Ko je vranjski Herostrat?

Eko Taxi Vranje

Osumnjičeni je ovde možda dolazio samo kao đak: pozorište stradalo 2. jula 2012., Ostaću u odbrani Mladenovića: Dragan Nikolić, Ne postoji ni jedan dokaz za paljenje sedam automobila: Slobodan Nešić,

Vranje je, naime, u vreme piromanskih orgija, izgledalo otprilike kao Pompeja i Herkulanum, kao da su proradili odavno ugašeni vulkani Grot i Oblik 

Osumnjičeni je ovde možda dolazio samo kao đak: pozorište stradalo 2. jula 2012.Tri dana, od 29. do 31. maja, trajalo je drugo ročište suđenja takozvanoj grupi „vranjskih piromana“. U osnovnom sudu u Vranju, pred većem sudije Vesne Zlatković, nastavlja se proces trinaestorici optuženih za paljevine automobila, lokala, kuća, te vranjskog pozorišta, koje je u ovoj vatrenoj stihiji bilo „kolateralna šteta“. Vranje je, naime, u vreme piromanskih orgija, izgledalo otprilike kao Pompeja i Herkulanum, kao da su proradili odavno ugašeni vulkani Grot i Oblik. E, pošto to dakako nije bila elementarna nepogoda, nego (ne)ljudskih ruku delo, Justicija je uzela stvar pod svoje.

SVETSKO ČUDO

Podsećanja radi, Osnovno tužilaštvo u Vranju je 20. marta podiglo optužnicu protiv 13 osumnjičenih lica: Nikola Trajković Čuta, Božidar Stojanović Karadnik, Miloš Anđelković Anđelko, Velimir Vukoslavović Velja, Miloš Mladenović Žaba, Miloš Popović Pakman, Miloš Cvetković Banjurac, Sava Stanisavljević, Dejan Nikolić Kantar, Srđan Stojilković, Denis Duraković, Martin Milosavljević i Ognjen Stošić. Optužnica osumnjičene tereti za dela protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, za šta su zaprećene višegodišnje zatvorske kazne.

Ostaću u odbrani Mladenovića: Dragan NikolićUsledila je spektakularna akcija hapšenja „piromana“ 28. Decembra prošle godine, koju je izvela specijalna policijska jedinica iz Beograda, nakon koje je većina osumnjičenih završila u pritvoru, a Tužilaštvo podiglo optužnice. Sada je sve na sudu.

Elem, tri poslednja dana maja održano je suđenje osumnjičenim vranjskim Herostratima (tip koji je 356. godine p.n.e. zapalio Artemidin hram u Efesu, jedno od tadašnjih svetskih čuda, kako bi mu ime večno ostalo zapamćeno); suđenje je održano, kako se svi učesnici slažu, u sasvim  profesionalnoj atmosferi, svako je radio svoj posao – tužilaštvo optuživalo, branioci branili optužene, sud koordinirao proces i cenio iskaze i dokaze, a šta će na kraju biti, njegova je poslednja.

Do detalja sa samog ročišta nismo uspeli da dođemo, ali se u izjavama  branilaca optuženih, što se i dalo očekivati, naziru kanali kroz koje optuženi i njihovi branioci pokušavaju da skinu krivicu.

Advokat Slobodan Nešić, zastupa pet optuženih – Nikolu Trajkovića i Božidara Stojanovića, optuženih za paljevinu vranjskog pozorišta (meta je zapravo bila diskoteka „Paladijum“, ali je vatra krenula u suprotnom smeru, ka pozorištu, onamo gde je optuženi Stojanović, kako je izjavio na saslušanju, odlazio još kao đak, pa se i ne seća gde je to), Miloša Anđelkovića, optuženog da je zapalio „mercedes“ Slađana Bogatinovića, Miloša Popovića, optuženog za paljevinu „pasata“ sadašnjeg gradonačelnika Zorana Antića, te Miloša Mladenovića, optuženog za paljevine „mercedesa“ vlasnika Vedrana Taškovića, džip vlasnika Igora Mladenovića, te „pežo“ vlasnika Branimira Stojančića.

Ne postoji ni jedan dokaz za paljenje sedam automobila: Slobodan NešićNAUČNA FANTASTIKA

-Ja sam – kaže Slobodan Nešić – još u prethodnim brojevima „Vranjskih“, kao i pred sudom, tvrdio da će svi moji klijenti biti oslobođeni, pa i sada, posle ročišta, ostajem na istim pozicijama. Zašto? Zato što optužba nema ni jedan jedini relevantan dokaz, kojim bi potkrepila optužbu da su okrivljeni palili predmetne automobile. Šta više, na suđenju je razjašnjeno da bukvalno ne postoji ni jedan dokaz za paljenje sedam automobila, dok za dva postoje neki posredni dokazi koji nisu od značaja i nisu podobni da dovedu do osuđujuće presude.

Nešić navodi i druge pravne argumente:

-Osim ovoga, raščišćeno je da ni u kom slučaju za paljenje predmetnih automobila na može stajati kvalifikacija – „izazivanje opšte opasnosti“ – iz člana 278, stav 3 Krivičnog zakonika, što se tvrdilo od početka postupka jer na mestu paljenja nije bio prisutan veći broj ljudi. Takođe, kao i konstrukcija Tužilaštva da je veći broj lica bio u susednim objektima od mesta paljenja automobila, jer je provedenim veštačenjem, preko veštaka za požare, utvrđeno da je mala verovatnoća da se požar prenese i na objekte. Tako, u konkretnom slučaju, okrivljenom se može staviti na teret navedeno krivično delo iz stava 1, ili neko još blaže delo, za koje se vodi skraćeni postupak, a što potvrđuje stav odbrane od samog početka ovog postupka, da se okrivljenom stavlja teže delo na teret, kako bi se što duže okrivljeni nalazili u pritvoru!

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

 

NUNS U BOSILEGRADU

Na poziv predsednika opštine Vladimira Zaharijeva i njegovog pomoćnika Stefana Stojkova, povodom 1. juna Međunarodnog dana deteta  sve kulturne i sportske aktivnosti u organizaciji SD Mladost, zabeležili su članovi Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Tom prilikom otvoreno je novo dečije igralište, gde su maturanti odigrali ples tolerancije, a nastupili su i folkloristi sekcije SD Mladost, kao i mladi karatisti, dok je na stadionu Peskara održan turnir u malom fudbalu.

U foajeu Centra za kulturu otvorena je izložba lokalnih umetnika, Ljubiše Peneva i Sandre Stoimenove, a nakon toga je Zaharijev uručio diplome za završene kurseve novinastva i engleskog jezika.

Na svečanom ručku predtavljena je prezentacija opštine sa svim potencijalima iz oblasti industrije, turizma i poljoprivrede.

Amela Bajrović, članica Izvršnog odbora NUNS-a iz Novog Pazara, ne krije oduševljenje srdačnim dočekom opštinskog rukovodstva.

– Bosilegrad je mala opština sa ljudima velikog srca. Energiju i harizmu koju ima Zaharijev i njegov neposredan odnos sa narodom, je nešto što mi je ostavilo najveći utisak. Sa potencijalima kojima raspolaže, i uz veću pomoć države, Bosilegrad može da postane mesto idealno za život.

Zaharijev, kaže da su novinari uvek dobrodošli u ovu gostoljubivu varošicu.

– Mi smo servis našim građanima i sve naše delatnosti usklađujemo prema njihovim zahtevima, jer drugačije ne umemo i ne znamo, a od vas tražim samo da budete objektivni i da na pravi način javnosti prezentujete naše potencijale.

S.S. i A.Z.  • Ostavi komentar