Radimo u očajnim uslovima



Prvi put otkad postoji Regionalni centar za nadarenu decu iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga, završetak jednogodišnjeg naučno-istraživačkog rada polaznika obeležen  je dodelom priznanja uz prisustvo gradskih zvaničnika prošlog petka u skupštinskoj sali.  Dolaskom novog direktora,  došlo je i do nekih novina kada je funkcionisanje Centra u pitanju.



O kakvim novinama se radi?

– Nastojeći da animiramo polaznike i omogućimo im bolje uslove za rad na naučno-isztraživačkim radovima, uspostavili smo bolju komunikaciju sa lokalnim javnim ustanovama kojima se polaznici  uvek mogu obratiti za pomoć. Pored toga, potrudili smo se da renoviramo prostorije Centra onoliko koliko je bilo u našoj moći, jer je stanje bilo nemoguće za boravak. Došlo je i do nekih promena kada je organizacija u pitanju, pa će sevubuduće testiranje obavljati u prostorijama neke od osnovnih škola umesto u neadekvatnim kancelarijama u Domu kulture. Zamenjeni su i mentori koji rade sa decom, a rezultati sa takmičenja pokazuju da je to bio pravi potez. Tu su i nove sekcije: dramska, likovna i muzička.



Kakve beneficije imaju polaznici centra?

– Osim činjenice da se ovde usavršavaju učenici završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolci, stiču radne navike, formiraju se i uče kako da rade na naučno-istraživačkim projektima, svaki polaznik koji na republičkom takmičenju iz predmeta koji odabere osvoji neko od prva tri mesta, oslobođen je prijemnog na fakultet.

Da li polaznici rade u adekvatnim uslovima?

– Apsolutno ne. U kancelariji imamo zastarelu opremu – samo dva kompjutera i jedan štampač. Primorani smo da koristimo privatne laptopove, a kada je polaznicima potrebna oprema za prezentovanje radova, molimo na sve strane kako bismo od nekoga to dobili. Kada sam tražio od opštine šest kompjutera za 27 polaznika, rečeno mi je da je Centar tu opremu već dobio, a ja je nikada nisam video. Oni koji vode ovaj grad moraju da shvate da su ova nadarena deca naša budućnost, i da im se mora posvetiti više pažnje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar