Regruti devastirane države



Detalj sa mature: poništeni, a priznati

Svi će ovu traumu zapamtiti, pa kojekude – oni puni znanja će prati sudove negde u Evropi, a oni koji su ovu lekciju shvatili, sutra će biti direktori i ministri, koji će budućim generacijama prenositi svetle tradicije



 



Detalj sa mature: poništeni, a priznatiDa srpskom đaku presedne „najlepše doba od kolevke pa do groba“, pobrinuo se, ko bi drugi, nego država; kad može odraslima, što ne bi i deci? Naime, posle nedelja stresova i trauma koji, normalno, prate ovako važne događaje koji na izvestan način i određuju dalju sudbinu mladog čoveka, država je ‘ladno poništila rezultate završnih testova iz srpskog jezika i matematike, izazvavši tako pravi skandal, koji preti da ima i ozbiljne političke implikacije. Da ceo cirkus dobije i burleskan nastavak, pobrinuo se ministar prosvete Žarko Obradović, koji je izjavio „da mala matura nije poništena, samo se neće računati njeni rezultati“?! Eto kardinalnog primera stilske figure oksimoron. Kako se pak „operacija matura“ odvijala u Vranju?

TESTOVI U „MARICI“

– Što se nas ovde na terenu tiče – kaže Jovica Stevanović, predsednik Okružne upisna komisije – mi smo blagovremeno dobili testove za oba predmeta, dovezene iz štamparije „Službenog glasnika RS“, policijskom „maricom“, i smestili ih u Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Vranju. Njih je za sve vreme do polaganja ispita iz matematike čuvala policija. Testovi su bili u zaštitnim kesama, prema broju koje nam je dostavilo Ministarstvo. Te kese su zatim preuzeli direktori osnovnih škola, uz proceduru primopredaje.

Dakle, priča sa jakim dramaturškim elementima krimi-trilera, što je njen nastavak i upotpunio.

– Pritužbi roditelja posle poništenja mature – nastavlja Stevanović – nije bilo, ali bilo je nedoumica u samim školama, poput pitanja – da li da se učenicima u ovakvoj situaciji izdaju uverenja o obavljenom završnom ispitu, šta sa učenicima koji su polagali jedan predmet, a drugi nisu, kako će se oni upisivati u srednje škole?

I nisu to jedina pitanja koje je ovaj skandal otvorio, tek će se o tome divaniti, kada nastupe posledice prilikom upisa u srednje škole. Recimo, pitanje nosilaca diplome „Vuk Karadžić“, za koje i sam resorni ministar kaže da u Srbiji postoji njihova hiperprodukcija?

– Oni će – kaže Stevanović – po sada izmenjenim pravilima, imati apsolutnu prednost pri upisu na bilo koji od obrazovnih profila, u odnosu na ostale kandidate. Inače, u šest vranjskih škola je ove godine 184 „vukovca“, a u Pčinjskom okrugu 438. Što se tiče rezultata na ispitu, ove godine su bili nešto slabiji u odnosu na dve prethodne: 2011, srpski je dostigao prosečnu ocenu od 16,54, 2012. 14,08, a ove 13,63; matematika – 2011. 17,59, 2012. 12,89, a sada13,81.

Pa, onda, šta sa roditeljima, koji su u pripremnu nastavu svoje dece uložili znatna sredstva kako bi ih što bolje pripremili za završni ispit? Šta ako posle svega njihovo dete ne upiše ono što želi, zbog poništene mature? Ko će da im vrati pare, i kakva će biti dalja sudbina tog đaka, koji je, volens-nolens, morao da upiše srednju školu, makar i onu koju nije želeo? Zatim, pitanje kriterijuma, jer će se bodovati rezultati od šestog do osmog razreda, a zna se da su kriterijumi ocenjivanja od škole do škole razlišiti (sindrom „seoskih škola, o čemu su Vranjske pisale pre dve godine)?  Koliko će promašenih karijera ovo izazvati, ima li ko viziju budućnosti ove države i u ono vreme kad on ne bude na vlasti, mada se to u prezentu svima čini nemogućim, misle, što je sindrom svake vlasti u Srbiji, da će baš oni vladati večito?

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar