Svi Borini odbori



Sin proizvodi, tata kupuje i plaća, Bora kontroliše. U ovoj, za malo pa eliptičnoj rečenici, mogla bi da stane sva poslovna filozofija jednog dela porodice Tomić, oca Dragomira i sina Gorana. A, i Bora, odnosno Borislav Milačić, čijim smo se likom i delom već bavili, mogao bi, može da se tretira kao član Familije. Na kraju krajeva, osim što je savetnik Dragomirov, predsednik je Nadzornog odbora Simpa. Nadzire, što bi se reklo, da sve teče po planu.

Fabrika cijevi UNIS iz Dervente, u vlasništvu Balkan Steel International Establishment, firme registrovane u Lihenštajnu, vlasništvo je Gorana Tomića, straijeg Dragomirovog sina. Kako stoji u Unisovom prospektu (http://www.unis.rs.ba/Unis/Documents/PROSPEKT.pdf), predsednik Upravnog odbora je gospodin Borislav Milačić, a član Srboljub Ristić, izvršni direktor Simpa za proizvodnju. U odboru za reviziju Unisa je Srđan Simić, član Nadzornog odbora Simpa, koji je u međuvremenu avanzovao i postao komercijalni direktor Unisa iz Dervente. Prevdeno na svakodnevni jezik, Simić prodaje mehanizme Simpu a onda nadzire da li je UNIS-u plaćeno to što mu je on (Goran) prodao. Da ne stavljam opet !?, postaje dosadno.



Sve to ne bi bilo sporno da Unis nije najveći dobavljač Simpu za mehanizme, zbog čijeg nekvaliteta pljušte reklamacije na sve strane, počev od Ikee do tržišta Francuske, ali i svih ostalih tržišta gde se pojavljuju ti mehanizmi. Kod Ikee procenat reklamacija ne sme biti veći od 4%, a Simpo je stigao na 14%. Zbog potpunog ignorisanja te činjenice Ikea se zahvalila Simpu na dosadašnjoj saradnji i pokrenula mehanizme za raskid ugovora koje ima sa Simpom. Normalno je da su prethodno našli bolje i kvalitetnije dobavljače.

Inače, potraživanja UNIS Dervente „zatvaraju“ se unapred posredstvom Simpove firme SIK Gradiška koju je rukovodstvo Simpa zadužilo za 5.700.000 EUR-a kako bi servisiralo uspešnu firmu iz Dervente.



Drug Bora, medjutim, kao da se specijalizovao za nadzorne, upravne i ine odbore. Oni sa boljom memorijom setiće se da je Svojevremeno je gospodin Milačić bio i u izvršnom odboru Simgora, Simpove firme u Crnoj Gori, koja je propala na volšeban način. Danas egzistira firma Simpo Podgorica, u novom lokalu kupljenom od Eurosalona.

No, tu nije kraj. Borislav Milačić je član Skupštine Simpen d.o.o. Bujanovac, po punomoćju većinskog vlasnika Techno Finance AG iz Švajcarske (br. punomoćja sa apostila 4659/12 od 24.04.2012. godine). Techno Finance AG, ima 67% vlasništva dok Simpo ima 33%.  Inače Simpo duguje za sunđer Simpenu preko 5 miliona evra, a prema Agenciji za privredne registre ukupan kapital Simpena iznosi  484.668.862,34 dinara. Čudni neki stranci kad ovako nešto dozvoljavaju ali, slutim, da se tu ponešto pita i punomoćnik.

I na kraju nešto lepo. Mislim, Edit. Gospođa Tomić je, kao što je poznato, izvršni direktor Simpa za trgovinu, marketing i razvoj trgovine. Istovremeno ona je vlasnik Kuće Stil doo preko preduzeća Evis doo. koje je u njenom vlasništvu. Adresa Simpovog marketinga u Beogradu, Kuće Stil  i Evisa je ista: Nušićeva 12 a, s tim što kod Evisa stoji 12a/7. Neću ni da pomislim da gospođa Edit ima ugovore o zakupu sa Simpom, da uredno plaća zakup i da li joj Simpo otkupljuje skoro ceo tiraž.

Ne bi bilo džentlemneski. Ipak, je Edit dama. I to prva, makar i Simpa, ovbakvog kakav jeste,

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar