Bah u ritmu Metalike



Iako im svi govore da se late narodnjaka jer je tamo lova, Danilo i Nikola, koji iza sebe imaju niz nagrada i priznanja, ne odriču se džeza, baroka i muzičke akademije



 



Za razliku od mnogih vršnjaka koji slobodno vreme provode ispred računara, ovi mladići u proseku sviraju harmoniku po šest sati dnevno. Danilo Mitić (18) i Nikola  Stošić (16) su učenici trećeg i drugog razreda Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Vranju, a  pohađaju i Gimnaziju. Pošto su iz Rataja i Surdulice, borave u domu za učenike. Jaka posvećenost muzici dovela ih je do brojnih nagrada – u Smederevu, Sarajevu, Aranđelovcu, Pančevu…

Uspeh je, kažu, slađi kada se do njega dođe težim putem, što dokazuje njihov izbor kompozitora koje najradije sviraju.

– Zbog muzičke dubine, kompleksnosti, ritma, pevljivosti koje nose, volim da sviram kompozicije Angelisa Franka, savremenog kompozitora iz Francuske. Lepa i teška muzika me privlači – objašnjava Danilo.

 Na njegovoj plejlisti, osim klasične muzike, nalaze se džez, pop i rok, a omiljeni bend mu je Inkognito.

Iako pored džeza i popa voli Iron Maiden i Metallicu, Nikola se još uvek nije isprobao sa njihovim pesmama na harmonici. Zaljubljenik je u barok, te ne čudi to što najradije svira Baha:

– On piše tešku i genijalnu, prelepu muziku, a pored Baha rado sviram i savremenog kompozitora Jačeslava Simeonova, jednog od najboljih.

Kvalitetna muzika predstavlja, kako kažu, sklad harmonije, ritma i melodije, ali ne isključuju mogućnost subjektivnog doživljaja muzike.

Pored obaveza u muzičkoj školi i Gimnaziji i svakodnevnog višečasovnog vežbanja, ovi momci vikende posvećuju sebi. Olakšavajuća okolnost im je i ta što u Gimnaziji polažu samo opšte-obrazovne predmete. Obojica su ljubitelji filmova, Danilo dokumentaraca, Nikola drama. Vikendima često izlaze, a vole da čuju Miroslava Ilića i Tozovca. Nije retkost da ih prijatelji zovu kada je neki rođendan, jer sviraju i narodnjake i kola. Iako im svi to preporučuju, ne nameravaju da zarađuju na narodnjacima.

Čeka ih prijemni za muzičku Akademiju u Kragujevcu ili Bijeljini.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar