Stvaraoci iz podruma



, ,

Posle 23. juna i svirke u legendarnom KST-u, ovu četvorku čekaju Balkan Streets Fest, Revolution Fest u Kumanovu, Reload u Vladičinom Hanu, Beer Fest, Arsenal Fest, Lake Fest u Nikšiću, Rok fest u Pančevu, nastup u Slavonskom Brodu i turneja u Poljskoj, Bugarskoj i Srbiji



 



Dok većina Vranjanaca od vrućine spas traži na lokalnim bazenima, momci iz benda GodDamned ove paklene dane provode u podrumu – marljivo probaju i vežbaju pred nastup u finalu festivala za neafirmisane bendove Belgrade Demo Fest Live 23. juna u legendarnom KST-u, .

LAKŠE JE UZ ŠANK

Otkada su krenuli sa probama u podrumu kuće pevača benda, ubili su dve muve jednim udarcem – nema više uznemiravanja komšija koji šalju komunalce a i tropske vrućine se lakše podnose. Nekadašnji kafić samo za prijatelje domaćina pretvorili su u pogon za stvaranje muzike – na ne baš adekvatnoj opremi. Uprkos tome, sve češći pozivi na festivale pokazuju da su ozbiljni kandidati za osvajanje publike širom Balkana. Rade na novim autorskim pesmama kojima će se predstaviti u finalu. Iako se privatno svi druže i jako su dobri prijatelji, iznenađuje ozbiljna radna atmosfera, čak ih ni postojanje šanka ne ometa:

PROFIL
Miodrag Dimitrijević – ŠIMA, gitara i vokal:
Rođen u Vranju 1990. godine. Važi za jednog od najboljih vokala u okrugu. Svirao je u bendovima The Seed i BlindFold, GodDamned.
Milan Stojković – ZVERKO, bubnjar:
Rođen 1985. u Vranju. Već 10 godina je na muzičkoj sceni grada. Svirao u nekoliko bendova: Jolly Jumper, Zid, Chain Gang, Metal Militia, BlindFold, GodDamned.
Dejan Mitić – BECI, bas gitara:
Rođen 1985. u Vranju, gde je svirao u bendovima Zid, Chain Gang, Man Maid, Ocularis Infernum, GodDamned.
Milan Stefanović, gitara:
Rođen 1990. u Skoplju, svirao u više bendova u Vranju: Fury, Metal Militia, GodDamned (ex BlindFold). Ljubitelj je sautern roka i metala.

– Šank je svakako olakšavajuća i prijatna okolnost – kaže u šali Šima.

– Ali kada smo ovde, mi smo muzičari, a van ove prostorije smo prijatelji. – dodaje Zverko.

Balkan Streets Fest, Revolution Fest u Kumanovu, Reload u Vladičinom Hanu, Beer Fest, Arsenal Fest, Lake Fest u Nikšiću, Rok fest u Pančevu, nastup u Slavonskom Brodu i turneja u Poljskoj, Bugarskoj i Srbiji čekaju ovu četvorku u narednom periodu, što je prilika koju nema ni jedan regionalni bend. Međutim, nije baš sve tako idealno kao što se čini. Milan, Šima, Beci i Zverko sviraju na opremi koja nije zadovoljavajuća, bez posla su, pa su primorani da od roditelja traže novac za palice i žice.

– Učešće na festivalima je odlična prilika za promovisanje benda, i bez lažne skromnosti, publika nas voli. Teško nam je kada se bukvalno „krpimo“ da bismo svirali i  nastupali, ali se sa prevelikom voljom izdrži sve – svi se slažu.

POMOĆ OD GRADA UZ POMOĆ VRANjSKIH
Kada su prošli kvalifikacije za finale Demo festa pre nekoliko meseci, izašao je tekst o bendu u Vranjskim. Imali su sreću da je tog dana bila sednica Gradskog veća, na kojoj je gradonačelnik, videvši tekst, predložio da se bendu pomogne oko prevoza za naredni krug takmičenja koje nosi reputaciju najboljeg ovog tipa u regionu. Sada su se za pomoć obratili Maji Ristić, gradskoj većnici za kulturu, kako bi uspeli da u subotu krenu put prestonice. Ovih dana očekuju odgovor.

 

OBNOVA VRANjSKOG POZORIŠTA

Radovi počinju sredinom jula

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša dao je saglasnost na idejni projekat biroa Grad, zaduženog za izradu projekta za obnovu i dogradnju Pozorišta Bora Stanković, spaljenog jula prošle godine.

Radovi će početi  nakon što „Grad“ dostavi glavni arhitektonsko-građevinski projekat, za šta je rok 17. jul.

– Nakon dostavljanja glavnog projekta biće sprovedene neophodne zakonske procedure a potom će početi rekonstrukcija i dogradnja zgrade pozorišta – izjavio je na sednici gradonačelnik Zoran Antić.

 

VRANjSKO KULTURNO LETO

Koncert Balkanike u nedelju

Nastupom  jednog od najpoznatijih etno sastava u regionu, Sanje Ilić i njegove Balkanike, u nedelju 23. juna na parkingu ispred Galerije Narodnog muzeja u Vranju zvanično će početi ovogodišnje Kulturno leto.

Gradonačelnik Zoran Anti,ć koji predsedava Organizacionim odborom manifestacije, izjavio je da ovim događajem praktično počinje proslava gradske slave, takozvanog Duhovskog ponedeljka 24. juna, čime će se Vranje priključiti grupi gradova uključenih u obeležavanje Milanskog edikta. U ponedeljak će u 9 sati u Sabornom hramu Svete Trojice biti služena sveta arhijerijska liturgija, a nakon toga počinju litije ulicama grada i ceremonija rezanja slavskog kolača.

Kulturno leto obuhvata i manifestacije Dani Karanfila u Vranjskoj Banji, Nišvil u Vranju, Dane Vranja, Međunarodnu smotru folklora i festival animiranog filma Zlatni puž. Osim centralnih manifestacija, u okviru vranjskog Kulturnog leta biće organizovane tribine, izložbe, pozorišne predstave, književne večeri, koncerti i drugi kulturno-umetnički događaji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar