićProšlog petka je izletište Ćoška na početku koncerta bilo zapanjujuće puno. Kome je bilo do fizičke aktivnosti i štednje za koje pivo više, lagano se uspinjao, a stalno su pristizala i puna taksi vozila. Druženje je počelo već na putu do Ćoške. Te večeri publici su se predstavila tri vranjska demo benda – učesnici ovogodišnje zaječarske Gitarijade Mud Factory, učesnici finala Belgrade Demo Fest Live-a GodDamn i sastav Down Of Creation. Nakon njih nastupili su energični Mikele i Nemar sa vukovarske hip hop scene, kao i energični dvojac Siz – gitara i bubanj iz Makedonije, tačnije Kumanova čija je muzička scena poslednjih godina „eksplodirala“ i postala jedna od najdinamičnijih na Balkanu. Svi su željno iščekivali i uzvicima zvali na binu Sharks, Snakes and Planes, bend koji je čvrstim rok zvukom pripremio publiku za ono što je dugi niz godina čekala – nastup benda Block Out. Pesme „Protiv sebe“ i „Majdan“ odjekivale su u publici, a na oduševljenje svih je pevač Milutin Jovančić sišao sa bine i pridružio se masi. Nije izostala šutka, ali nikakvih incidenata nije bilo. Na kraju večeri koja će se svakako dugo pamtiti, već razigranu publiku zabavljali su francuski muzičar Beloey i holandska DJ Farah uz zanimljivi audio-vizuelni nastup.

Vranjski demo bend Mud FactoryPoslednje večeri, u subotu 22. Juna nastupio je mladi elektro umetnik iz grčke True Magic (Majk Velidis), kao i hip hop sastav Stay Positive iz Brčkog i  The Towerbridge Project iz Holandije. Atmosfera se još više zagrejala nastupom popularne Sajsi MC i DJ B.K.O. koji su izveli i neke nove pesme, da bi nakon nje pravu prekretnicu na svirci napravili članovi dugoočekivanog Sunshine. Festival je svojim nastupom zatvorio MKDSL.



Po rečima organizatora, broj urbanih dešavanja za mlade u Vranju je neznatan, a potreba za njima je velika, o čemu govori veliki broj mladih koji su ostali i posle završetka programa tražeći da se svirke nastave.

PRATEĆI PROGRAM FESTIVALA
Pre početka festivalskog programa, u četvrtak 20. juna, održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili autori filma Mi plačemo iza tamnih naočara, predstavnici Drum Dum Festa, koji se održava sledećeg vikenda u Leskovcu, Miloš Tomić, voditelj !! Art Jam programa i Gordana Ristić, u ime organizatora festivala. Rezultati Art Jam radionice su predstavljeni u okviru treće festivalske večeri: dva kratka filma, jedan video i jedan audio rad, dok su instalacije bile postavljene na više lokacija u Ćoški, u vidu grafita, poruka, igrica i ljuljaški za decu i dečijih igrališta. Na ovaj način je sam prostor, koji je bio vrlo inspirativan za 16-oro mladih umetnika iz 7 zemalja, postao još bliži mladima i deci. Na Sajmovanju su svoje aktivnosti predstavile Kancelarija za mlade, Odbor za ljudska prava, SOS telefon za žrtve nasilja, Udruženje osoba sa multiple sklerozom, Dom zdravlja, mlade dizajnerke nakita, grafiteri i dr.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar