Nikada više u opoziciji



Gradski trg je napravljen. Ali, postavlja se pitanje njegove ekonomske isplativosti

Mi smo u delovanju lokalne vlasti prepoznali ljude koji neracionalno troše budžetska sredstava, koji prave brojne prekršaje u sferi javnih nabavki, koji se sve češće kažnjavaju, a osnovni problem je što iz budžeta ne daju podršku malim i srednjim preduzećima



 



Gradski trg je napravljen. Ali, postavlja se pitanje njegove ekonomske isplativostiNa poslednjim lokalnim izborima u Surdulici je ubedljivo pobedila Socijalistička partija Srbije. Socijalisti su sa 67 odsto glasova, što je bio rekord izbora u Srbiji, osvojili 27 od 35 odborničkih mesta. Na istim izborima Srpska napredna stranka prošla je skromno. Sa samo 842 glasa, naprednjaci su osvojili dva mandata, da bi im kasnije pristupio odbornik URS.

Pre dva meseca na izborima za savete mesnih zajednica, socijalistima su pripala bukvalno sva mesta u rukovodstvima. Naprednjaci ne samo da nisu “osvojili” ni jednu MZ, već nemaju ni jednog člana u rukovodstvima. U takvom odnosu snaga realno se postavljaja pitanja statusa opozicija u surduličkom lokalnom parlamentu i političkom životu uopšte.

TALAS PROMENA

Sagovornik “Vranjskih” na ovu temu je Igor Kostić, potpredsednik OO SNS, mlad, energičan i elokventan političar, uz to i magistar ekonomskih nauka. Kako on razmišlja o snazi i pozicije i opozicije u Surdulici?

-Prvo želim da kažem da se ovakav odnos snaga u Surdulici nikada više neće ponoviti i da lokalni parlament nikada neće izgedati kao danas. To se dogodilo prošle godine zahvaljujući spletu okolnosti, veštom manevru ovdašnjih socijalista i korišćenju svih raspoloživih resursa vlasti. Na izborima za savete MZ ceo proces je bio nelegalan. To u Surdulici svi znaju. Na sledećim izborima Surdulica mora dobiti i jaku vlast i jaku opoziciju.

Gde će biti mesto SNS posle prvih lokalnih izbora?

-Bez sumnje, SNS će biti u vlasti. Na kojim pozicijama i u kom odnosu, još je rano govoriti, ali je jedno sigurno – bez nas neće biti lokalne vlasti, jer smo mi jedina brana korupciji i garant sigurnog ekonomskog razvoja.

Koliko je SNS danas realno prisutna u političkom životu Surdulice?

-Mi smo u Surdulici opozicija. Naša politička borba je usmerena na parlament i njegove aktivnosti. Ne koristimo rečnik uvreda, zato što smatramo da je parlamentarna rasprava nešto što vodi do dobrog cilja. Tamo iznosimo stavove, kritikujemo vlast i borimo se za ciljeve koji su u interesu građana. To je najbolji put koji u budućnosti ima perspektivu.

Lokalna vlast često nije pošteđena vaših kritika?

-Mi smo davno u delovanju lokalne vlasti prepoznali ljude koji neracionalno troše budžetska sredstava, koji prave brojne propuste i prekršaje u sferi javnih nabavki, koji se sve češće kažnjavaju, a osnovni njihov problem je što budžetskim sredstvima ne daju podršku malim i srednjim preduzećima.

Za optužbe imate i validne dokaze?

-Naravno, ovo nisu rekla-kazala primedbe. Zapisnik Državne revizorske institucije najbolji je dokaz o brojnim propustima u oblastima javnih nabavki i  trošenja budžeta. Valjda svi u Surdulici vide da visoki funkcioneri lokalne vlasi ne prate talas promena u Srbiji, zbog čega kod njih nema dobre volje, ali ni znanja da se promene štetne i loše navike.

Kritikovali ste i izgradnju gradskog trga?

-Gradski trg je napravljen. Ali, postavlja se pitanje njegove ekonomske isplativosti, ekonomskih efekata. Da budem jasan – koliko radnih mesta je moglo da se otvori umesto ove investicije.

Sve u svemu, koliko se danas vaš glas ceni u parlamentu?

-Mnogo više od broja odbornika. Nas je tamo troje, aktivno radimo, ali to ne znači da ne podržavamo sve ono što lokalna vlast predlaže, a što je u interesu građana. Recimo, procenili smo da su neki projekti dobri, pa smo se angažovali da se za njih obezbede sredstva. Posredstvom državnog sekretara Dragana Stevanovića iz SNS, obezbedili smo državna i sredstva međunarodnih donatora za nekoliko lokalneih projekata.

Konkretno za šta su obezbeđena sredstva?

-Recimo, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti od EU “Progresa” obezbeđeno je 100.000 evra za neophodnu opremu, a od Ministarstva kulture sredstava za Vlasinsko leto.

Sa samo tri odbornika, hoćete da kažete da je vaš rad na visokoj ceni?

-Tako je. Naš rad su prepoznali od građani, lokalna zajednica i drugi odbornici. To je razlog što će naš odbornički klub uskoro biti jači, ali o tome je rano da govorimo. Kada se te stvari završe, građanima ćemo saopštiti lepu novost o pojačanjima u SNS.

Dve su opcije u igri: iz SPS ili DS?

-Neka to ostane tajna, ali sve što uradimo biće na nivou ugleda SNS.

Svi odbori naprednjaka sada imaju dobar veter u leđa sa vrha vlasti?

– Zahvaljujući opštoj političkoj klimi u zemlji i ugledu čelnika SNS, u državnoj politici, raste i naš ugleda, a broj članova se svakog dana povećava i kod nas u Surdulici. Naš program i delovanje pođednako zanima i gradsko i seosko stanovništvo.

Gde je vaša baza i vaše polje delovanja u Surdulici?

-SNS u Surdulici danas ima 1.500 članova i mnogo više simpatizera koji će za nas glasati na prvim sledećim izborima. U opštinskom rukovodstvu smo organizovali savete, u njih izabrali kompetentne ljude od struke i iskustva. Građani su prepoznali rad SNS i ciljeve za koje se stranka zalaže kako na nivou zemlje, tako i na lokalu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar