Nekoliko dobrih ljudi



Optuženi posle suđenja, Ulazak u sudnicu, Ja sam žrtva Antićevih i Nikinih nesporazuma: Dejan Nikolić Kantar, Rekla-kazala: Dragan Nikolić, Nikome ne verujem: Zoran Antić

Antić još drži auditorijum u neizvesnosti, tvrdeći da nikome nije učinio nikakvo zlo, i da onaj ko je to učinio, nije učinio samoinicijativno. I onda reče: „U dva naredna susreta u Sirijusu, Dejan Nikolić Kantar rekao mi je da je nalogodavac Dragan Nikolić Nika!



 



Optuženi posle suđenja„U pojavi današnje hajdučije u Srbiji pomešana je i politika i uticaj našega političkog partizanstva… Kad čovek pogleda ove mlade, zdrave i ličite ljude, srce da ga zabole što je sve to pošlo po zlu i naopaku putu, mesto da budu ponos i snaga svoje otadžbine“. Ko je pomislio da je ova parabola današnjica Srbije i Vranja, u krivu je. Ovo je izveštaj Pere Todorovića, „oca srpskog novinarstva“ iz 1897. godine, sa suđenja optuženima za hajdučiju, koja je u to vreme uzela razmere prave pošasti.

PSIHIJATRIJSKA DIJAGNOZA

Zašto smo ovako počeli ovaj tekst? Naime, u petak, 14. juna 2013, u Osnovnom sudu u Vranju, pred većem sudije Vesne Zlatković, nastavljeno je suđenje optuženima za paljevine, koje su u Vranju, kao svojevremeno hajdučija u Todorovićevoj Srbiji, postale svakodnevica; počinioci, ma ko oni bili, nazvani su „vranjskim piromanima“, što je pogrešan izraz, i ide na ruku počiniocima, jer piromanija nije krivično delo, već psihijatrijska dijagnoza – bolesna strast za izazivanjem požara, i svrstava se u poremećaje kontrole impulsa ili u impulsivne neuroze. Po svemu sudeći, to u nas nije slučaj, već su paljevine rezultat političkih ili finansijskih obračuna nalogodavaca.

U tom tonu se suđenje i odvijalo. Pred početak ročišta, u holu suda, optuženi su u punom sastavu; tu je i nešto rodbine, te policija što u uniformama, što u civilu. U holu vlada naizgled veselo  raspoloženje; optuženi se šale, smeju, ali taj smeh više podseća ne na zdravo, mladalačko zezanje, već sadrži u sebi elemente jake nervoze, u tako neprijatnoj situaciji kao što je očekivanje suđenja za ovakva krivična dela.

Optuženi odbijaju da se slikaju u holu suda (vaš izveštač je za to imao zvanično odobrenje), kažu – „mi nismo optuženi, mi smo izmišljeni“! I pojedini zastupnici odbrane slažu se da fotografisanje „ne bi baš bilo uputno“. I zaista, kada ih čovek pogleda, mora da se opomene Pere Todorovića; to su sve mladi, zdravi, razvijeni ljudi, koji, eto, nemaju pametnija posla nego da svoje najlepše dane provode pred sudom, optuženi za teška krivična dela.

Ulazak u sudnicuSuđenje počinje na vreme, i u sudnicu pokušava da se prenese ono raspoloženje iz hola. Međutim, sudija Vesna Zlatković čvrsto drži stvari pod kontrolom, i u jednom trenutku čak upozorava da će isprazniti sudnicu, ukoliko se nastavi sa upadicama ( „Ovo je cirkus“! „Ovo je zločin“! „Konjak“!) i nekontrolisanim smehom. Situacija se smiruje, i nastupa ono što su svi sa nestrpljenjem očekivali – svedočenje Zorana Antića, gradonačelnika Vranja, kome je zapaljen automobil, a njegovom ocu čak dva puta.

Zbog čega se ovo svedočenje tako nestrpljivo očekivalo? Podsećanja radi, Antić je medijima desetak dana pre suđenja gromopucatelno izjavio za ove novine – „Kantar (optuženi Dejan Nikolić – p.a.) mi je rekao ko je šef piromanima“. I sada, neko je verovao da će reći, neko nije, samo što se nije otvorila kladionica na taj rezultat.

Antić je izašao na govornicu kao pravi profi; uostalom, to mu je posao, za govornicom je na domaćem terenu. Na pitanje sudije, odgovara da poznaje pola optuženih, ali da sa njima nije ni u svađi, ni u srodstvu – „bože sačuvaj“ – kaže. Ipak, ispostavlja se da je neki dalji rod sa optuženim Božidarom Stojanovićem Karadnikom, što kod ovoga izaziva veselje – „nađosmo se“!

Gradonačelnik je ostao pri svom iskazu datom istražnom sudiji, i potvrdio procenu štete od 15.000 evra na svom „pasatu“. I onda je počelo ono što su svi očekivali, pola verovali, pola ne verovali.

Podsećanja radi, za paljevinu Antićevog automobila optužen je Miloš Popović Pakman, dok tužilaštvo Dejana Nikolića tereti da ga je, navodno, posle toga odvezao sa lica mesta.

-Dejana Nikolića Kantara – počeo je svoj iskaz Antić – upoznao sam na njegov zahtev i sreli smo se tri puta. Jednom u prostorijama SPS, i dva puta u kafiću „Sirijus“, u Ulici Brankovoj. Na prvom susretu, koji je Nikolić inicirao, otvorila se priča o paljevinama, kao sporedna. Naime, on je tražio tada od mene da reagujem kod načelnika PU Vranje Slađana Velinovića, da policija prestane da vrši pritisak na njega, s obzirom na posao kojim se bavi – aparati, igre na sreću. Rekao sam mu da ja tu nemam nikakvih ingerencija. Uzgred, taj moj odnos sa načelnikom PU Vranje Slađanom Velinovićem uveličan je do besvesti. Mi sarađujemo, po službenoj dužnosti, ali ni ja nisam zaštićen od zakona, ukoliko ga prekršim. I onda se prešlo na priču o paljevinama. Dejan Nikolić je pobijao da ima bilo kakve veze sa tim, i da je nalogodavac drugi čovek. Jel moram da kažem?

OVI IZA MENE

Ja sam žrtva Antićevih i Nikinih nesporazuma: Dejan Nikolić KantarAli, Antić je, kao iskusan političar, tada samo „bacio kosku“. Prvo se ogradio „od ovih iza mene“ (optuženih), tvrdeći da niko od njih ni sa njim ni sa njegovom porodicom nije imao nikakav problem.

-Ne vidim motiv! I zato je ključno pitanje – ko je dao nalog da se moje vozilo pali?! Ne postoji nikakva dodirna linija, sukob, problem, sa optuženima, bilo šta što bi ih na to nateralo, osim nekoga koji im je dao nalog!

Antić još drži auditorijum u neizvesnosti, ponavljajući da nikome nije učinio nikakvo zlo, i da onaj ko je to učinio, nije učinio samoinicijativno. I onda reče!

-U dva naredna susreta u „Sirijusu“, Dejan Nikolić Kantar rekao mi je da je nalogodavac Dragan Nikolić Nika! Nažalost, sami smo sedeli, ali to mogu da posvedočim i da me stave na pet kila žara! Za druga vozila nije garantovao, ali za moje jeste. Doslovce mi je rekao da je to Nika, odnosno Dragan Nikolić, advokat iz Vranja i narodni poslanik SNS. Nije mi rekao od koga je to saznao.

-To – nastavlja Antić – manje-više nije bila sumnja, nego konstatacija. U vreme paljevine mog vozila, vodio sam sudski spor sa Draganom Nikolićem zbog klevete i uvrede, koji je okončan pomirenjem. I tada, i sada, u korektnim smo odnosima, pričamo o tome.

Sudiju Vesnu Zlatković zainteresovalo je da li je Antić nekada sa Draganom Nikolićem pričao o paljevini.

-Da, ali ne mogu sada da siguram da je Dragan Nikolić to učinio; možda je neko te naše tadašnje loše odnose pokušao da iskoristi, kako bi naneo štetu i meni i njemu.

Antić je izneo podatak i da su pripadnici kriminalističke policije iz Beograda dolazili u Vranje, i da je sa njima pričao o tome – ko je to mogao da učini?

-Interesantno je – kaže Antić – kolike je razmere ta priča dobila u javnom mnjenju grada, maltene do fizičke likvidacije jednog od nas dvojice u ličnom obračunu. To je nekako moralo da se reši, pa me pozvao savetnik premijera Dačića, Ivica Tončev, i organizovao razgovor u zgradi PU Vranje, kome su prisustvovali načelnik Slađan Velinović, Dragan Nikolić, članovi  Gradskog veća Srđan Milošević i Branimir Stojančić (kome je novembra 2012. takođe zapaljen auto, a do sastanka u policiji došlo je posle toga; p.a.) i ja, nakon hapšenja Miloša Mladenovića Žabe, odbornika SNS osumnjičenogza paljevinu Stojančićevog auta. Tema je bila – da li to može da ugrozi koaliciju SPS – SNS u Vranju? Mi smo političke ličnosti, ali nije bilo ni govora o tome da li će Mladenović ostati u pritvoru ili ne, složili smo se da je to stvar organa gonjenja.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

 

GRADONAČELNIK I POSLANIK O SUDjENjU

Ko je zapalio Rim

I Zoran Antić i Dragan Nikolić tvrde da tok suđenja i optužbe koje su se 14. juna čule u glavnoj sudnici Osnovnog suda, neće ugroziti stabilnost koalicije čiju okosnicu čine naprednjaci i socijalisti

 

Ako je verovati rečima dvojice najuticajnijih lokalnih političara, pojedine izjave i svedočenja koja su se čula na suđenju “vranjskim piromanima”, neće uticati na stabilnost vladajuće koalicije čiju okosnicu čine Socijalističa partija Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS). Čelnici ovih stranaka, gradonačelnik Zoran Antić i narodni poslanik naprednjaka Dragan Nikolić kažu da, i pored svega, njihov savez stoji na čvrstim nogama.

Rekla-kazala: Dragan NikolićMeđutim, ako se vratimo malo unazad, videćemo da su odnose dve stranke i njenih lidera umele da poremete i bezazlenije stvari od onih koje su se čule u glavnoj sudnici Osnovnog suda prošlog petka.

Antić je pre nekoliko nedelja (vidi Vranjske 849.) otkrio da mu je Dejan Nikolić Kantar, jedan od osumnjičenih, u nekoliko odvojenih razgovora 2011. i 2012. godine rekao ko je nalogodavac paljevina. Antić tada nije želeo da kaže o kome se radi, obećavši da će to ime otkriti na sudu. I zaista, ispostavilo se da je gradonačelnik čovek od reči! Na svedočenju, kao jedan od oštećenih (Antiću je pre dve godine zapaljen automobil), Antić je rekao da je Kantar u tom kontekstu spomenuo Dragana Nikolića.  Kantar nije demantovao ove reči, ali je dodao da je Antiću, osim svog prezimenjaka, spomenuo imena još nekoliko osoba koje bi mogle da imaju veze sa paljevinama. Između ostalih i Gorana Tasića zvanog Gokče, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva.

Antić, međutim, u izjavi za Vranjske kaže kako Dejan Nikolić, prilikom njihova tri susreta u sedištu SPS i kafiću Sirijus, ne samo da nije spomenuo Gokčeta, već ni jednu drugu osobu osim narodnog poslanika:

– Može Kantar sad da relativizuje čitavu stvar, ali ja sam svedočio odgovorno i preneo tačno ono što mi je rekao.

Antić dodaje da nikoga ne optužuje i da je na sudu preneo samo ono što je čuo.

– Kantar je kod mene na razgovor došao sa pričom kako on nema veze sa paljevinama, ali da navodno zna ko ima. Sad, možda neko želi da ja pomislim kako Dragan Nikolić stoji iza paljevina, kao što on možda misli da Kantar i ja imamo neke veze.

Nikome ne verujem: Zoran AntićAntić kaže kako je Draganu Nikoliću pre svedočenja rekao šta je čuo od Kantara i najavio da će to isto reći na sudu. Međutim, gradonačelnik tvrdi kako je koalicija i pored svega stabilna:

– Sve ovo nema veze sa strankama i politikom niti je moje svedočenje politički motivisano.

Na pitanje da li lično i intimno veruje u ono što mu je Kantar Nikolić rekao, Antić odgovara:

– Ni u šta ne verujem dok sud to ne dokaže – kaže Antić i dodaje kako je samo u jedno siguran:

– Klinci osumnjičeni za paljevine su zloupotrebljeni, to je izvesno, i oni su kolateralna šteta čitave priče.

Za razliku od Antića, narodni poslanik Dragan Nikolić nije bio previše voljan za razgovor na ovu temu u svojoj telefonskoj izjavi iz Skupštine Srbije:

– Nemam neki komentar. Sve je to rekla – kazala. Pa, neko može da kaže i da sam ja zapalio Rim!

Nikolić, koji nije prisustvovao suđenju, kaže da Antićevo svedočenje ni na koji način neće uticati na sklad lokalne vlasti:

– Uostalom, Zoran je na suđenju rekao kako je Kantarove reči shvatio kao nečiju želju da ga posvađa sa mnom. Doduše, on to sada prvi put kaže, to nije rekao na saslušanju kod sudije. Zbog čega? To neću da komentarišem – kaže Nikolić.

N.L.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar