Građani ne misle o ekologiji



U Vranju se od 3. do 8. juna ove održava Ekološka nedelja, sedma po redu.



Kojim akcijama će biti obeležena ovogodišnja Ekološka nedelja?

–  U gradskom parku smo organizovali eko-predstavu sa učenicima OŠ „Radoje Domanović“ u ponedeljak, utorak je bio rezervisan za Likovnu koloniju na temu ekologije sa učenicima OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Dositej Obradović“, u sredu „Regionalna konferencija o upravljanju otpadom“, u četvrtak će volonteri Kancelarije za mlade anketirati sugrađane o stanju životne sredine. U petak će radnici JKP „Komrad“ sa korisnicima Centra za socijalni rad čistiti divlje smetlište na romskom groblju i u subotu će učenici Srednje medicinske škole u Vranju gostovati na lokalnim medijima i pričati o zaštiti životne sredine.



Koji je centralni događaj?

– To je Regionalna konferencija o upravljanju otpadom koja je zakazana za 5.jun – Svetski dan ekologije, na kojoj su lokalna samouprava i JKP „Komrad“ predstavili stanje i perspektive upravljanja otpadom. Učesnici i gosti na konferenciji bili su predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Regionalnog ekološkog centra, zatim predstavnici lokalnih samouprava i komunalnih preduzeća iz Pančeva, Vračara, Soko Banje, Kruševca, kao i nevladine organizacije. Na kraju smo obišli primer dobre prakse, deponiju „Meteris“.

Mogu li se građani uključiti u neke akcije?

– Građani su pozvani putem medija da se uključe u sve akcije, ali ih nije bilo u velikom broju. Nakon Ekološke nedelje, koja ima za cilj razvijanje ekološke svesti, kulture i mišljenja očekuje nas akcija „Mesec čistoće“ i najiskrenije se nadam da će naši sugrađani iskoristiti priliku da se odazovu pozivu i konkretnom akcijom učine nešto za sebe i svoju životnu sredinu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar